用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Stephen (赤柱)
go

St Stephen (赤柱) [複製鏈接]

band 幾?從前係名校,點解現好多人話band2?
   3    0    0    0

回覆:St Stephen (赤柱)

是band2,我曾经想儿子读小学直升中学,才发现中学band2

Hoho8 發表於 14-6-30 21:18
是band2,我曾经想儿子读小学直升中学,才发现中学band2

係唔係dse 成績差?

回覆:ernestchow 的帖子

回覆 dsvsv 的帖子

不是差,而是因為很多讀到高中都出了國讀書,所以小人考dse而沒有成績睇到。點講都還是一間名校,比起津校好得多。

WSZ 發表於 14-7-1 12:00
回覆 dsvsv 的帖子

不是差,而是因為很多讀到高中都出了國讀書,所以小人考dse而沒有成績睇到。點講都還是 ...

聽說英文程度比好多b1A 好? 深嗎?

比起津校好得多...指全部...

mcl203 發表於 14-7-1 12:17
比起津校好得多...指全部...

我估係學校環境,和S1 係外藉老師做班主任卦, 好似英文科都係 外藉老師教的

回覆 mcl203 的帖子

這是一間直資學校,並不能跟其他津校比較

WSZ 發表於 14-7-1 12:24

這是一間直資學校,並不能跟其他津校比較

除左直資同津校係受資助不同...請問分別係那方面??...Thx.

有Quantum Learning Camp、有Boarder life can train your kid more disciplined and independent.There are several music rooms available for students to play musical instruments.

WSZ 發表於 14-7-1 13:04

有Quantum Learning Camp、有Boarder life can train your kid more disciplined and  ...
Thx...明白了...原來分別係呢d ~~~

不只這些,還有很多學術方面未能盡錄,你自己如果係真的對這所學校有興趣就應該上網參考和到學校參觀開放日了解多些,並不能人講band2,就信以為真!

HK4integritas   music sports 也好多師資  發表於 14-7-4 23:25
tttw1    發表於 14-7-1 13:29

回覆 WSZ 的帖子

我都認為你要自己多了解心儀的學校, 清楚自己小朋友的需要.。以我所認識準備入讀的小朋友都是 band 1 成績學生(包括自己小朋友), 甚至是有特別才能有奬學金的 。我小朋友同學仔l因 interview 不理想, 即使是全級頭幾名也考不到。所以我㭒信學校也挑選合適的學生。 不要途聽途説。

WSZ 發表於 14-7-1 13:20

不只這些,還有很多學術方面未能盡錄,你自己如果係真的對這所學校有興趣就應該上網參 ...

我真係超鍾意個校園,如果我後生幾十歲我也想入讀

這是我後生時的 DREAM SCHOOL, 現在由阿女替我入讀
阿女也是B1生

SSC今年4月被International Baccalaureate Organization認可開辦IB文憑課程。現時全港除了一些国際學校外,本地学校中就只有DBS, St. Paul Co-ed, CKY, 顏宝玲,真道,和最新認可的St. Stephen College 可以開辦IBDP.

其實SSC已是半間國際學校,它們的畢業生很多都往外國升學去。所以我們跟本不可能用它的DSE成績去評價學校。且看它的將來的IB成績吧。

我自己不是用家。但身邊認識的專業人士朋友(當中不乏DBS,DGS, LS等名校)都把子女送進SCC.

SSC今年4月被International Baccalaureate Organization認可開辦IB文憑課程。現時全港除了一些国際學校外,本地学校中就只有DBS, St. Paul Co-ed, CKY, 顏宝玲,真道,和最新認可的St. Stephen College 可以開辦IBDP.

其實SSC已是半間國際學校,它們的畢業生很多都往外國升學去。所以我們跟本不可能用它的DSE成績去評價學校。且看它的將來的IB成績吧。

我自己不是用家。但身邊認識的專業人士朋友(當中不乏DBS,DGS, LS等名校)都把子女送進SCC.

王國會長

ernestchow 發表於 14-6-30 21:21
係唔係dse 成績差?
如果錢唔係問題又打算去外國升學咪冇所謂, 理得佢DSE 如何.
‹ 上一主題|下一主題