用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習 ...
樓主: ngpun
go

點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習   [複製鏈接]

引用:睇造化。我細細個就鐘意閱讀、屋企沒有電視

原帖由 Radiomama 於 14-07-04 發表
睇造化。
我細細個就鐘意閱讀、屋企沒有電視、阿媽返工、自己做功課、每晚9:00上床、無補習、中學年年考第 ...
而家D細路好難九點瞓

回覆 marble2004 的帖子

To Little Volky,

無  問題,   是  事實ma.   以  前  勉強  細  碼  著  得  落,   而  家  加  大  碼, haha

引用:回覆+atirw+的帖子 ++你++都++好++有++得+

原帖由 marble2004 於 14-07-06 發表
回覆 atirw 的帖子

你  都  好  有  得  瘦,   我  無 時間  做  運動,   有  都  休息,   越  來越  肥 ...
Agree.

Getting fatter and fatter.

I want to do exercise. My hubby wants me to keep slim.

But after work take care of kids not enough time even sleep and eat. How to squeeze out some time to 做運動?

回覆 ANChan59 的帖子

搵間好學校呢個意見最好

回覆:點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習

好多人所講嘅冇出去補習,其實只不過父母自己幫佢補,自己教,自己比補充練習佢做,嚴格黎講咪—様係補

回應番樓主,如果要小朋友成績好,我覺得一定要培養小朋友自學同良好學習態度,多看書,只要孩子唔抗拒,學習自然容易得多,初小好多家長已十分著重成績,不斷強迫小朋友去追求分數,令小朋友失去學習動力同興趣。學習係持久戰,要有動力才能持久。如果要家長迫住先做到,再讀上去都未必能keep到。

toys    發表於 14-7-10 13:21

洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-8 21:48
好多人所講嘅冇出去補習,其實只不過父母自己幫佢補,自己教,自己比補充練習佢做,嚴格黎講咪—様係補:qui ...
Exactly true!

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-7-8+21:48+好

原帖由 kenwong888 於 14-07-08 發表
Exactly true!
Hi kenwong, 你小朋友是讀何小?定石圍角?我哋會唔會係同學仔?

ngpun 發表於 14-7-8 22:12
Hi kenwong, 你小朋友是讀何小?定石圍角?我哋會唔會係同學仔?
石圍角!

回覆:點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習

好多謝各位比意見,有時做父母真係會精神分裂,我已經比老公話我擔心太多了,唔想佢個腦仔只變成個hard disk,想佢永遠有高情商+逆商+智商!哈哈哈!我真是太貪心了,唔補吓又怕佢將來更加無得選擇,補又怕佢又成為填鴨教育下的犧牲品!我不同意贏在起跑線,但又不等於我不擔心,幾咁精神分裂,這種不安都是因為經歷了這場十級浩劫,搞到自己覺得自己教細路真係好唔掂,都係要佢自己開竅了!

引用:Quote:ngpun+發表於+14-7-8+22:12+Hi+kenwo

原帖由 kenwong888 於 14-07-08 發表
石圍角!
我見你何小的校車咁清楚,還以為你小朋友讀何小添!

引用:好多謝各位比意見,有時做父母真係會精神分

原帖由 ngpun 於 14-07-08 發表
好多謝各位比意見,有時做父母真係會精神分裂,我已經比老公話我擔心太多了,唔想佢個腦仔只變成個hard dis ...
現今呢—代好多小朋友都係IQ高 EQ低,所以我覺得EQ高會著數d,包括將來待人處事都容易應付。其實又唔駛過份擔心嘅,培養孩子正確態度至係最重要。至於補唔補習,可以睇下小朋友是否須要支援,如果小朋友攪得掂咪ok囉,又唔一定要谷到行嘅,有時間比小朋友學吓有興趣嘅課外活動,但切忌為成績/證書而學。不須與人比較,我覺得已經足夠。

引用:好多謝各位比意見,有時做父母真係會精神分

原帖由 ngpun 於 14-07-08 發表
好多謝各位比意見,有時做父母真係會精神分裂,我已經比老公話我擔心太多了,唔想佢個腦仔只變成個hard dis ...
現今呢—代好多小朋友都係IQ高 EQ低,所以我覺得EQ高會著數d,包括將來待人處事都容易應付。其實又唔駛過份擔心嘅,培養孩子正確態度至係最重要。至於補唔補習,可以睇下小朋友是否須要支援,如果小朋友攪得掂咪ok囉,又唔一定要谷到行嘅,有時間比小朋友學吓有興趣嘅課外活動,但切忌為成績/證書而學。不須與人比較,我覺得已經足夠。

ngpun 發表於 14-7-8 22:30
做阿媽緊張都係愛自己個仔,你都是好媽媽呀

我無咁緊張,我不理人地學咩學咩,我只要求顧得掂學校的成績,80分以上已收貨,慢慢提升要求,仔仔就唔會怕左讀書,比如你一天飲一柸咖啡,是好好味,但一天要你飲10柸,你以後見咖啡你都有陰影,以後想你飲你都唔飲啦,
讀書都是有量的,要留意住小朋友情緒,不要一味谷,我見人地有90幾,我都好想,但如要麻木去追,可能會有害,個個小朋友承受谷的程度都唔一樣

