用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 後悔當中...政府好似呃人
go

後悔當中...政府好似呃人 [複製鏈接]

一直睇開政府醫院的兒童精神科,之前成日打電話黎話有TRAINING,因為撞返學時間所以從未參加過。

最近又收到電話,話有小適應班,好,今次試下,點知上之前家長要簽一份野,話下次見醫生(覆診)要hold住,等佢地通知,佢地認為唔洗覆診就唔洗去。

吓,咁即係政府唯一的backup治療都有機會斷埋,其實都係每半年睇1次兒童精神醫生,每次都係3-4個字,醫生問,我就答,醫生一路input我講既野入電腦,但係如果連這少少都攞走埋,我真係好嬲,我自己係taxpayer,政府响呢方面既SUPPORT已經唔夠,點解連這少少都唔比我們的sen孩子。仲有每堂要HK$55HA會寄invoice到屋企比錢,錢我唔介意比,但响電話無講。

所以大家的孩子參與前問清楚。

0    0    0    0

回覆:後悔當中...政府好似呃人

小朋友幾大?即係有training就無得見精神科醫生?

回覆 SKB 的帖子

其實早兩年亞仔都参加過呢個小一適應班, 上之前係要簽果份野, 但上完後都會安排再見醫生, 跟著都會再安排覆診, 所以到現在亞仔都仲有睇精神科仲未斷,.

回覆:SKB 的帖子

我仔上年都參加过,楼上媽咪講得啱,係吾会斷架。因為通常半年見一次精神科,果個小-適應班叠住,所以会遲D先見。

回覆:SKB 的帖子

除上面媽媽講的之外,我記得之前那個是月費,一個月55元,而不是每堂。

$55 是E位收費。

HA 是每次冶療和覆診都要收費。

A 仔應該都要Long term Follow Up, 唔同成長Stage,有唔同問題。

回覆:後悔當中...政府好似呃人

多謝大家解釋,其實真係無重疊,我仔12月尾先覆診,小一適應班只係呢2個星期既135,共6 日。

‹ 上一主題|下一主題