用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習 ...
樓主: ngpun
go

點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習  

joanthony 發表於 14-7-4 17:31
樓上講得無錯, 某幾間谷得勁的幼稚園, 基本上已學晒小一野咁滯, 係你唔知姐, 我有個fd個女讀stafford, 深 ...

你講的勁谷幼稚園真係OMG, 略有所聞, 但為數比起全港同屆學童來講, 肯定佔好少比例(因為全港大部份小朋友讀學卷幼稚園)。至於你話個個小一9字頭, 我就真係無見過, 我知道有啲小朋友好乖好叻, 可以考到9字頭, 但唔係大部份, 因為間間學校唔一樣, 老師出卷程度又唔一樣, 個個9字頭, 即係出得淺囉。我小學科科9字頭, 升到中學都得番8字頭啦, 高班咗, 啲嘢深咗咪低分咗囉。

當然, 我知你係好心既, 無可否認有啲小朋友家長真係相當hea, 以為小朋友掂就乜都唔理, 係唔嚇唔得既。不過, 只要小朋友成績OK, 自律自發學習, 家長keep住同佢哋閱讀, 升上去一定無問題的。你小朋友升上去都一定無問題的, 放心, 但記得中文都要多閱讀, 唔好只讀英文書就得, 除非以後讀國際學校&留學。

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-7-4+17:43

joanthony 發表於 14-7-4 17:56
我無唔重視中文, 我而家成日迫仔讀中文及要佢讀範文我聽, 佢今次考中文95分全班最高, 對上一次考試都係6字 ...
但問題係佢英文已有中學程度, 所以同中文差好遠喎。但都好, 佢只要唔討厭, 就會變得好。你都唔好咁緊張, 唔係去到呈分試, 會顛的。

shadeslayer  係家長定小孩,定?  發表於 14-7-5 07:43

ngpun 發表於 14-7-4 14:24
小小要求啦,其實係咁嘅情況下,中上已ok了。我又不至於唔理,我的工作時間都唔長,7:00可回到家。問題是 ...
分享下我囡嘅情況,而家升小二,佢幼稚園時都係自己做功課, 資質都係中上, 上到小一我冇比佢補習, 成績算上游, 見家長老師都話佢成績可以有空間再上, 有次考試咁多樣成績中默全級名次係最差的, 排到中游, 但佢嗰次考試名次都唔太差, 第二次中默又游番上去, 所以冇必要我唔會谷佢同比補習, 我成日同自己講如果佢用10分鐘溫默書有95分但用成個鐘溫書加同佢默一次先有100分, 我唔會為5分而浪費佢50分鐘的時間, 佢可以睇下書我又可以同佢玩一陣, 長遠仲值得, 讀書係長跑, 初小呢個時間佢喺中上游喜歡學習就可以, 唔需要佢谷盡上頂~~

LSLC  嘩,多謝你分享,你的95分同100點醒左我呀。學左嘢,好深感受呀。  發表於 14-7-10 11:37

ngpun 發表於 14-7-4 14:27
學校谷谷地啦,我其實都未知,因為佢9月先正式小一。
咁當係谷,最好就個細路聰明,上堂留心,自理好係學校做哂功課,鍾意閱讀,咁係weekend 溫下書,有需要就做下dd補充,應可以。

引用:+本帖最後由+kenwong888+於+14-7-4+10:55+

原帖由 kenwong888 於 14-07-04 發表
我非常同意

王國會長

ngpun 發表於 14-7-4 09:05
點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習、又唔駛係出面再比人教…成績同錢錢都好想keep,你 ...
那好睇小朋友天份和自律

細佬成績好壞,和阿媽要不要上班有關麽?最重要是爸母有知識,懂得教。

引用:自小培養閱讀興趣和習慣。 +

原帖由 茄子 於 14-07-04 發表
自小培養閱讀興趣和習慣。
X2

回覆:點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習

要自覺學習

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

我父母都要返工, 我細個由公公婆婆照顧, 但的阿媽日日放工就會上公公婆婆度幫的檢查功課, 做功課自細被訓練一放學沖完良, 做完功課先可玩, 所以我由細就自動自覺! 我成績不錯, 小學無補習!有一個daily routine自然可有系統學習, 仲有充足睡眠好重要!!!

真係一個頭痛問題...阿仔超難教, 又唔肯做功課, 又唔溫書

回點評

haydenden1023  你朋友個仔無谷過, o甘請問幼稚園時培養左閱讀習慣未  發表於 5 小時前

朋友仔女係加拿大上幼稚園,只是嘻嘻哈哈上學去,不會串字,也不太懂看,佢無同佢睇過書,家姐一樣,閱讀習慣由王錦輝開始,所以佢盛讚學校好。

我相信佢真係沒有同佢睇過書,如果唔係,本身講開英文,上到香港小一又點會跟唔上。外國幼稚園=play group, 係真係play果隻,唔係我哋啲學術playgroup, 有時我真覺得自己思覺失調,又想個女有愉快學習,但又怕佢考唔到好學校,輪為被放逐的羣!

另一個朋友的細佬,現在是專業人士,生活是司長類的中產,除了第一份工是自己揾之外,份份工都被人挖去做,但當年會考肥哂,無學校收,叫父母比佢去英國,學成回來,身價萬倍,否則只能做信差。所以,香港的教育方法,真能培養人材?外國讀書,動輒成副身家,窮家子弟,就算有資質,最後都被定為沒用的一群,九年的免費教育,能培養多少人材出來?

回覆:點樣可以又返工、又keep到細路成績好、又唔駛比佢去補習

我都要自己六時初就回家。要求仔5p to 6p 做功課,6時開飯,他邊吃飯邊看cartoon(休息)7:30開波继續功課或温習。九時前完。玩一下,十時睡。我仔記性好,但自我解難差,所以要重點指導,step by step 教!只有上中文公文!今次考試中上。換來的是我成面暗瘡,一年瘦幾磅!btw,小朋友早上一定要吃早餐啊!

回覆 atirw 的帖子

你  都  好  有  得  瘦,   我  無 時間  做  運動,   有  都  休息,   越  來越  肥.

I am also a working mum.  I will be off work and back home around 6ish.  Then start my work at home:  to take care of my kid.  After all done and my kid is in bed, I will start working again, it's good that with the advance technology, I can do my work from home.  But very tough, really exhausted.  Good thing is my kid is quite discipline and fast in learning.  In the first two years, I really could only go to bed around 12ish, now it's better, I can go to bed around 11ish.

little_yolky  "你  都  好  有  得  瘦,   我  無 時間  做  運動,   有  都  休息,   越  來越  肥" 忍唔住笑咗, 唔好意思。  發表於 14-7-7 17:36

joanthony 發表於 14-7-5 17:46
佢都唔知幾中意學習, 我成日玩佢話cut佢個JEI class佢都發老脾, 佢覺得自己讀到咁高程度既英文好勁架, 所 ...
如果你囝囝學校係一條龍, 應該係揀自行時學校已經要你表態上唔上龍校, 當時只出咗小五第一次呈分分數。一般band 1C都會接龍, 因為實在太多變數。所以, 你只有叩門可以去band 1A/B學校。

回應樓主

1. 阿媽早過6:00 回家,
2. 阿媽有學識可以教
3. 阿媽有心機
4. 小朋友自律
5. 小朋友肯做下補充...

回覆:HaYi 的帖子

如果谷谷地的學校,其實一般在學校能做得完大部份功課嗎?啲要教的功課多嗎?