用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 關於循中,請問……
樓主: littlecook
go

關於循中,請問…… [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

你個link講緊2015至2017年度,上面講緊2019年度。

vckchoy 發表於 15-2-10 10:18

你個link講緊2015至2017年度,上面講緊2019年度。
由2015-2017年度開始, 即係到2019年一定都要跟 (除非政策又再改)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

學校當然是已得教局批准,才在校網刊登。

回覆:君媽 的帖子

循中其餘學額應該是收外校生,B1 and B2 生?還是B1 only?
循小top 的學生會多選循中嗎?

回覆 lamyoyo 的帖子

據之前在BK爬文, 循中外校生只收band 1 學生.

回覆:lamyoyo 的帖子

循中其餘學額所剩無幾。B1都收唔晒。
Top 的自行當然未必選循中。

估唔到循中為咗唔想按照教育局要求定直屬預留位係85%,而索性同小學取消直屬關係。為保障日後收生質素,郤壞了名聲。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

雖然我孩子沒有影響, 但知道消息那刻, 也替循小師弟妹唔抵, 通告雖然說不直屬, 和循小關係依然緊密, 但大家都覺得循中想重振聲威, 務求所收學生, 全是band 1, 令入u 率再提升.

悠揚 發表於 15-9-7 08:37

雖然我孩子沒有影響, 但知道消息那刻, 也替循小師弟妹唔抵, 通告雖然說不直屬, 和 ...
無咗直屬位, 多只會係自行收多一點. 但如果有不少街外叻人嚟考, 咁係咪又會繼續照收番多D循小學生呢?

取消咗直屬位就擺明擇優而取, 仲講咩"關係依然緊密"吖, 咪又只係一套安慰人既門面說話。如果關係緊密真係咁緊要, 咁為咩要取消直屬位?

都是的, 門面說話.

所以循小依家發奮圖強, 今年小一課程都比去年緊密左好多了. 數學不嬲都好甘, 依家英文上學期十月打後都用1B, 報讀家長要留意, 好好預備小朋友升小.
‹ 上一主題|下一主題