用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教應該點揀? 有學卷定私校好?
go

請教應該點揀? 有學卷定私校好? [複製鏈接]

有一間有學卷同一間無學卷私校收左我小朋友讀N

有學卷一星期有5日都有機會接觸英文,分別2天是中國人ABC 老師以唱遊形式教英文;1天是外籍NET老師教英文;餘下2天是普通(不是以英文為母語)老師教英文. 另每星期都會有普通話堂.

另一間私校, 每日50%外籍NET老師教英文, 30%普通話, 20% 廣東話.

N學費差2每月差2千, 雜費一年差4千5,
去到K學費每月差3千8, 雜費一年差4千5,

老實講讀私校4 年學費好吃力, 如果讀呢間學卷再補英文普通話, 升英小或直資小可行嗎?
真心請教!
   0    0    0    0

引用:+本帖最後由+color813813+於+14-6-30+16:39

原帖由 color813813 於 14-06-30 發表

其實外補英文加普通話班,都係好貴,你要睇睇私校果間教得好唔好,唔係只以時間衡量

回覆:請教應該點揀

我覺得在學校學英文比出去補習會更有系統,通常學校教英文會同平日課堂內容有連繫

一個星期補一、二堂英文好難同每日都有英文比較喎

問題係學卷個間其實每日都可以接觸英文,只係冇私校時間甘多,再加上出面再補,其實都足夠?

照你所言情況,俾我揀就會讀有學卷那間

樓主, 你自己都講到私校學費會好吃力, 要量力而為, 有能力就出外進補, 否則盡自己能力俾最好的教育佢已經問心無愧, 況且, 你所講有學券的學校都唔錯吖, 唔一定讀貴學校先係好架

回覆:color813813 的帖子

樓主,如果你諗住讀英文私幼,你要在家裡營造英理境給小朋友,得學校那些時間未必足夠。如果在家裡不是說英文,還是要去讀些課程

吃力就讀學卷果間,但自己厲行每日伴讀,亦提供英文環境比小朋友。

做得到,吾會差好遠。

我會揀私校。政府會監管有學卷學校既課程,自由度細,而私校大部份著重二文三語,由net 教,自己度大,比學校深,每日會有較多時間聽同講。出去再補d 話,又係要一筆費用。呢d都係我自己既想法。

tccgabriella  條數可以係咁計~ 但係始終量力而為~ 唔一定要出去補~  發表於 14-7-2 11:58

kellyvicbb 發表於 14-6-30 23:05
樓主, 你自己都講到私校學費會好吃力, 要量力而為, 有能力就出外進補, 否則盡自己能力俾最好的教育佢已經問 ...

同意! 你已經講出自己吃力. 為何仲要讀? 量力而為先至係最好.

其實咁細個D 英文有幾難吖!!! 我今年N都係揀左有學卷近屋企既學校! 打算自己每日晚上用20-30分鐘同佢讀下中英文...

私校不等於一定好OR不一定適合自己小朋友, 要睇自己情況! 讀唔到私校不等於判了死刑! 條條大路通羅馬~~~

回覆 megwong1 的帖子

講得好好,讀K時,你肯自己教,每日花少少時間,好多人地專科專補。
吾系講笑,識人真系中英數都出去補,但屋企吾得閑理,一樣無也效果。

多謝大家回覆
我都明白自己親身教小朋友最重要
even而家同佢都已經從遊戲中學習
好感恩亦見佢真係吸收到
作為父母當然希望俾最好既野仔女
都明白要量力而為
但見而家讀書競爭甘利害
真係怕自己揀錯
所以先甘迷惘

引用:多謝大家回覆 我都明白自己親身教小朋友最

原帖由 color813813 於 14-07-02 發表
多謝大家回覆
我都明白自己親身教小朋友最重要
even而家同佢都已經從遊戲中學習
其實如果你開名,大家易D比意見,因為就算私校,質素都可以好參差!

引用:+本帖最後由+color813813+於+14-6-30+16:39

原帖由 color813813 於 14-06-30 發表

甘兩間學校d 英文時間分別多少?? 千萬不要比學校以天數計算...可能每天只有15-30分鐘..你要自己計下直唔直..

‹ 上一主題|下一主題