用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 第一堂pg,老師就話有自閉症?
go

第一堂pg,老師就話有自閉症?

我個仔24個幾月,9-12m 上baby gym, 12-20m 上CxxA的中文pg, 因為我一次過買了30堂,所以沒有轉pg. 我個仔每次都係初時10分鐘玩樂器Ok,到老師要我們圍圈坐就唔肯,要起身四圍走,我就要捉雞仔。到訓練大肌肉嗰part都會玩,但從來不肯埋位做勞作油顏色。到食茶點先肯坐埋位,因為佢鍾意食餅。我見佢抗拒返pg, 有時會拉我去門口想走,就索性上哂30堂後休息下,因為怕佢驚咗返學仲衰。
休息了幾個月,老公提議找另一間pg, 試下其他類型pg。昨日我第一日帶個仔上新pg, 専登早20分鐘到,等佢認下地方,warm up下先。在waiting room 佢玩得好開心,因為有好多玩具和滑梯。到要過去隔離課室正式上堂就唔肯去,圍圈坐底後起身走,要離開個課室,想去返隔離玩。扭計就實𦧲地大哭,我唯有攬實佢坐在我前面,嘗試clam down佢。老師叫我們由佢望下先,冇迫佢跟住做,佢喊兩下都會望下老師和小朋友做乜,跟住又喊兩下。到老師拿出一些圖片,引小朋友看,我個仔先開始定下來留心聽,有笑有反應,仲講egg。之後要佢去老師度拎貼紙又再扭計,老師拎俾佢,佢例牌唔制扭計。直到要埋位油顏色,我估不到佢肯自己拿蠟筆畫,因為之前上pg從來唔會。最後食茶點就一定冇問題,乖乖食,肯講thank you!
老師話我個仔冇眼神接觸,問我佢平時係咪好固執,我話都係,比較硬頸。問我之前有冇返過pg, 我照講佢的情況,會四圍走。老師問我有冇帶佢check過,我話冇,跟住佢就同我講懷疑佢有自閉症,我覺得好shock, 上第一堂pg就咁肯定?
我承認我個仔性格比較自我,不太喜歡同小朋友玩,但喜歡同大過佢的小朋友玩。搭lift見到其他陌生人會揮手say hello ,特別是哥哥姐姐。佢唔鍾意做的事好難迫佢,唯一可以用餅氹佢。佢說話係比較渣,特別是中文,不喜歡講中文,英文就好d。但佢理解和認知能力幾好,自學能力幾強,我從來沒有逐個英文字母教佢,佢自己玩點讀筆學識,歲半左右已經識哂A-Z和1-10,現在識指出1-100,用英文講1-30,40,50,60,70,80,90,100。學動物一教就識,我教過一次lizard,佢已經學識,下次問佢識指出來。
想請問我個仔是否要做check 自閉症?可以去邊度check?

我唔知你係仔既情況係咪有問題, 不過我之前都擔心過我仔有阿氏保加症同感統失調... 去咗協康會做評估, 個導師評估完就解釋哂過往既疑慮喇... 原來我仔一直問題係某方面感統較弱 (但未至於要上堂做訓練)而令佢失信心,... 導師教咗我點係屋企且佢做訓練... 因為岩岩先做完評估, 要自己幫佢訓練一論睇下點... 不過~ 有疑慮及早搵專業既評估下無壞呀, 之後可以積極面對, 對小朋友都係好事~ :)

回覆:第一堂pg,老師就話有自閉症?

無眼神接觸就要小心!
多d教佢要望人,面對面說話,不要坐旁邊,多一起看圖書,多d問佢野,等佢多回應。

引用:無眼神接觸就要小心! 多d教佢要望人,面對

原帖由 WBBLF 於 14-07-08 發表
無眼神接觸就要小心!
多d教佢要望人,面對面說話,不要坐旁邊,多一起看圖書,多d問佢野,等佢多回應。

...
我仔27個月,會望人,但對話唔會望住,一路講一路周圍望,hold住塊面,雙眼都左閃右避,但聽指令OK,未識講句子,發音唔準,但可以自己食晒歺飯,同愛睇書,其實有問題嗎?

回覆:mimuib 的帖子

今年3月份我仔仔開始上Pg,上了兩個月的情况完全同你一樣,個心開始懷疑個仔有自閉,問Pg老師覺唔覺個仔係自閉,老師話唔可以由她講而決定,最好比心理學家做評估,6月份亞仔2歲返健康院見姑娘再轉介比兒科醫生初步都話亞仔似,所以再轉去政府CAC排,另一方面私人排左協康做評估,上星期六已評估亞仔係中度自閉。需接受密集訓練及言語治療,我認為有懷疑都應盡快做評估,唔好錯過黄金期,如評左唔係,心理學家或醫生都会教我地点樣教導子女。

看見你們咁講我有D 驚, 我仔仔四個月時有事做手術, 入了ICU住了成個月,
所以,一直不想迫他做太難的指令,到了18個月兒科醫生話仔仔不自立,
叫我們找N CLASS,但當時過了申請期加上他是龍年細B,找不到後學校,
到了現在21個月,他在家好好動,咩都攪, 但一出街就要我抱, 不太願行,好怕人,因為沒有N CLASS OFFER,所以下星期才開始上返一至五的PG
我想知點才算自閉???

