用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行、統一派位、叩門全軍覆滅
樓主: 心灵堂
go

自行、統一派位、叩門全軍覆滅 [複製鏈接]

我都同意一開始應該選一些可直上中學的小學,免六年後再打多一埸硬仗

wai406 發表於 14-7-4 23:36
不要灰心,你情況跟我去年一樣, 阿大讀緊的直资唔收,又考得全軍覆没,唯有讀住津校, 好彩嗰細係十一月出世,  ...

我細仔都係, 上年考唔到大女直資龍校, 今年做大仔終於考到, 第二個玩抽獎真係要保守d。

而家派位好似唔中天就中地

引用:Quote:原帖由+misstaisen+於+14-07-03+發表

sumaggie101 發表於 14-7-10 14:15
但如果大果個出衆d,考到名小/適合的小學,難道要為左弟/妹放棄,而靠運去抽獎嗎?

...
所以真係好煩惱

回覆:bon_bonny 的帖子

全軍覆沒,還可以做什麼?

回覆:nillnill 的帖子

回覆:自行、統一派位、叩門全軍覆滅

如果已經儘力做晒所有野,唯有順其自然啦,唔好俾自己太大壓力

爸爸愛您 發表於 14-7-11 07:18
如果已經儘力做晒所有野,唯有順其自然啦,唔好俾自己太大壓力
Exactly true!

nillnill 發表於 14-7-11 00:18
全軍覆沒,還可以做什麼?
唉! 明白呀! 唯有正面d發掘下間學校有乜優點啦!

引用:Quote:nillnill+發表於+14-7-11+00:18+全軍

原帖由 bon_bonny 於 14-07-11 發表
唉! 明白呀! 唯有正面d發掘下間學校有乜優點啦!
唉。唯有咁。點都諗到D。始終男孩子跳跳扎,無耐性,叩門一定預左蝕底。難怪讀書叻的通常都係女生。

沒有band 1 小學
只有band 1 小學生

請問各位家長,如今年有一間直資收左但是小朋友如果跟唔上,小朋友是細B,可否明年再參加大抽獎(今年放棄了大抽獎的)?

引用:請問各位家長,如今年有一間直資收左但是小

原帖由 mimi0129 於 14-07-11 發表
請問各位家長,如今年有一間直資收左但是小朋友如果跟唔上,小朋友是細B,可否明年再參加大抽獎(今年放棄了 ...
不可以, 要了直資, 就不能抽獎

引用:請問各位家長,如今年有一間直資收左但是小

原帖由 mimi0129 於 14-07-11 發表
請問各位家長,如今年有一間直資收左但是小朋友如果跟唔上,小朋友是細B,可否明年再參加大抽獎(今年放棄了 ...
只能夠要教局協助,或者由教局分配,但一定係羅底橙。可以考慮考插班更好

回覆 nillnill 的帖子

謝謝大家的意見!

引用:沒有band+1+小學只有band+1+小學生

原帖由 singwin 於 14-07-11 發表
沒有band 1 小學
只有band 1 小學生
好認同啊!我想和大家分享一下。

我女現在升小六了,本來在一間傳統主流學校讀,但暑假後會𨍭去直資活動教學嘅學校。不是因為學校不好,是學校教學方法不適合我個女。

我以前一如大部分家長都很想送亞女去有中學嘅名校,但最後都是不成功。之後去了一間大部分BK媽咪都認不好嘅學校。

學校其實真的沒有問題,校風很好。我女小一時,現在的校長當時是副校長,我對她一見鍾情,她也真的不負我所望。

只是大部分家長都很睇重學校升中派位結果來評學校的好壞,這樣對學校老師很不公平,而且亦對學校和老師做成好大壓力。不要以為一簡學校大部分學生派Band2學校,就派得不好。那些學生有自知之明,不強求入Band1,那些Band學校是學生嘅第一志願。

很多家長都想學校程度深啲,以為可提升學生水平。但都要學生和家長配先可以架!我女學校大部分家長都不理自己小朋友,把責任推給學校,到升中時成績不好,就推說學校教得不好。我為個女轉校都是因為她的同學的學習態度有很大分別,我不想亞女對求知嘅熱情被磨掉,才升小六也毅然轉校。

所以如果家長希望小朋友學業優秀,要自己好好培養小朋友學習態度,令到同學與同學之間可互相啓發/切磋,咁先有好成績。

校長都好無奈架,大抽獎制度下學校乜學生都要收。校長都好想個個學生都Band1架,但都要家長配合先得架。有啲家長加入家教會,說是為學生服務,實質為自己小朋友搵Jetso,咁點可以令學校好啊?

我女的成績只是85以上,與Band1有很大距離。但她在課堂表現和功課是全級No 1,學校派她在開放日招待幼稚園家長和小朋友,都獲得很多稱讚。在我心目中,就算去不到Band1學校,她也是個Band1學生。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

回覆:yuenwa 的帖子

‹ 上一主題|下一主題