用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: inabit
go

del [複製鏈接]

回覆 小玲 的帖子

成績唔好 ?  因為校內LABEL 左 , 會公布名次之類 ? 但學校好似話會 唔識教到識,一個不能少。
會唔會好大壓力。

japanbread 發表於 14-7-4 07:01
如果大孖同細孖性格不同呢?另外,想問陸小多唔多讀唔上自己走?羅氏中學是否都很進取,競爭很大?

...
其實係我舊時同學仔,孖仔小學一齊讀,樣貌似,性格同樣溫順,又有禮。

升了中學,大哥派Band 1頭,細佬派Band 1尾,就出事,夫母覺得哥哥叻d,名校功課又深d,所以不自覺關注多左阿哥,忽視細佬,細佬愈來愈自卑,唔鍾意同夫母傾計,性格亦不再溫順,愈來愈計較,我同佢兩兄弟識好耐,睇住佢地變。

最終會考,讀Band 1頭學校的大哥24分,而讀Band 1尾學校的細佬都有22分,查實成績分別都唔大,但中學呢幾年既差異,就搞到細佬幾得自卑、冷漠、自私。

所以,既然聖母收你對孖女,試下俾佢地一齊讀吧!

japanbread 發表於 14-7-4 07:01
如果大孖同細孖性格不同呢?另外,想問陸小多唔多讀唔上自己走?羅氏中學是否都很進取,競爭很大?

...
所以,我覺得唔係性格問題,係公平待遇問題。

例如,大孖鍾意及適合食意粉,細孖鍾意及適合食飯,就各有各食嗎?

NO,盡量共同進退,若不,大孖將來高d、靚d、窈窕d,細孖怨你唔俾佢食意粉,點算?

孖生姐妹,唔同一般姐妹,"They are physically identical",雖然性格可能唔同,但儘量給予同樣待遇。

我另外有個朋友,有對孖仔,十分公平,二人爭訓上層碌架床,結果,單數月份哥哥訓上層,雙數月份弟弟訓上層。兩兄弟很少紛爭,純屬父母教得好,夠公平。

引用:回覆+小玲+的帖子 成績唔好+?++因為校內L

原帖由 japanbread 於 14-07-04 發表
回覆 小玲 的帖子

成績唔好 ?  因為校內LABEL 左 , 會公布名次之類 ? 但學校好似話會 唔識教到識,一個 ...
但真的有教極唔識的學生,教到學期尾分數也不合格的話,老師便會通知要不要留級。留级不是每位家長或同學可以接受的,轉校可能是為子女維護專嚴的方法。

cherry_yu 發表於 14-7-3 13:53
我陸慶濤vs 港同 ... 迷茫中...
我住將軍澳呀, 仲要係陸慶濤附近

回覆 小玲 的帖子

如果要走, 最好初小轉校, 因去到 5 - 6 年級 成績唔合格 想轉都難, 特別無呈分, 要上laws 好吃力.

引用:Quote:cherry_yu+發表於+14-7-3+13:53+我陸

原帖由 cherry_yu 於 14-07-04 發表
我住將軍澳呀, 仲要係陸慶濤附近
我和你一樣有陸小和聖母,同樣住將軍澳,但早已放了聖母,選擇了陸小。

mimi0129  Cherry,  你放左港同會有好多人感激你  發表於 14-7-4 19:15
cherry_yu  我收到港同call 已經放佐聖母啦, 依傢又有陸慶濤, 考慮佐一晚, 最後決定揀陸慶濤啦..係咁我地咪係同學囉  發表於 14-7-4 14:45

回覆:flowerrain 的帖子

開始講原因嗎?地區性?定學術成績更高 ?見到陸小,除了學術進取外,音樂及體育都好似要學樂器及游水,仲要計分, 驚唔知無天份既細路會點呢?

樓主的選擇是咩呢? 你手上的兩offer好多人會好期待

mimi0129 發表於 14-7-5 00:50
樓主的選擇是咩呢? 你手上的兩offer好多人會好期待

del

mimi0129  恭喜曬!  發表於 14-7-5 19:28
lojo11    發表於 14-7-5 09:19
lauwingtai    發表於 14-7-5 02:14

引用:Quote:mimi0129+發表於+14-7-5+00:50+樓主

原帖由 inabit 於 14-07-05 發表
今日又收到九真offer,最後決定新基灣,已放陸慶濤、九真,希望決定正確 ...
你個小朋友一定好醒目,甘多間收,請問讀邊間幼稚園

回覆:flowerrain 的帖子

請問可以提提原因,陸小有邊幾方面優勝於聖母,令你有呢個決定?因為本人也想了解了解兩校。謝謝

引用:開始講原因嗎?地區性?定學術成績更高+?見

原帖由 japanbread 於 14-07-04 發表
開始講原因嗎?地區性?定學術成績更高 ?見到陸小,除了學術進取外,音樂及體育都好似要學樂器及游水,仲要 ...
一來當然因為地區性了。選擇了聖母就要準備搬去學校附近,無可避免的要換樓,就大工程了,不管是租還是買。選擇陸小,省了這功夫。
其二,小女堅決要求上男女校,我們尊重她的選擇。
其三,功課似乎聖母的多一些,小女性格好動,不受谷,我私心裏還是希望孩子能讀好書以外,也同時有較多的時間玩樂。
其四,陸小的陳校長在簡介会所說的中學小學之間的互動,以及小學升中前的充份準備,非常的吸引。他的教學理念和我們的大致吻合,也是選擇陸小的原因之一吧。
坦白說,我很喜歡聖母,放棄它很不舍,但女女最終也只能上一所學校,那麼就讓更適合的小朋友去讀吧。

豬媽媽0808 發表於 14-7-5 09:29
你個小朋友一定好醒目,甘多間收,請問讀邊間幼稚園
有學卷普通幼稚園咋

回覆:cherry_yu 的帖子

如果係我,一定選港小,唔好介意講,陸始終有屋村學校feel,校舍太細了。港小雖然都係屋村附近,但學生來自不同層面,小朋友眼光會遠大D。

lypoon  agreed  發表於 14-7-11 10:28
cherry_yu  如果淨係講學校,唔講其他,我都覺得港同好D  發表於 14-7-6 23:40

第二round唔知有無人放位?

引用:Quote:japanbread+發表於+14-7-4+07:01+如

回覆:IloveJJ 的帖子

請問係咪有自信既小朋友適合讀直資學校多d?如果比較怕羞和驚青既文靜小朋友較適合傳統學校?定應該相反?等內向既小朋友可以學習改變和開放自己?

引用:請問係咪有自信既小朋友適合讀直資學校多d?

del
‹ 上一主題|下一主題