用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 各校 IB成績
樓主: MC1128
go

各校 IB成績 [複製鏈接]

熱血勳章

引用:Quote:原帖由+EASTCOAST+於+14-07-08+發表

原帖由 shadeslayer 於 14-07-08 發表
不對,9已包括2。不是加起來。中文和邏輯是有特定意思的。
加是因為「另外」2字。

shadeslayer 發表於 14-7-8 09:09
不對,9已包括2。不是加起來。中文和邏輯是有特定意思的。
你啱!
保良局的寫法是 double count 完 再 double count。遲些會有明細,就會好清楚,今年進步好明顯,起碼升2-3分。

Jane1983    發表於 14-7-8 10:39
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

EASTCOAST 發表於 14-7-8 09:17
加是因為「另外」2字。
另外,是指兩位狀元以外的學生,或是兩位狀元這件事以外?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-7-8+09:09+不

原帖由 ANChan59 於 14-07-08 發表
你啱!
保良局的寫法是 double count 完 再 double count。遲些會有明細,就會好清楚,今年進步好明顯,起 ...
我係校長也 doublecount, 又無出術,又好睇。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 14-7-8 09:54
我係校長也 doublecount, 又無出術,又好睇。
有詳細資料就知道。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-7-8 09:29
你啱!
保良局的寫法是 double count 完 再 double count。遲些會有明細,就會好清楚,今年進步好明顯,起 ...

其實SPCC都係用類似手法,SPCC 新聞公告其中一句如下:

" 23位考生中,1位考獲滿分(45分),2位考獲44分,6位考獲43分或以上...超過60%考獲40分或以上 "

http://www.spcc.edu.hk/chinese/news_events/congratulations/2711

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-7-8+09:29+你啱

原帖由 joyce1234 於 14-07-08 發表
spcc的寫法是可以還原各細數,不同猜來猜去。45,44,43都計到,40+是另一組參考數據。

ABC-DAD  啲數字交代得簡單直接,有修飾過咩?  發表於 14-7-8 12:30

SPCC

全球*

(20135)

滿分(45)

4.35%

0.25%

44或以上

13.04%

0.83%

40或以上

60.87%

6.48%

平均分

* 資料來源: IBO, IBDP Statistical Bulletin (May 2013) www.ibo.org/facts/statbulletin/dpstats/index.cfm

熱血勳章

回覆:joyce1234 的帖子

deleted

回覆 ANChan59 的帖子

CKY 話2個狀元及9個40分以上, 後者都係由41/42/43/44分,其實分別唔大.何須太在意1,2分之差.SPCC 一樣可以寫"1位狀元,2位44分,3位43分..." 大家都知佢勁,何須寫"6位43分或以上"呢? 不過我對於兩校點寫其實冇乜所謂, 只會睇個勢,睇平均分,40分以上+狀元人數. 只係奇怪,雖然大家手法類似,Spcc可接受,但CKY卻要備受審視...  可能大家又在意"marketing" 一字, 但論marketing, SPCC 噚日已搵定狀元case 比記者去做採訪,今日佔大幅報道,呢方面我就覺得單就今次而言,SPCC 既marketing好啲嘞.

我朋友做記者,佢周日已講定周一(7月7日)SPCC已出新聞稿通知各大傳媒安排咗狀元訪問.

joyce1234 發表於 14-7-8 10:19

CKY 話2個狀元及9個40分以上, 後者都係由41/42/43/44分,其實分別唔大.何須太在意1,2 ...
我只基於兩篇新聞稿作比較。你看看上面對CKY有不同理解就明白,不用太敏感!
任何學校有進步都是好事,唔通退步更好!

引用:+本帖最後由+joyce1234+於+14-7-8+10:26+編

原帖由 joyce1234 於 14-07-08 發表

不要誤會,我看不到有人批評 CKY,只是澄清。而 doublecount 的手法在統計時亦非常普通,絕無問題。只是它的「另外」二字有點含糊。

早兩日食晚飯,家人亦提及蔡繼友辦得相當出色,佢係以身邊接觸到嘅(CKY)小朋友來抨論,總之,香港有更多好學校,值得高興
另,希望補充下,SPCC IB 課程,係學生選擇適合自己嘅學習模式,現實係,要選材,入學時已經選左,係大部分學校都如是

shadeslayer 發表於 14-7-8 12:18
不要誤會,我看不到有人批評 CKY,只是澄清。而 doublecount 的手法在統計時亦非常普通,絕無問題。只是它 ...
我不是說/或者介意有批評CKY,我同呢間學校冇關係. 況且有批評也冇乜唔妥, 難道進步咗就唔可以批評嗎?
不過只是把話說在前頭: 懂marketing的學校其實很多( 當然,我也不是說懂做marketing有何不妥), 大家唔好成日話CKY最叻marketing, 其實佢呢方面並唔算叻.

Let the marketing to do their job.  The truly responsible parents would know the difference with crystal eyes.  It really doesn't matter.  

joyce1234 發表於 14-7-8 10:19

CKY 話2個狀元及9個40分以上, 後者都係由41/42/43/44分,其實分別唔大.何須太在意1,2 ...

Marketing 就係辦名校既精髓啊!教深一兩年有幾難?難就難在marketing要好,吸引到最叻既人報讀。幾年前既恒生商學院係一個教材。

shadeslayer  也有很多低調名校。  發表於 14-7-8 22:57
shadeslayer  也有很多低調名校。  發表於 14-7-8 22:56

最成功嘅MARKETING?梗係補習習團啦,辦學咁易咩

回覆 joyce1234 的帖子

佢Marketing叻唔叻我唔知道,不過今年公佈IB Result就同舊年好大分別啦!
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

間學校如果唔掂,Marketing再叻都無用。

學費月月交,不是單憑兩句偷快學習,就能蒙騙大家。就算吹虛到一時,都吹唔到十二年。況且唔駛超班Mkg,都知考得差就低調,考得好就立即發佈吧!除非今年仲有邊間低調名校出了狀元都仲收收埋埋,不過我睇無卦?

今次出了兩位狀元,又是全民IB ,對CKY一向有保留的人來說,實在是牙癢癢...尤其一些對愉快學習存疑的朋友。但對一間新校和同學來說,的確很鼓舞。學校要做的,是繼續堅持和完善,不進即退,努力加油。

咁有戰績的marketing總好過冇戰績的好多。。。。。。
‹ 上一主題|下一主題