用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園英文程度
樓主: hopeclover
go

學之園英文程度   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+14-07-08+發表非常認

原帖由 lovebb2 於 14-07-08 發表
嘻嘻,我小朋友又係。果次睇卡通片轉咗廣東話channel,佢問可唔可以轉番英文。

...
好叻仔喎!

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+14-07-08+發表非常認

原帖由 lovebb2 於 14-07-08 發表
嘻嘻,我小朋友又係。果次睇卡通片轉咗廣東話channel,佢問可唔可以轉番英文。

...
嘻嘻,我個仔都係,不過讀沒有英文語境的幼稚園。

回覆:學之園英文程度

各位LH家長.請問你地仲有冇俾小朋友再出去補有關學術/證書嘅嘢?例如英普拼音班。

好多位LH家長都講解得好好,
學之園的語景真是很全面性,教學理念同多位家長及本人一致,不會局限小朋友的學習發展空間。

我小朋友讀學之園 pn, 今日拎住 calendar 自言自語, every children, look at this , 1,2,3, 4.......29 ( in English), k1, k2, k3 , come to learn our ABC song..... , 跟住拎本學校教 summer 既英文書,自己讀 PN Summer, 我有D意外,佢突然認讀 summer  lee 個字,我無教過,跟住佢自己讀書,mr sun is very small beginning, and then bigger bigger bigger ( 配合動作),I see bees in the flower, and bugs in the flower, she goes to swim with her mummy, they buy ice cream, and eat ice cream... They play sand castle ....,etc... 我屋企講廣東話,好少英文,對我黎講,佢肯主動講,有紋有路,我已滿足!

cpc608  may I ask if LH requires child   發表於 14-10-18 01:57

引用:我小朋友讀學之園+pn,+今日拎住+calendar+

原帖由 Smartbubu 於 14-07-09 發表
我小朋友讀學之園 pn, 今日拎住 calendar 自言自語, every children, look at this , 1,2,3, 4.......29 ( ...
好羨慕,請問小朋友係邊間分校?

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-07-09+發表

原帖由 pycc 於 14-07-09 發表
好羨慕,請問小朋友係邊間分校?
青衣分校,不過我小朋友唔叻,佢D同學就真係好叻,上次觀課,老師拎道具如 fire helmet , flashlight , handcraft 等,同學們未等老師叫外,已經叫左道具名稱,證明佢地已經吸收喇,但我小朋友就吸收唔到!不過學校教材生動有趣,各小朋友都係好 enjoy 返學!

LH 真係好好,我仔由PN到而家K2, language完全冇問題,去旅行可全英文同人溝通

回覆:Smartbubu 的帖子

好想問吓你地在屋企係唔係全廣東話,遲吓我個囝都會返pn(不過唔係同一間,但係都係全英文)所以本人都幾擔心,因為我地由細到現在都淨係同囝都係廣東話,好驚佢返到學校完全聽唔明,返到屋企同我地又表達唔到學校d生活,我地英文又唔太好

ppcandybb 發表於 14-7-9 10:37
好想問吓你地在屋企係唔係全廣東話,遲吓我個囝都會返pn(不過唔係同一間,但係都係全英文)所以本人都幾擔 ...

我女主要係婆婆湊, 婆婆根本唔識英文, 所以基本上全廣東話, 但我每晚有讀中英文故事書俾佢聽.

引用:Quote:原帖由+pycc+於+14-07-09+發表好羨慕

青衣分校,不過我小朋友唔叻,佢D同學就真係好叻,上次觀課,老師拎道具如 fire helmet , flashlight , han ...
Thanks for your info.
我下年想報K1, 希望考到

回覆:tantanmama 的帖子

咁講英文書嗰時係用英文講比佢聽,洗唔洗用中文解釋返比佢知呀,我睇英文書嗰
時用中文話比佢聽,咁係唔係唔好,但係講英文我驚有時d字唔識講錯左

引用:我小朋友讀學之園+pn,+今日拎住+calendar+

我小朋友讀學之園 pn, 今日拎住 calendar 自言自語, every children, look at this , 1,2,3, 4.......29 ( ...
可以令小朋友主動學習真係好呀!我想請問學之園係咪只有英普? 因我想將來小學入主流學校。thanks

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-07-09+發表

原帖由 立青BB 於 14-07-09 發表
可以令小朋友主動學習真係好呀!我想請問學之園係咪只有英普? 因我想將來小學入主流學校。thanks

...
Pn 只有英粵,k 1 有英粵加英普,留意青衣分校英普只有下午班

引用:咁講英文書嗰時係用英文講比佢聽,洗唔洗用

原帖由 ppcandybb 於 14-07-09 發表
咁講英文書嗰時係用英文講比佢聽,洗唔洗用中文解釋返比佢知呀,我睇英文書嗰
時用中文話比佢聽,咁係唔係 ...
以前問過 playgroup net , 千其唔好 translate , 講英文要全套,我地以前年代無語境,要 translate , 但依家講求 connection , 小朋友靠視象,物件去 connect 英文!我都問過 LH net, 我英文唔好,怕文法,口音教壞小朋友,老師建議我 short sentence 教小朋友,其他等學校語境浸

fixedstar99  Thank you for your suggestion. I have never thought about this problem and used to read the English book first and then translate them into Chinese. I will only read in English from now on.  發表於 14-7-9 17:37

引用:Quote:原帖由+立青BB+於+14-07-09+發表可以

Pn 只有英粵,k 1 有英粵加英普,留意青衣分校英普只有下午班
明白了, 我想小朋友讀英粵班,請問英粵班有無教普通話呢?

回覆:Smartbubu 的帖子

就係我地以前無咁好資源,所以依家先想佢地叻過我地呀

立青BB 發表於 14-7-9 12:07

我都好想知道!

引用:Quote:立青BB+發表於+14-7-9+12:07+明白了,

原帖由 kvvvcheung 於 14-07-09 發表
我都好想知道!

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-07-09+發表P

原帖由 立青BB 於 14-07-09 發表
Pn 時一星期已有2堂普通話,K1 英粵班應該會更多,請 k 班家長指點

‹ 上一主題|下一主題