回覆:happyapril 的帖子

留意眼神有無同你接触,叫名字会唔会即有反應,会唔会同你有互動?如果有自閉好明顯同人其他小朋友有分别。返回Pg会睇得出!

引用:我個仔24個幾月,9-12m+上baby+gym,+12-20m

原帖由 cwtlovelkm 於 14-07-06 發表
我個仔24個幾月,9-12m 上baby gym, 12-20m 上CxxA的中文pg, 因為我一次過買了30堂,所以沒有轉pg. 我個仔 ...
其實重點係有冇眼神接觸?
如果佢本身講野弱冇眼神接觸,真係要留意下!
不要俾點讀筆佢玩
多D同佢溝通

回覆:第一堂pg,老師就話有自閉症?

我仔兩嵗七個月,性格都係固執,衝動、自我中心,又係鐘意四圍走,不過唔會離開我視線範圍,出街吃飯肯坐低约四十分鐘,不過要俾野佢玩,無野玩就郁身郁細,不過唔會離開坐位,會主動叫人,講野正常,可以講句子,眼神弱小小,不過叫佢望都肯望,有時亦會無啦望住你。自己玩路軌玩火車可以玩一小時,認知都記性都算好好,想問各位靚媽,我仔係咪有小小問題?

醒目開學勳章

回覆:cwtlovelkm 的帖子

我仔五歲, 當佢兩歲時情況同你仔一樣, 其實有的不嚴重的自閉症四歲前徵狀都不太明顯的, 而我仔早幾個月先確診高功能自閉症, 呢類小朋友認知高於年齡, 但有自閉的固執及對同齡有社交困難, 你多留意一下, 必要時去評估

回覆 cwtlovelkm 的帖子

我仔依家21個月 情況同你好似 但我都唔知佢有冇自閉 我仔一歲至歲半係返同一間playgroup星期一至五 因為日日返 所以唔會喊 都好鐘意返 但歲半之後返第二間 一星期兩堂 就情況同你形容嘅一樣 大約返着九堂先正常番 我仔對大人眼神好正常 但唔會同同年紀小朋友玩都好少望 佢識用手指 識扮打電話 都會照顧公仔但唔識講嘢 有時會叫爸爸媽媽嫲嫲 但好少叫 唔識認顏色 鐘意睇圓形轉動嘅嘢 鐘意fin嘢 乜都fin一餐 排着cac

回覆:cwtlovelkm 的帖子

Hello,你好呀!你個小朋友同我個仔嘅情況一模一樣!佢而家2歲8個月,每日上午上密集訓練下午上緊N班。當佢18個月上playgroup時我已經發現佢有問題,因為屋企人係做職業治療師,所以我就請他幫忙評估,但當時因為佢仲細所以未確定係咪有自閉症,只係以為佢比較坐唔定同活躍!我之後再找言語治療師做評估,言語方面比同齡遲了9個月,之後就開始上小組密集訓練。直至今年7月,因為我發覺佢社交同情緒方面有問題,不肯跟同齡小朋友玩同成日訓地哭鬧,於是再去找職業治療師評估,結果係出現感統問題,有輕度自閉傾向,眼神有接觸但係時間短!我覺得感統治療好重要,我小朋友自從8月上左N班同9月開始上密集訓練,講野叻左好多,坐定定嘅時間多左,  自理能力好 左,雖然社交同情緒方面仲有代改進,但我都已經好開心!其實當你對小朋友嘅行為有懷疑時,一定要盡快去了解多d同找專業人事做評估!

引用:Hello,你好呀!你個小朋友同我個仔嘅情況一

原帖由 Mikibk0505 於 14-09-15 發表
Hello,你好呀!你個小朋友同我個仔嘅情況一模一樣!佢而家2歲8個月,每日上午上密集訓練下午上緊N班。當佢1 ...
想問在那里做職業治療呢?

回覆:honok2010 的帖子

慧橋兒童發展中心

回覆 cwtlovelkm 的帖子

甘你小朋友個情況比我地個好,首先我女系唔講野,無眼神交流,唔主動叫人,返pg都會有坐唔定個時候,去做佐兩次評估,語言遲緩及冇眼神交流,所以我都好擔心,治療都要排期

回覆 Mikibk0505 的帖子

請問你邊度密集訓練,費用系幾多呢?

回覆:mandy4055 的帖子

慧橋兒童發展中心,8000/month, mon-fri, 你上網search 下佢地個website呀