用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2012-2014年度(即2013-2014)小六升中派位資料 ...
樓主: hkpapa852
go

2012-2014年度(即2013-2014)小六升中派位資料   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-3-3 16:10
(40網) 聖安德烈
http://www1.skhstandrews.edu.hk/website/page/School_Achievement.php
點解聖安德烈同銘基書院唔同校網都可入18個咁多??有無人知?

(私立) 聖三一堂小學

一線官津中學:
銀禧, 黃笏南, 丘佐榮, 旅港開平, 體藝, 共12人

一線直資:
顏寶玲, 優才, 福建, 共3人

升讀一線中學比例: (12+3)/42=~35.71%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

有冇禮賢學校?

http://025.saps.edu.hk/promote/index.php?p=1314allocation

聖安當派得很差,應無40%band1,聖安當女子中學都唔係band 1添,唔計果8個得48人

hagupit  2014畢業生120人, 48/120 *100% = 40%  發表於 15-7-8 00:23

小貓三隻 發表於 15-7-2 14:50
67/211=31.7%,差好遠
請問邊度有學生人數資料?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

*** 此資料出處懷疑並不準確 ***

(41網)九龍塘官立小學

資料由會員FRUTIPS提供:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3078521&pid=41118222&fromuid=1389083

2013-2014年度升中情況:
中學人數
SPCC1
Maryknoll1
喇沙1
協恩1
男拔1
伊中6
聖士提反1
華英2
迦密2
華仁2
黃芴南5
旅港開平7
銀禧4
英華1
銘基1
顏寶鈴3
福建3
羅氏基金2
遁道1
浸信會呂明才1
曾肇添1
沙田崇真1
林裘謀1
林漢光1
聖羅撒2
體藝1
聖家2
李國寶2
王錦輝3
培基2
馬安山聖若苾1
匯知1
羅定邦1
播道1
九真2
培道2
陳瑞祺5
何官7
胡兆熾5
鄧鏡波5
彭學高14
九龍塘中學4
伍荀節6
德蘭3
基道4
荃灣聖芳濟1
外地升學2

由最上至聖家, 都可被列為一線, 共55人. 升讀一線中學比例: 55/126=43.65% (和紅馬相若)

hkpapa852 發表於 15-5-21 08:59

(48網) 觀塘官立(秀明道)

全級共149人畢業, 約50人入讀英中, 假設所有英中均為一線中學, 入讀一線中學比率: 50/149=33.56%

以今年乙一入唔哂的情況黎講,呢個派位結果我想用「慘不忍睹」四個字來形容,
會唔會過份左?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 15-6-18 10:36

(私立) 聖三一堂小學

呢間私小的水平比我的印象好一般,但今年有兩個插過來SJACPS讀小二
的同學,成績卻十分不錯,其中一位呢個學期好似仲考到全級第一。

唔知郭校長使唔使撿討一下SJ的教學呢?我知到不少家長對今年開始推行的
「九月份夏令時間」影響教學進度,令學生hea足一個月,十分不滿。

奥脫福 發表於 15-7-3 16:17
以今年乙一入唔哂的情況黎講,呢個派位結果我想用「慘不忍睹」四個字來形容,
會唔會過份左?!
羊群心態, 大家一齊仆到去爭間"名不副實"既熱門學校

hkpapa852 發表於 15-7-3 16:44

羊群心態, 大家一齊仆到去爭間"名不副實"既熱門學校

仲要收叩門三條一(我未聽到有非三條一叩到),「超賣」喇。。。

奥脫福 發表於 15-7-3 16:46
仲要收叩門三條一(我未聽到有非三條一叩到),「超賣」喇。。。
秀官? 我今年識人002叩到, 不過秀官應該係call晒111既人見先, 因為朋友係下午突然收到電話問佢可唔可以即日黎見, 可能有111既人no show.

hagupit 發表於 15-7-8 00:31

秀官? 我今年識人002叩到, 不過秀官應該係call晒111既人見先, 因為朋友係下午突然收到電話問佢可唔可以即日 ...

你岩。我問番一個同學仔媽咪,原來上星期有電話俾offer(非三條一),
不過佢無要到。

回覆 hkpapa852 的帖子

I found it at Annual Report 2013/14 (p.2-204 P6 students) https://drive.google.com/file/d/0B6qyDOMZ568_Uy1wTGEzaVVlQUk/view

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 14-7-8 11:56
舊油天:
http://www.ymtcps.edu.hk/website/singlepage/index?channel_id=638
請問可否幫幫忙, 計計佢幾多%??
46 浸信宣道會呂明才小學
http://www.lmc.edu.hk/spedata/14-15%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E7%B5%90%E6%9E%9C.pdf

hkpapa852  #359已有  發表於 16-5-25 15:54

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-7-3 12:41
*** 此資料出處懷疑並不準確 ***

(41網)九龍塘官立小學
hkpapa852  #359已有  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 1 小時前[color=rgb(153, 153, 153) !important]

sorry, 我搵唔到359個post, 呢個post只有2xx呀

唔該哂你回覆先

真係好多謝hkpapa你成日解答我問題

kk80400 發表於 16-5-25 17:19
hkpapa852  #359已有  發表於 1 小時前

sorry, 我搵唔到359個post, 呢個post只有2xx呀

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3082464&pid=41294213&fromuid=1389083
‹ 上一主題|下一主題