用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分試,老師話懶散左!
樓主: 小吉媽媽
go

第一次呈分試,老師話懶散左! [複製鏈接]

opclk 發表於 14-7-3 14:11
回覆 小吉媽媽 的帖子

一半入到英中就唔洗點驚,係咩區先?全級共多小人數.....
全級百零個學生

引用:Quote:Horsebbj+發表於+14-7-3+13:39+今次

原帖由 小吉媽媽 於 14-07-03 發表
根據學校資料,有一半入到英中喎
相差0.幾甚至0.0幾跟名次的上落幅度未算恐怖,只有以為學校有一半人升英中就以為自己的名次在一半之內就可以升英中才是恐怖。要知道可以升英中,可能只是受惠於升中人口減少,部分band 2同學可藉大抽獎的好隨機號碼而派往band 1英中。有冇諗過自己如果是band 2,而隨機號碼唔好嘅時候會有乜野風險!

老師話同學hea,已經給了貼士,只有再努力,不斷推前自己的全級名次才最實際。後面重有好多不明確的因素,包括要計埋今年的PS1成績!

goodenough 發表於 14-7-3 14:38
相差0.幾甚至0.0幾跟名次的上落幅度未算恐怖,只有以為學校有一半人升英中就以為自己的名次在一半之內就可 …
多謝寶貴意見,唯有下次呈二努力,爭取好成績為上策!

小吉媽媽 發表於 14-7-3 15:01
多謝寶貴意見,唯有下次呈二努力,爭取好成績為上策!
我覺得小朋友是否懶散,家長應該最清楚。如果真係懶散,可以再努力,將勤補拙。家長反為要細心留意小朋友是懶散還是有吃力的問題。
影響呈分試的因素好多,而且不可睇少同學的發力,真係好犀利。還有呈分試卷又可能深了,有時並不是懶散的單一問題。家長可以做的還多,看看小朋友有甚麼不明白的課題,提早幫他們解決,一上到六年級大家學嘅野又深左,最大問題是範圍廣闊左好多。

小吉媽媽  是的,謝謝你!  發表於 14-7-4 15:19
‹ 上一主題|下一主題