用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行、統一派位、叩門全軍覆滅
go

自行、統一派位、叩門全軍覆滅

自認個女唔差,亦有装備佢等佢應付叩门面試,點知一間都唔收,真系好唔開心,系未我個女唔夠運氣,唔夠人地勁?好無奈

唔晒灰心,仲有機會,遲d好多位放返出來

看開一點, 其實而家都未到終點, 派唔到比較好既學校唔代表小朋友差!!     小朋友仲要讀書十幾年, 咩野公開試都未考, 你都未知小朋友係咩野材料!!

回覆:自行、統一派位、叩門全軍覆滅

如果你要聽安慰說話,我只可以講,裝備好,等小二插班啦。但我想講,未入到你心儀嘅小學,無論點,都唔會關個小朋友事。

回覆 2boba 的帖子

Exactly! 阿女直資無offer, 熱門津校叩門失敗, 我都只能責怪自己教得唔好

kyleebc  經一事,長一智。考學校不是自己可控制,怪自己都冇益。  發表於 14-7-8 12:26
wsjudy  AGREE  發表於 14-7-3 21:48

引用:自認個女唔差,亦有装備佢等佢應付叩门面試

原帖由 心灵堂 於 14-07-03 發表
自認個女唔差,亦有装備佢等佢應付叩门面試,點知一間都唔收,真系好唔開心,系未我個女唔夠運氣,唔夠人地 ...
唔好唔開心啦,慢慢長路,將來仲有好多野佢要面對 :)

我也是百無一份子,有second in,又係陪跑

引用:唔晒灰心,仲有機會,遲d好多位放返出來

原帖由 vikki_sq 於 14-07-03 發表
唔晒灰心,仲有機會,遲d好多位放返出來
但如果小學設第二輪面試,恐怕未能入第二輪的家長及小朋友不用等了。積極向前望吧,始終小朋友讀得開心,熱愛學習最重要。

kfflee 發表於 14-7-3 15:19
回覆 2boba 的帖子

Exactly! 阿女直資無offer, 熱門津校叩門失敗, 我都只能責怪自己教得唔好  ...
Exactly true!
自己教得唔好!

有2nd in已經係表現唔錯喇
唔好灰心, 喱個星期應該陸續有人放位, 仲有机會

唔開心實有,但諗深一層,人生唔系只有讀書,只要有正確學習態度,去到邊間學校都能夠發光發亮,大家加油!

manmanchubb    發表於 14-7-12 07:00

回覆 心灵堂 的帖子

Never give up!  I was in the same situation like you last year and accepted 3 schools calls on the first day of school (Sept).... so relax!

EFJ3 發表於 14-7-3 15:41
回覆 心灵堂 的帖子

Never give up!  I was in the same situation like you last year and accepted 3 sc ...
You accepted all 3 calls, that means you played the other two schools!

引用:Quote:kfflee+發表於+14-7-3+15:19+回覆+2b

原帖由 kenwong888 於 14-07-03 發表
Exactly true!
自己教得唔好!
未必。好多家長更無為而治。寧做雞頭,莫做鳳尾。

回覆 EFJ3 的帖子

How come parents hold the seats until a last minute?

EFJ3  It was a TYPO, I received 3 calls not 'accepted'  發表於 14-7-3 16:45

咁快認輸?!

小朋友仲有漫漫長路,加油!!!

叩門其實都好講運氣, 我叩門後未出結果時, 都同個囡做定心理輔導, 如果學校唔收, 唔係因為佢差, 係因為運氣唔夠人地好, 幾百人去考, 只可選十幾個, 就算第日去到邊間小學, 都一樣要努力讀書. 各位家長們加油.

睇返转头只好怪自己太独孤一注,害左个仔。
我都想出现奇迹

我從來都冇懷疑自己小朋友既能力, 只係覺得佢冇呢種運氣比人一睇就睇中, 我信佢就算係唔係出名既學校佢都可以讀到好成績, 至緊要我地比信心佢地, 正面d面對. 真係再冇好消息既就要培訓下等插班. 總有解決方法

引用:我從來都冇懷疑自己小朋友既能力,+只係覺得

原帖由 wwn 於 14-07-03 發表
我從來都冇懷疑自己小朋友既能力, 只係覺得佢冇呢種運氣比人一睇就睇中, 我信佢就算係唔係出名既學校佢都可 ...
其實個個都叫人插班,我有保留。今年是叩門潮,叩門開始特別多,第二年恐怕插班潮,換成又係數十甚至一百人投考筆試去爭得一至兩個插班位。插班位本來真正需要的是因為搬屋、破產、原校跟不上而設,小朋友適應一年就因為不是家長心儀而轉校,可能是天堂落地獄的開始,更令插班位失去原意。其實命運早注定,家長當年試了叩門,失敗未必是運不夠,也許是命運。最緊要小朋友不要失去學習興趣及動力。