用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒口快滿三年了.....
樓主: free_style
go

戒口快滿三年了.....  

引用:Quote:原帖由+free_style+於+14-07-01+發表

原帖由 byeine 於 14-07-02 發表
有冇聽過高劑量益生菌+glutamine對付腸漏?
醫生都開左glutamine, 用來修補腸壁,
另開兩隻益新菌的藥丸,幫助腸道健康。

都系針對腸漏。

回覆:gabthomas 的帖子

Thanks!

回覆:free_style 的帖子

Thanks! 好複習,要慢慢研究!

引用:+本帖最後由+free_style+於+14-7-2+21:08+

原帖由 free_style 於 14-07-02 發表

抱歉,無聽過呢。。。。。。其實我的興趣較為集中 ...
我明你意思。我都係一直同佢戒牛奶,wheat and egg, sugar, additives, preservatives, artificial coloring food, etc. 初頭有少少改善,但始終原來腸漏一直困擾住佢,令佢情緒唔穩定。始終開始針對佢腸漏方面 (當然繼續戒口),改善好明顯,學校話佢似返正常小朋友,好淡定,各方面改善咗,當然仍有進步空間。呢個過程都只係用咗no more than 三個月咁上下。。。

sizzlers  請問點樣針對腸漏方面?   發表於 14-10-7 16:38

真的,生物療法 = 戒口+處埋腸漏,效果很好。我女戒了三年,一直在進步......

戒口...可以按自已能力及就近街市的材料鑽研,無話一定邊度買食品才行,核心是走小麥、蛋奶及致敏源。處埋腸漏則最好跟醫生,咪搵個有做生物療法又就近屋企的醫生,因每月都會去覆診,太遠的話,大人細路都辛苦。

引用:真的,生物療法+=+戒口+處埋腸漏,效果很好

原帖由 free_style 於 14-07-03 發表
真的,生物療法 = 戒口+處埋腸漏,效果很好。我女戒了三年,一直在進步......

戒口...可以按自已能力及就 ...
我自己種益生菌,glutamine就買大樽的

第一次聽人自已「種益生菌」........

回覆:byeine 的帖子

是否驗到對蛋敏感,所以介!

引用:Quote:原帖由+free_style+於+14-07-02+發表

原帖由 byeine 於 14-07-03 發表
我明你意思。我都係一直同佢戒牛奶,wheat and egg, sugar, additives, preservatives, artificial colorin ...
咁你當初點知道佢有腸漏問題?有特別徵兆嗎?

free_style  2yrs old 語言發展遲緩,轉介到政府醫院見心理學家,評為自閉症傾向。後來輾轉開始生物治療。她現在同人有傾有講,情緒及眼神穩定,我好心足了....  發表於 14-7-3 19:39

引用:第一次聽人自已「種益生菌」........

原帖由 free_style 於 14-07-03 發表
第一次聽人自已「種益生菌」........
its water kefir

引用:Quote:原帖由+byeine+於+14-07-03+發表我明

原帖由 DJ924 於 14-07-03 發表
咁你當初點知道佢有腸漏問題?有特別徵兆嗎?
其實我冇特別同佢斷診,係推斷。因為睇過好多資料,ASD嘅人通常都係腸胃道有問題。初時只同佢戒口,轉食天然健康身品,唔食壞油,有改善,從而肯定佢有食物不耐。咁我又再諗,點解會有不耐? 好想知道原因,又去睇資料,又去睇naturopath。總之唔理點都好,搞好條腸先,點都對身體好。佢而家人都病少咗,唔用抗生素,情緒大有改善。

回覆:free_style 的帖子

我知道牛奶的問題,但蛋的問題在那兒?

free_style  我仔及女,蛋及奶都高度敏感,差不多係最高度的那款,唔驗唔知,以前仲成日食。驗左後,全部戒。  發表於 14-7-3 23:50

引用:我知道牛奶的問題,但蛋的問題在那兒? +

原帖由 東東公主 於 14-07-03 發表
我知道牛奶的問題,但蛋的問題在那兒?
問題未必在於蛋本身,係自身對蛋敏感/不耐嘅問題。不過而家啲蛋,除非係organic free range之類,太多激素,抗生素。。。唔食為妙

請問如何知道有沒有腸漏?glutamine可以自己買來食嗎?有沒有副作用?

回覆:byeine 的帖子

明白

引用:請問如何知道有沒有腸漏?glutamine可以自

原帖由 annew1128 於 14-07-04 發表
請問如何知道有沒有腸漏?glutamine可以自己買來食嗎?有沒有副作用?
我買L-glutamine,俾佢每日食大約半茶匙。只係天然提鍊嘅amino acid,果啲for敏感bb食嘅奶粉好似Neocate 都含有L-glutamine。好safe

-果時我仔間中痾爛屎
-突然肚痛,兩三個鐘後就無時
-食好多野都唔肥(因腸漏影響營養吸收)

後期醫生寄我仔d屎去外國驗,發現腸壁的免疫力指數髙,即腸發炎,即腸漏。

-果時我仔間中痾爛屎
-食好多野都唔肥(因腸漏影響營養吸收)

後期醫生寄我仔d屎去外國驗,發現腸壁的免疫力指數髙,即腸發炎,即腸漏。

引用:Quote:原帖由+annew1128+於+14-07-04+發表

原帖由 myson727 於 14-07-04 發表
-果時我仔間中痾爛屎
咁點搞?

回覆 myson727 的帖子

謝謝你的分享!咁如果沒有肚痛,是否即沒有腸漏?