用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行、統一派位、叩門全軍覆滅
樓主: 心灵堂
go

自行、統一派位、叩門全軍覆滅

引用:叩門其實都好講運氣,+我叩門後未出結果時,+

原帖由 catiou627 於 14-07-03 發表
叩門其實都好講運氣, 我叩門後未出結果時, 都同個囡做定心理輔導, 如果學校唔收, 唔係因為佢差, 係因為運氣 ...
無錯,啲人話叩門講實力,去叩過門的都知叩門唔止講實力,運氣都好緊要!

引用:++++++++我也是其中之一,最慘的是入不到家

原帖由 misstaisen 於 14-07-03 發表
我也是其中之一,最慘的是入不到家姐的學校就算,想不到竟然會影響到弟弟的叩門,唉,早知這樣,當 ...
我而家都係部署緊家姐揾學校,都擔心幾年後妹妹會有你咁嘅狀況,所以對直私小有d卻步,但其實家姐係間學校到讀緊,唔係會有小小分加咩?我見d app form會問有無兄弟姊妹就讀嘅?我仲一直以為學校唔會 obviously收弟妹,但會加分大d機會架!

bon_bonny 發表於 14-7-4 09:36
我而家都係部署緊家姐揾學校,都擔心幾年後妹妹會有你咁嘅狀況,所以對直私小有d卻步,但其實家姐係間學校 ...
直資私小, 大既係度讀, 話就話有人情分加, 但....幾千人去考時, 好難會收晒, 所以有兩個, 都係津小,官小穩陣D

引用:Quote:bon_bonny+發表於+14-7-4+09:36+我而

原帖由 catiou627 於 14-07-04 發表
直資私小, 大既係度讀, 話就話有人情分加, 但....幾千人去考時, 好難會收晒, 所以有兩個, 都係津小,官小穩 ...
係呀!呢個遊戲太恐怖,真係唔想玩两次呀!雖然個個都話揀學校要揀間適合小朋友嘅,適合家姐未必適合細妹,叫我搞掂個大先再諗個細。我明呀,但係而家嘅形勢都唔係我地話想揀邊間就可以揀邊間呀!

misstaisen 發表於 14-7-3 17:03
我也是其中之一,最慘的是入不到家姐的學校就算,想不到竟然會影響到弟弟的叩門,唉,早知這樣,當 ...
哎呀, 應該同老師講家姐果間收唔收係其次, 每個小朋友都唔同, 我覺得要搵適合的比小朋友..弟弟的個性點點點, 我覺得xx係最適合. 家姐果間唔收可能係上天安排....

karen55407 發表於 14-7-3 19:56
我反而覺得,在整個小一選校過程中,叩門階段最見真章,因為要考筆試、面試及見家長,幾百人中爭十幾個位, ...
同意, 我唔會同小朋友運氣唔好, 一生人唔可以依賴運氣. 亦唔會話佢唔叻, 只會叫佢唔緊要啦繼續努力!

其實MUSIC CHAIR 重未停. 我朋友去年係21/8 先收到OFFER, 唔好灰心呀!  我昨日都收到插班OFFER, 所以裝備好自己, 唔得就去插班.  冇問題嫁.

引用:Quote:misstaisen+發表於+14-7-3+17:03+我

原帖由 evacalbee 於 14-07-04 發表
哎呀, 應該同老師講家姐果間收唔收係其次, 每個小朋友都唔同, 我覺得要搵適合的比小朋友..弟弟的個性點點點 ...
絕對正確。

引用:Quote:原帖由+catiou627+於+14-07-04+發表

原帖由 bon_bonny 於 14-07-04 發表
係呀!呢個遊戲太恐怖,真係唔想玩两次呀!雖然個個都話揀學校要揀間適合小朋友嘅,適合家姐未必適合細妹, ...
(         係呀!呢個遊戲太恐怖,真係唔想玩两次呀!雖然個個都話揀學校要揀間適合小朋友嘅,適合家姐未必適合細妹,叫我搞掂個大先再諗個細。我明呀,但係而家嘅形勢都唔係我地話想揀邊間就可以揀邊間呀! )

Agree, 講得好好,睇得好通。現在競爭實在太大啦。

回覆:sammilcm 的帖子

恭喜!

