用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無住北區既小朋友去九龍或港島讀書? ...
go

有無住北區既小朋友去九龍或港島讀書? [複製鏈接]

請問車程遠嗎?
車程時間對小朋友有沒有影響?

0    0    0    0

車程要幾耐?

我小朋友幼稚園在奧運,佢有幾個同學住屯門黃金海岸,由亞媽開車的話,其實好快,佢亞媽話朝早只需十幾分鐘;但由工人帶坐地鐵的話,就幾辛苦吓。

九龍區還勉強可以,  但港島嘛, 太辛苦啦

引用:車程要幾耐?我小朋友幼稚園在奧運,佢有幾

原帖由 Jane1983 於 14-06-30 發表
車程要幾耐?

我小朋友幼稚園在奧運,佢有幾個同學住屯門黃金海岸,由亞媽開車的話,其實好快,佢亞媽話朝 ...
坐地鐵真係超辛苦,一個鐘都未必出到去

Jane1983  係ga  發表於 14-7-3 10:00

太辛苦!

回覆:有無住北區既小朋友去九龍或港島讀書?

可能自己開車好d,不過如果塞車都幾耐

就算自己開車都耐咖...
當係吐露港果邊行高速,
轉入獅子山再入東隧(如係東區, 紅隧成日都好多車)
前後點快都要半個鍾左右 (除非你開快車, 不過接小朋友唔會咁囉),
但係自己開車都貴, 隧道錢+油錢, 最重要既係時間...
真係值得咁嗎?!

以前系EK有個好好人的家長,女女都系由新界去Spk返幼稚園……學校系好,條路系遠,值吾值要自己考量。

我都係北區出九龍讀書

回覆:devilbabybaby 的帖子

請問車程幾耐呀?小朋友坐車瞓覺?

我住粉嶺出九龍下午班,還每天背著小妹妹一齊接送,在大老山轉車,每天花了大半日才回家,其實是辛苦但值得,因為找到一間好學校

Chirley 發表於 14-7-3 11:05
就算自己開車都耐咖...
當係吐露港果邊行高速,
轉入獅子山再入東隧(如係東區, 紅隧成日都好多車)
agree

引用:我住粉嶺出九龍下午班,還每天背著小妹妹一

原帖由 WAH2002 於 14-07-04 發表
我住粉嶺出九龍下午班,還每天背著小妹妹一齊接送,在大老山轉車,每天花了大半日才回家,其實是辛苦但值得 ...
請問邊間好學校?

其實香港學生很多都是跨區讀書,雙非家長仲日日嘈嘈閉!

我個要到港島讀K1,所以要搬到港島,因為北區實在太雙非!

bobo101^*^    發表於 14-7-9 10:27
ekhc    發表於 14-7-9 00:17

引用:我個要到港島讀K1,所以要搬到港島,因為北

原帖由 Cheerpapamama 於 14-07-08 發表
我個要到港島讀K1,所以要搬到港島,因為北區實在太雙非!
搬係最好既辦法
請問咁報K1既地址洗唔洗填定港𡷊區?定填番北區都ok?

我報北區地址
注冊時,學校就十分關切小朋友怎樣上學

呢個問題都煩擾咗我好耐!我係香港中西區大,住咗30 年, 因為老公住大埔,所以嫁入大埔,當初因阿b出世,我堅持唔住大埔,係因為我已經想到3 年後佢讀書問題。我完全唔識大埔嘅學校,而老公由細到大已去咗英國,近10 年才返香港,搵到嘢做便留下,所以佢都唔識大埔嘅學校。老實講,有邊個唔想入中西區學校,不過每天要帶過3,4 歲出香港返學,好辛苦佢,老豆又唔可以天天車佢返學!佢屋企人乜事都要理,當然唔贊成阿女出香港島讀書,不過佢哋又唔會幫手,我一個人孤軍作戰好辛苦,又好驚辛苦咗阿女,我壓力好多!好彩終於有呢topic,  比我發洩吓。。。。

skyline7471 發表於 14-7-9 09:54
呢個問題都煩擾咗我好耐!我係香港中西區大,住咗30 年, 因為老公住大埔,所以嫁入大埔,當初因阿b出世, ...

You are not alone...完全明白你既辛苦..
我仔剛剛插班入九龍塘某幼稚園(來緊九月開學插K2)...呢個星期開始返新學校暑期班(提早去適應新環境)
問過好多街車都無錦上路出九龍塘...
我只能夠開始日日朝早由元朗錦田車他出來返暑期班...中午工人姐姐去接他放學搭地鐵轉西鐵再轉的士
今朝我太太先問我日日揸咁遠車程覺得辛苦嗎..我話唔辛苦
因為終於有間心儀既學校收我仔...同埋我老婆肚裡面仲有一個..即係如果好彩既話..細仔來緊四年都係同一間幼稚園返...
我都知小朋友辛苦..所以我地打算明年我太太生完之後會搵九龍區/荃灣搬

我問我仔辛苦嗎..他天真的微笑著答我"爸B我唔辛苦..我好鐘意新學校&好開心可以搭MTR" (我聽到真係眼濕濕)

天下父母心....只要間學校係值既...小朋友又返得開心學到野既....辛苦又算得什麼? 加油!!

Chirley    發表於 14-7-9 14:04
存感恩的心

其實好多家長因為一間好學校, 由九龍或新界去香港返幼稚園, 係好平常的事, 我亞囡之前向灣仔的幼稚園, 有架校間係去將軍澳, 都full 曬, 又有個小朋友由元朗 返學, 但由於派位關係, k3都搬了出來, 依家小學, 仲誇張, 小朋友有由馬灣, 東涌返灣仔, 佢哋覺得向住果區無咩好小學, 但我覺得幼稚園還可以, 小學咁多功課, 學校活動, 對小朋友真係辛苦, 最好考到後, 搬近些, 對小朋友,家長也可以有足夠休息.
‹ 上一主題|下一主題