用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教:成功插班K2
go

請教:成功插班K2

小女來緊9月會讀K1,並非最心儀果間。

請問LH、SC、KV、PC等學校都接受K2插班嗎?何時遞交申請合適?

如果要插班K2,小朋友需要如何做準備?

真心請教,謝謝!

回覆:請教:成功插班K2

引用:小女來緊9月會讀K1,並非最心儀果間。請問L

原帖由 fixedstar99 於 14-07-08 發表

請問LH、SC、KV、PC等學校都接受K2插班嗎?何時遞交申請合適?
LH,SC,KV都知有人成功k2插班,祝成功。PC未見過。

fixedstar99 發表於 14-7-8 11:42

fixedstar...讀住K1先(非最心儀果間) & 留意你心儀果幾間幾時開始接受K2插班生申請(間間唔同..總之自己多D打去問及留意學校網站)

另外你小朋友自己都要操fit (如果讀緊果間K1係學卷學校)
因為LH、SC、KV皆屬於"谷D"既學校
K2插班面試可能考D比較深D野...

我仔剛剛上個月分別試過2間插K2都有offer (一間元朗學卷學校...另一間係九龍塘非學卷學校)
九龍塘果間全英文面試對答(預左難度高)
但令我比較驚訝既係元朗果間學卷學校面試時竟然考我仔寫字(A-Z...1-10)...而果間元朗學卷學校直到K2先開始教小朋友寫字...即係果間學校自己K1學生都未開始學寫字但考我仔(K1)時竟然expect我仔識寫字..

總之平常心去面對喇

祝你既女兒插班成功! 加油!

另外平時(K1)都要谷你既女..因為到時入左LH、SC、KV讀K2先唔會追得太辛苦.

存感恩的心

引用:Quote:fixedstar99+發表於+14-7-8+11:42+小

原帖由 晞晞爸b 於 14-07-08 發表
fixedstar...讀住K1先(非最心儀果間) & 留意你心儀果幾間幾時開始接受K2插班生申請(間間唔同..總之自己多D ...
插 k2 是不是要小朋友單獨面試?

chunmama2011 發表於 14-7-8 18:15
插 k2 是不是要小朋友單獨面試?

間間唔同
我試果兩間都係父母一起入去面試
其中一間係分兩Part...Part one 由NET考我仔英文..Part two 老師帶仔去第二度(單獨見)呢個時候由
校長單獨見我地家長問我地問題

存感恩的心

K2大部份都係小朋友自己入去見。
如果你的K1本身已經谷谷地就唔駛點谷嘅。
建議參加下比賽或者學d有cert嘅嘢,搞下個portfolio, 應該有d幫助。

引用:小女來緊9月會讀K1,並非最心儀果間。請問L

原帖由 fixedstar99 於 14-07-08 發表

KV K2 考插班係做考卷!

回覆 MANGAWONG 的帖子

請問K1下半年開始send 申請表會否太早?
定系暑期7-8月合適D?
謝謝!

回覆 晞晞爸b 的帖子

晞晞爸b, 好多謝你詳盡的回覆。

學術上既“谷”,我會做好準備,小女平日喜歡睇書學野、好奇心強、學習能力較高,我都有較多時間陪佢一起學習,希望呢方面不會有太大問題。

但對於英文面試,我有D擔心。似乎LH、SC interview都要全英文?聽講LH面試仲要用英文講故事??

小女K1會讀無學卷幼稚園,據聞每日都有NET英文老師,但每日上堂時間只得30mins,我擔心單靠學校的話,小朋友好難在1年之內達到面試時全英文對答的水準。

但我地屋企英文語境都唔系太好。我同我先生都係每日工作上用英文完全冇問題,但一講到daily life全英對話,就唔係咁得啦,所以我地自己操練唔到小朋友英文口語。請問你有咩suggestion可以幫助小女加強英文口語呢?你個小朋友係咪PN同K1既英文語境已經好好,可以train到小朋友interview時用流利英文對答?定系你有咩其他方法可以分享?謝謝!!

晞晞爸b  please kindly check PM, thanks.   發表於 14-7-9 15:25

回覆 Macylau 的帖子

插班K2做考卷?但會唔會小朋友連題目D字都唔識睇呢??

定系會有老師在旁邊解讀題目要求呢??

KV係考中文定英文呢?是否需要英文面試?

我係KV website見唔到有關於插班的信息,是否佢地好少有插班呢?

回覆 晞晞爸b 的帖子

元朗果間如此考試,相信就算你考到都未必去讀

回覆 Gerard 的帖子

小朋友平日屋企玩開既書,都有呢類練習,不過暫時3歲未去到寫字咁深。

所以小朋友考KV既話,小朋友至少應該識得寫簡單數字同字母,否則可能識得答案唔識寫出來,right?

回覆:fixedstar99 的帖子

舊年我幫孖仔報考LH,又唔覺得佢英文考得好深,反而中文字深d... 果陣佢地讀學卷幼稚園,每星期一次英文興趣班,只睇英文卡通和英文書,已經ok。中文都出去讀過幾個月認字班先去考。

果陣佢地k1下學期先報名(約5月份),6月in完,7月有offer,但結果我冇要到… 因揾唔到街車接送。不過間間分校唔同,我識人報青衣果間,連in的機會都冇

回覆 twllc 的帖子

twllc,LH其實係我最心儀既幼稚園,你既資料令我多佐D信心,謝謝!

照你個case,即係K1下學期一開始就要遞交插班生表了喔!不過我正正要報讀青衣分校,睇怕要等到有位面試機會十分渺茫,唔知可否同時申請2-3間分校既插班呢

之前問過一位插班LH K1既家長,話係要全英文+普通話問答喔!仲係要插班K1, 唔系K2!!
其實會否面試用邊一種語言,學校會根據小朋友自身既情況來決定呢?請問你話中文深,其實係如何深法?

你個小朋友上佐認字班之後,面試前大概識得幾多個字呢?

回覆 Gerard 的帖子

多謝你的資料!!

小女仲讀緊PN, 不過已經好中意做呢类題目,試過連續1.5 hrs 做曬成本【左右腦練習題】(連線配對、圈出答案等,未去到寫字)。來緊升上K1,我會慢慢教佢寫字,希望可以應付到K2插班個考試

囝囝考過好幾間學校插班K2,包括宣道,禮賢,SC,崇真.每間報名時間及考試方式都好唔同.
宣道-報名時間响12月左右下載報名表(同K1同一時間報);面試方式:小朋友自己跟老師入房, 約四至五名一齊面試
禮賢-約五月尾寫信.面試方式:家長可與小朋友一起,家長坐後排,只需面試
崇真-約五月尾打電話問,之後到學校報名.面試方式:小朋友自己跟老師(據囝囝講要串字,及寫中文)
SC-約五月左右寫信,面試方式:先小朋友跟老師去面試,之後再見家長

回覆 elvina_lmk 的帖子

插班K2需要交portfolio了嗎?