回覆 karen55407 的帖子

TKS! 所以未有OFFER 的唔好灰心, 未到最後都唔知RESULT.

回覆 sammilcm 的帖子

agree; congratulations to those already get want they want but for those still waiting, be tough, good news will come soon.

回覆 bon_bonny 的帖子

我3年前也是這麼想,弟弟到時有他自己的選擇,再加上有家姐的學校優先,我想最少都有7,8成機會吧?我那時打聽過,弟弟妹妹機會是很大的。    今年校長都是這麼講(家姐小一時換了校長):雖然學位好少,因為有幼稚園直升,但都會優先弟弟妹妹的。所以我第一輪面試報的好少,都是那種超勁的學校。結果都失敗,退一步,跟家姐啦,好啦,收到信是waiting。我打聽過,我家姐那班有3個弟弟妹妹考小一,全部都是waiting。宜家先知優先的含義,就是最少都給你一個waiting吧。當有超多小孩子waiting的時候,等不等的到是很大的問題。
咁,還有抽獎,好啦,派到第9志願。
      最後一步,叩門嘍,結果間間都叫你返去“哀”下校長,就算不明講,我想學校也會評估我們讀的機會有多大,畢竟肯定家姐學校收,我們肯定會讀的。就算對學校話我們已經放棄讀家姐的學校這個想法,學校也未必信。
      當然,不可能個個都好像我這樣不好彩,我這個就是弟弟妹妹的最差情況,給各位有弟弟妹妹跟身的參考參考。
    現在的情況,不要過分樂觀,我當初就是過分樂觀,錯過了很多機會。

引用:回覆+bon_bonny+的帖子+++++我3年前也是

原帖由 misstaisen 於 14-07-04 發表

我3年前也是這麼想,弟弟到時有他自己的選擇,再加上有家姐的學校優先,我想 ...

加油!努力!support!!!

引用:回覆+bon_bonny+的帖子 +++++我3年前也是

我3年前也是這麼想,弟弟到時有他自己的選擇,再加上有家姐的學校優先,我想 ...
不要灰心,你情況跟我去年一樣, 阿大讀緊的直资唔收,又考得全軍覆没,唯有讀住津校, 好彩嗰細係十一月出世, 於是再戰小一, 考到幾間一條龍, 如真是派得太差, 可考慮再考有中學的小學, 當係提早考中學, 六年後不用再煩

引用:回覆+bon_bonny+的帖子 +++++我3年前也是

我同你既case 差唔多, 哥哥間私校講到明弟妺無任何優先, 而且又係有幼稚園直上, 所以我地都報左十間八間直資私校, 但係差唔多每一間問你哥哥間收你咁你讀唔讀 - 呢條問題點答都無人信! 後來再派小學, 點知派到去無雷公咁遠, 最後叩咗N咁多間官津終於有三間收

真的哭了,還未有offer...好心痛....阿女話已盡左力....好吾想去十幾志願開得1至2班的學校交書簿費

引用:Quote:原帖由+wwn+於+14-07-03+發表我從來

原帖由 nillnill 於 14-07-03 發表
其實個個都叫人插班,我有保留。今年是叩門潮,叩門開始特別多,第二年恐怕插班潮,換成又係數十甚至一百人 ...
認同,可能個小朋友好鍾意間學校,又與同學建立了友誼、課程又冇乜唔妥,只不過間學校唔係家長自己心儀,就貿然要小朋友插班轉校,又未免太自私
我仔都係派咗去d2丶3綫小學,好多人叫我下年插班小二,我話如果佢讀得好地地我都唔會𨍭,除非佢自己提出,因為唔知點解佢莫名地唔鍾意所派學校,可能佢主觀地已將校網個統一中心學校兼係我111選擇嘅千禧校舍所吸引,,所以如果係佢自己要求,我或會同佢插小二,否則我會照讀可也~雖知升中都係睇成績多,非1綫小學,如成績好,都可以派到好中學

我仲以為有哥哥姐姐實收。。。。睇黎真係官小穩陣。。。。因為弟妹係一定要收。。。

回覆 tangbear 的帖子

請分享下點孤注一擲法? 我都好驚行錯方向...害左個仔