LSLC  我小朋友暑假後小一了,現時我諗法與你相近,希望自己諗法一直冇變,都擔心將來會不自覺麻木追分數,而影響左學習興趣,最怕嘅係傷感情。  發表於 14-7-10 11:46

回覆 yanyan6 的帖子

我級頭馬大跌, 但 該 小朋友 有 無 不 高 興,  她 家 人 又 好像 不 當 是 大 事,  有 好 的 心理 質 數, 她 家 人   說 最important   要 好 品 德,  我 相  信該 小朋友有好foundation,   今  次  只  衰  大 意,  將來 必  成 大 器.

Very simple:  Children are given the talents to study.  Then no matter what kind of supports or no support you shoulder to them, they still do well.
Honestly speaking, even a mom work as full time mother, it doesn't necessarily mean her children will progress better.  It just gives mom more time to understand a child's daily life and their strengths and weakness, and have better control over their moral values.  The essential thing is how to deal with their weakness regardless of mom working as full time or not.

唔計溫默書,請問溫習時間大約係預幾多架呢每日?每日都中英數常溫哂?其實我都未諗到係點樣溫?如數學,佢識做哂當日功課咪就係識左囉,咁仲溫咩架呢?咁中英文又應該點呢?請問可以分享下嗎?

LSLC 發表於 14-7-10 11:57
唔計溫默書,請問溫習時間大約係預幾多架呢每日?每日都中英數常溫哂?其實我都未諗到係點樣溫?如數學,佢 ...
你小朋友係邊一種
依幾年你在學習方面係點樣教你個小朋友呢,
睇吓你小朋友讀邊間小學呢
我仔果間是有D名望的小學,需不是最TOP

我要求80分,都要係讀書才會有,
讀書意思係指平日都要讀,而唔係考試前果個星期才溫呀溫,依種學習態度,就算小朋友有小聰明都唔掂的
唔讀書的只會科科只會不及格TO剛好合格
沒有好彩過關的(我的想法)
我仔剛完了小一,準小二
唔好以為小一易讀,上學期開頭係好辛苦的
白紙一張,同KG格式完全唔同
開頭中文係最難,重組句子,閱讀理解,做功課時已要跟到實教佢
數學就是K3之上加多小小,容易上手的
英文就是DICT
常識沒怎樣,識吓字就OK

yanyan6 發表於 14-7-11 02:25
你小朋友係邊一種
依幾年你在學習方面係點樣教你個小朋友呢,
睇吓你小朋友讀邊間小學呢
我小朋友係讀普通幼稚園,小學都係選左二線頭。而家k3係爸爸接放學,返到屋企5點四五個字,習慣左我6點返到前完成,大約三樣功課,兩本生字一本作業。
而家默書中英文大約六七組詞語,分兩三日前溫定。
但第時係婆婆4點半接校車,希望佢自己完成到識果d, 真係唔識就我返黎跟,仲有溫書就係唔知點溫囉,唔係默書果d, 係課本果d, 好頭痛,又唔想佢補習住,想比佢自己試下先。又要趕住湊佢返自己屋企沖涼,煮飯開飯等等,仲有件細b,冇工人,同c6夾手夾腳。諗起都暈。

LSLC 發表於 14-7-11 20:45
我小朋友係讀普通幼稚園,小學都係選左二線頭。而家k3係爸爸接放學,返到屋企5點四五個字,習慣左我6點返到 ...
讀默書以外的書,我都在摸索,我仔的分數都80幾,但人地係80幾90以上,
如7字就考第尾,真係最尾果個科科都有7字呀,今日派成績表,讀書真係好大競爭,同個個都好勁
真係我都要諗辦法
讀書好頭痛,唔係你想佢咁,佢就跟你做

yanyan6 發表於 14-7-12 03:10
讀默書以外的書,我都在摸索,我仔的分數都80幾,但人地係80幾90以上,
如7字就考第尾,真係最尾果個科科都有7字 ...
yes, 知道而家平均分90以上係閒閒地,90以下係要諗方法直追,今時唔同我地以前。齊齊加油。
‹ 上一主題|下一主題