用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 11, 有無人派左去天主教總堂區, 請問呢間學校如何? ...
樓主: yanyan0218
go

net 11, 有無人派左去天主教總堂區, 請問呢間學校如何? [複製鏈接]

引用:終於有用家上來講,但是新註冊的用戶。。。

原帖由 Mommy-Maggie 於 14-07-17 發表
終於有用家上來講,但是新註冊的用戶。。。
冇錯,呢個户口係新註冊,因為唔想用之前用嗰個。我打咁大段野實在係想身為父母要慎重考慮學校,要分析思考,冇學校想俾咁內部黑暗俾人睇,睇親一定係好,唔好俾示範包裝呃到。

如果你懷疑我講內容係假,fine。如果覺得個account有問題要block , fine。拗來冇用,俾自己小孩入去讀就知是真是假了。

回覆:fourleaf 的帖子

我都不是上來討氣的,只是網絡世界,小心謹慎啫
全無冒犯之意!
謝謝你的分享!

引用:Quote:原帖由+Mommy-Maggie+於+14-07-17+發

原帖由 fourleaf 於 14-07-17 發表
冇錯,呢個户口係新註冊,因為唔想用之前用嗰個。我打咁大段野實在係想身為父母要慎重考慮學校,要分析思考 ...
老師講有個電子閱讀網,學校如何鼓勵學生完成那些英文書?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

學校不是說會按學生能力分組上(中、英文)課嗎?為什麼會被其他同學拉低中英文水平?

引用:學校不是說會按學生能力分組上(中、英文)

原帖由 Jules_S 於 14-07-17 發表
學校不是說會按學生能力分組上(中、英文)課嗎?為什麼會被其他同學拉低中英文水平?

...
所謂分班,係拎幾個真係完全唔識中文外國人走,大部分外國人混入去local學生度上中文,今年班p2中文就係咁!英文分班?未聽過!

引用:Quote:原帖由+fourleaf+於+14-07-17+發表冇

原帖由 Obiepapa 於 14-07-17 發表
老師講有個電子閱讀網,學校如何鼓勵學生完成那些英文書?
唔覺我女有被鼓勵,放大假派張功課紙叫你睇幾篇。做完冇跟進。靠我自己著緊叫阿女睇多啲。

引用:我都不是上來討氣的,只是網絡世界,小心謹

原帖由 Mommy-Maggie 於 14-07-17 發表
我都不是上來討氣的,只是網絡世界,小心謹慎啫
全無冒犯之意!
謝謝你的分享!
多謝你。我語氣都有啲重,因為個經歷唔係咁開心。真係失禮晒

為什麼在外國人中,這家學校的口碑那麼好呢,很多人都從愉景灣出去讀

仲有打算去上星期六果D課程添.其實都擔心,佢地由本地改為國際,其實老師點可以全英教學?

官爵會否好些?

回覆:net 11, 有無人派左去天主教總堂區, 請問呢間學校如何?

我以local家長角度睇,係唔適合我女。我女成年唔知學咗啲乜,又唔開心。希望大個就忘記佢。外國家長maybe 好buy外國學生同放羊咁養,冇咩要求?我唔知。

請問你小朋友係邊年入讀呢

回覆:yanyan0218 的帖子

precise年份唔想講,兩年內,p1學生好少,好易查。怕怕。

回覆:net 11, 有無人派左去天主教總堂區, 請問呢間學校如何?

我諗大家期望和要求不同,外國家長中評價這間學校為 caring和能照顧不同孩子的學習需要。家長亦和老師溝通良好,差不多每天都有和老師whatsapp聯絡。

至於Local 孩子與外國孩子不混在一起,我看要睇孩子的社交,語言等能力,從少有機會訓練不失好事。外國父母認為小孩子少時碰釘不重要,學多學少也不要緊,人就是從錯誤中學習中成長。

孩子不是機器

可能這種非傳統的學習環境不能符合每個香港孩子和家庭的競爭期望。

回覆:Jules_S 的帖子

你的孩子會在今年9月入讀嗎

應該會,但跨區,仲諗緊接送問題

等你遲d上來分享下

學校話中、英、數都有分組上堂喎,係米以前無,依家改左嘞!

你有朋友的子女在這校讀嗎

可以問問他們呢

我不是Net 11.  好奇八吓.
明知尼間升中派位麻麻, TSA 又唔好, 校舍細, 學生小.
點解要誇區叩尼間?
為個免費國際課程?
似乎個國際課程係用來吸引Non-Chinese學生,
除1個華人NET, 其他全部係本地老師,  真係教到國際課程咩?
‹ 上一主題|下一主題