用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習 ...
樓主: ngpun
go

點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習   [複製鏈接]

由细開始陪養看書的習慣,要他有責任心完成功课.   我為他選了一間適合他的小学,一所普通小学,由细到大未出去補習過,亦没有给他做extra 作業,  成绩暫時满意.  除咗考试,评估,星期六日都是 family day.

因學校没要求一生一體,課外活動,纯由興趣出發.

evaken    發表於 14-7-23 09:39

chunheimama 發表於 14-7-12 15:38
由细開始陪養看書的習慣,要他有責任心完成功课.   我為他選了一間適合他的小学,一所普通小学,由细到大未 ...
Good!

回覆:點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習

其實好得意,個個講要有閱讀興趣又聰明又白律又做事謹慎。咁嘅小孩,放在孤兒院也能成狀元。

CALVEN    發表於 14-7-13 16:56
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

唔好成日擦/改子女的功課, 等老師改.

點樣可以隨興食、又keep到身材好?仲唔使食減肥藥及運動?

答案:個人體質是關鍵因素。

熱血勳章

joanthony 發表於 14-7-4 11:31
無話唔得, 首要係1)小朋友本身天資聰穎 2)從小培養閱讀習慣, 中英語文能力都強, 考試只係略溫已掂! 3)學習 ...

第一樣無得變,啊媽生成的,但是問題系第二,第三樣可以點樣靠後天培養呢?

熱血勳章

chunheimama 發表於 14-7-12 15:38
由细開始陪養看書的習慣,要他有責任心完成功课.   我為他選了一間適合他的小学,一所普通小学,由细到大未 ...

羨慕你這種日子,也都是我嚮往的,好睇家長本身的心態,可惜我地兩公婆都長期OT,屋企只有婆婆或者奶奶湊住大,都好難會好似你小朋友咁,養育得咁自覺~

回覆 shadeslayer 的帖子

其實好得意,個個講要有閱讀興趣又聰明又白律又做事謹慎。咁嘅小孩,放在孤兒院也能成狀元。

xxxxxx.  xxxxxx

擁有這些優點的孩子,是家長努力種下的果。這些素質也會隨成長而漸漸起了變化,可以更好,也可以壞掉。因此不是永久保用的現在式和將來式。不少家長讚歎別人的孩子很出色,仿似天生如是,其實出色孩子是沒有現成貨,全部是用心用力調教出來的。最難處是深明教育方向對了,學校對了,未見快速效益,家長依然堅強忍耐和守持下去!

引用:回覆+shadeslayer+的帖子 其實好得意,個

原帖由 annie40 於 14-09-26 發表
回覆 shadeslayer 的帖子

其實好得意,個個講要有閱讀興趣又聰明又白律又做事謹慎。咁嘅小孩,放在孤兒院 ...
最難處是深明教育方向對了,學校對了,未見快速效益,家長依然堅強忍耐和守持下去!

Xxxxxxx

把持得住,要好有智慧的家長。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔

原帖由 ngpun 於 14-07-04 發表
點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習、又唔駛係出面再比人教…成績同錢錢都好想keep,你 ...
今日同個遠房親戚傾開佢嗰孫,自小父母離異,2個都走咗,小朋友唯有跟住兩老生活,兩個老人家都唔知英文有幾多個字母,又無補習,乜資源都無,個孫今年考上band 1頭中學,再細問下原來年年考全級第一。

另一個朋友個仔,眼見一個星期補六至7日習,今年升上band2中學。

我想讀書也唔多唔少靠天資。

回覆:lakesilver 的帖子

小朋友學習態度好重要,但真係唔知点培養。如小朋友本身資質唔差,但完全唔 care 學業成績,唔會主動温習,亦唔識得温習,比本書佢就只望一吓,一分鐘就話温完但一問就有嘢唔識,都唔知点攪!

引用:小朋友學習態度好重要,但真係唔知点培養。

原帖由 Isaacmommy 於 14-09-27 發表
小朋友學習態度好重要,但真係唔知点培養。如小朋友本身資質唔差,但完全唔 care 學業成績,唔會主動温習, ...
比佢衰一次,知道唔讀係會出事,甘下次佢就會醒啲,當然唔係測考,用默書嚟比佢試

回覆 sissysze 的帖子

我孩子今年9月小一, 我都頭痛緊如何教他自律做功課, 由其是英文功課, 成日都要等我放工回家才肯做, 識做就巳做了, 不識做就唔肯自己做,

obedienceliu 發表於 14-9-27 12:09
回覆 sissysze 的帖子

我孩子今年9月小一, 我都頭痛緊如何教他自律做功課, 由其是英文功課, 成日都要等我 ...
我仔是利益利誘
如自己做完, 無論答案對錯, 都讚賞, 鼓勵他勇於嘗試
個個小朋友都唔同, 我有試過施硬功, 不過沒收成
反而讚有效果, 慢慢他習慣自己做功課, 我才開始提高要求,
現我要求他抄寫的功課, 要學習double check, 預計短期內未會有收成,
我兒做事粗疏, 抄都會抄錯 -_-
我也是在職媽媽, 我有比我仔參加學校的功輔班, 是幫輕了不少, 盡早搞定功課才能溫習
否則, 你每天跟他搞功課都花光力氣了 更不要說溫習了, 而親子時間都變得很奢侈
小一年紀小, 先培養學習態度和自習模式, 對在職媽媽來說很重要
慢慢來, 我都在學習當中, 教養孩子是長久戰, 加油

有時要睇返小朋友自己性格,有啲好自立嘅可能自己上堂好留心,返到屋企自己又會搞掂哂,完全唔駛煩。有啲可能逼極佢都係唔係好願郁。如果真係好有需要,可能其中一位家長要全職照顧

回覆 lakesilver 的帖子

天資之外,無父母係身邊,亦令小朋友成熟識想。
我有個讀書好叻的朋友,佢父親早死,屋企又窮。佢話自細就知道要讀書,吾係死路一條,亦無人會幫佢……小朋友太生性,亦令人聽落心酸。

那管孩子是的模式,家長務必盡早為孩子提供支援和鼓勵,這些日子,看似沒完沒了,其實不然。把小草扶正了,便會長得很漂亮,困難比想像中易得多。

如何扶正,是intensive training , intensive attention, a lot of fun in playing. 要求得到的不是下學期的名次躍進,而是一個十分喜歡自己的孩子,喜歡自己的人,不會輕易讓自己失望呢。

回覆:annie40 的帖子

十分佩服及buy您的育兒心得!!學嘢!謝謝。

回覆 Jane1983 的帖子

孩子的生性,向上,自我鞭策,望發達,望揚名立萬,要有強烈誘因!這些命運給予的艱苦,讓極少數成為火鳯凰,極大數成了灰燼,
試問今天誰家孩子有火鳯凰的精神,火鳯凰是死而求生。這位孩子是明白了,很難得!

Jane1983  是的!  發表於 14-9-27 16:46
‹ 上一主題|下一主題