用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SFX /旅港/WFN/英皇/九華
樓主: 林嬌嬌
go

SFX /旅港/WFN/英皇/九華 [複製鏈接]

回覆 austism 的帖子

上學期老師話佢band one中,到呈分失手二科,仲要一科系金嘅,我估系b two頭,奇蹟就系b one尾
請問如b one尾自行有机會嗎?

引用:+本帖最後由+chrischeung+於+14-7-2+21:37+

原帖由 chrischeung 於 14-07-02 發表

band 1尾SFX 自行機會都渺茫啦

回覆 fion6406 的帖子

但如果我b中又未必甘心揀sfx人就系咁衰

回覆:chrischeung 的帖子

我記得你好像是油尖旺區的,其實band 1 中 到band 1 尾係好難在自行階段有穩陣入到同banding 的學校的機會(除非你band 1 中報band 1 尾學校),但自行選band 2 又實在唔係咁甘心的話,其實寄望大抽獎在油尖旺抽入SFX 係好大機會。但前提是阿仔一定要keep 住在band 1 裡面。還有兩次呈分,加油!

引用:回覆+fion6406+的帖子 但如果我b中又未必

如果你呈一成績出來是band 1 中的話,其實SFX 都合適(不過在自行中的機會都唔大)。另一間自行才搏一些吧。

你真好記性,今次失手數學系咁多年歷史新低,真系見鬼考試前發,燒,燒左三日,之後鼻敏感發作,考試個几日晚晚半夜流鼻血,攪到咁,我呢几日擔心到失眠,心痛死我

希望吾好跌到b two,只求下次追返,好大壓力

引用:回覆+fion6406+的帖子 希望吾好跌到b+two

希望吾好跌到b two,只求下次追返,好大壓力
我仔考試都好飄忽,呈一全級第5、呈二全級第20、呈三去番第10,好彩飄來飄去都仲係band 1。考完呈二時我真係有點發顛,又碰上報自行,成績表難看了很多,所以自行我都打輸數,只寄望統一。希望下星期統一放榜唔會來個意料之外。

引用:+本帖最後由+chrischeung+於+14-7-2+21:37+

仲有2次呈分,放心!

如果你係31區,band1仔,大抽獎選SFX做第一志願, 入硬咁滯!大部分band1男仔會選九華同QE, 其實我好欣賞SFX, 係一間好學校!

For 自行, SFX 都要求高,佢用計分制,有爸爸舊生加分,天主教又加分,加埋成績同課外活動, 再加interview 表現。我另一朋友個仔爸爸係舊生,但仔係band 1尾,自行都冇call 佢in。

引用:回覆+fion6406+的帖子 但如果我b中又未必

明白明白你點諗

austism 發表於 14-7-2 22:41

我另一朋友個仔爸爸係舊生,但仔係band 1尾,自行都冇call 佢in。
第二次呈分後還未有BANDING出,所謂的BAND 1尾只是本區的推算.正如前面有家長講,還要計加權,講排名次第.

引用:Quote:austism+發表於+14-7-2+22:41+仲有2

原帖由 qriscilla 於 14-07-02 發表
九華 同 SFX 你點睇??
大家都是1B .........
我個人喜歡SFX, 因為鐘意佢多Tests, 我好變態。

九華名氣大,校舍贏九條街,舊生又support 學校,佢地好似donate 左1200萬起新草地球場,但個小朋友一定要好自律,九華比好多自由比小朋友,佢地對學校好有歸屬感的。

我識人讀九華同SFX, 其實2間都係好學校。

所以,好睇自己小朋友性格。

引用:Quote:austism+發表於+14-7-2+22:41+我另一

原帖由 goodenough 於 14-07-02 發表
第二次呈分後還未有BANDING出,所謂的BAND 1尾只是本區的推算.正如前面有家長講,還要計加權,講排名次第. ...
明白,謝指教。

我記得果時呈完2次分後,我朋友話佢仔考全級7x,佢估仔仔係band1尾,佢選甲一係SFX, 但冇call 佢in,有d失望,因為爸爸係old boy.

引用:Quote:原帖由+qriscilla+於+14-07-02+發表

好多男校都有這一類的情況,家長說是1B學校,因為除了要跟其他女同學競爭之外,還要計整體平均成績。但其實自行時同學冇1A成績都好閔水。聖言和九華係最明顯的例子。

九龍華仁書院:

請醫學院的踏腳石
---------------------------
http://admin.wyk.edu.hk/MessageF ... astWeekIssue539.pdf

引用:好多男校都有這一類的情況,家長說是1B學校

原帖由 goodenough 於 14-07-03 發表
好多男校都有這一類的情況,家長說是1B學校,因為除了要跟其他女同學競爭之外,還要計整體平均成績。但其實 ...
係,非常同意,d band1學校梗係想收band 1a學生,從而提升自己學校成績。所以,自行如果選名校,尤其是老校,學生成績不是太top, 又冇特異功能,唔好expect 太高。

又講另一case, 有位男生band 1b生(一定冇估錯,肯定係band1生),31校網,唔敢搏九華同SFX, 自行巳選銘基,大抽獎乙一也是銘基,派位居然派到band3中學,老師急急寫信比佢叩門,可是仍然冇消息,最後去左一間普通直資男校讀!

所以,你個number 靚唔靚,好緊要的!

如果唔想由 lucky number 決定自己小朋友的命運,自行第一可以進取d, 第二就要好小心啦!

引用:Quote:原帖由+goodenough+於+14-07-03+發表

原帖由 austism 於 14-07-03 發表
係,非常同意,d band1學校梗係想收band 1a學生,從而提升自己學校成績。所以,自行如果選名校,尤其是老校 ...
Band1學生派到band3學校, 可以分享他的大抽獎排位嗎?

引用:Quote:原帖由+austism+於+14-07-03+發表係

原帖由 Horsebbj 於 14-07-03 發表
Band1學生派到band3學校, 可以分享他的大抽獎排位嗎?
本人唔清楚,係學校既主任同我講,話替男生不藉,因為那男生好乖又勤力,居然派band3

主任話每年都有1、2位band 1生,會派落band3 學校,只嘆隨機 number 差

回覆:austism 的帖子

乜吾係band 1派完先到band 2派咩丶band 2 派完到band 3派。點會 派左去band 3架?最多都係派band 1尾至band 2中。我有冇錯呀

‹ 上一主題|下一主題