用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 單親小朋友考到直私或成功叩門機會低? ...
go

單親小朋友考到直私或成功叩門機會低?

想問這種背景小朋友是否機會少d?因學校都希望父母多參與。雖填表時好多無問婚姻狀況,都會照寫父母職業,但有機會interview 時會否觸及?

冇關係……
你諗多左…

回覆:ma90a31 的帖子

in過幾間都有問小朋友:爸爸媽媽平時都帶你去邊玩

小朋友總有和爸媽單獨出門的。
校方不會咁無聊問…爸媽有冇一起去…
爸媽有冇離婚…爸媽感情好唔好…

我就唔信 DBS. DGS SPCC 等直資學校有單親家庭

回覆:單親小朋友考到直私或成功叩門機會低?

應該唔關事,單親獨力照顧孩子已不易,還要去亂諗?加油呀,別亂想太多

沒關係,努力為小朋友備戰,加油!不要多想。

無關係

引用:想問這種背景小朋友是否機會少d?因學校都希

原帖由 蝦米豬 於 14-07-02 發表
想問這種背景小朋友是否機會少d?因學校都希望父母多參與。雖填表時好多無問婚姻狀況,都會照寫父母職業,但 ...
過慮了,覺得適合的便去報,不要自動棄權。

面試時問到據實說便可,就算考不到也不要亂猜原因。

無關係!因为我都系自己带小朋友見校長,最后都入到。

無關係,學校最多問平時2公婆邊個負責小朋友既事,咪任你吹囉,冇人知架

ma90a31 發表於 14-7-2 00:56
我就唔信 DBS. DGS SPCC 等直資學校有單親家庭…
你其實想話有定無?

引用:想問這種背景小朋友是否機會少d?因學校都希

原帖由 蝦米豬 於 14-07-02 發表
想問這種背景小朋友是否機會少d?因學校都希望父母多參與。雖填表時好多無問婚姻狀況,都會照寫父母職業,但 ...
有本書叫 “單飛媽咪”  係個單親媽媽講她的故事  最後佢個仔入咗間男神校 佢嘅心路歷程用幽默方法寫出來  可看一看 她當時報学校是如實说自己是單親 for reference

有單親嘅小朋友考到赤柱嗰間聖士提反!所以肯定冇關係。

無關係……識單親家庭個仔入st paul boys...俾心機!

不要擔心。

只要你或兒子不主動提及,答家庭活動時也避重就輕,很容易就過到這關。

siden 發表於 14-7-2 21:57
不要擔心。

只要你或兒子不主動提及,答家庭活動時也避重就輕,很容易就過到這關。
啱,吾好主動提。吾一定會壞事,但一定吾會加分。
其實,始終係小朋友面試表現最緊要,樓主,加油!

Jane1983 發表於 14-7-2 22:18
啱,吾好主動提。吾一定會壞事,但一定吾會加分。
其實,始終係小朋友面試表現最緊要,樓主,加油!
...
你講得好啱, 一定唔會加分, 但希望唔好壞事, 避重就輕

Jane1983   祝你打場勝仗!  發表於 14-7-2 23:13

唔好諗太多~~校方問就如實輕描淡寫講下,唔問就唔提,最緊要誠實。單親無罪,亦其實同考學校、小朋友既能力無關。盡力考囉,如校方要介意都無辦法,順其自然。

蝦米豬 發表於 14-7-2 00:10
唔好諗太多, 會諗壞腦, 考小學7成靠運氣, 3成靠實力, 無需要諗咁多。

我自己親身經歷,是有些學校載有色眼鏡。
六年前,我帶我個仔去唔係名校度in,校長同副校都會問佢喜歡什麼,我話佢喜歡車,於是就問以下問題:
1。綠色的士幾錢起錶
2。某巴士路線有咩站,該巴士路線成人幾錢,小童幾錢?我仔仲反問校長要假日線定平日線,校長都o咀
3。搭港鐵,大埔墟同沙田之間有多少個站
4。沙田英文點串
我仔全部都答岩,我諗好多五六歲小朋友都唔識,佢問我是否爸爸媽媽成日帶佢出街,我話我單親,最後唔收。