用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 今日聽完簡介會,好感動!
go

今日聽完簡介會,好感動!

小司儀好醒目,記性好,又可愛,語文能力強,最重要係好謙虛有禮!
課程簡介好清晰,老師解釋到好多學習背後的動機。

生命教育也很正面,學生犯錯不重罰,反而處理後果在中見創意!

連我自己都想讀,唔知係咪好重三文兩語,我兒子只識廣東話,英普冇咩信心!

醒目開學勳章 王國長老

引用:小司儀好醒目,記性好,又可愛,語文能力強

原帖由 baby0903 於 14-06-29 發表
小司儀好醒目,記性好,又可愛,語文能力強,最重要係好謙虛有禮!
課程簡介好清晰,老師解釋到好多學習背 ...
面試睇好多野架,兩文三語係其中一項,仲有性格、應變能力、合群自信等。加油

回覆 Charlotte_mom 的帖子

真係要好全面!

我仔仔今年小六畢業啦,直升上書院。我住TKO, 當年放棄TKO區內幾間收仔仔讀的直資小學, 而選擇在柴灣的港同, 係冇錯的選擇。學校著重兩文三語, 生命教育, 少默書抄寫但又學到野, 著重學生表達能力(個個都唔怕羞的, 因為人人都有機會做presentation)。所以我好鼓勵家長報名港同, 面試試下, 只要小朋友主動唔怕羞 (反而太靜太乖收的機會低d), 都有機會入讀。

brng  請問是否坐校巴往來將軍澳和學校?車費每同多少?謝  發表於 14-7-11 22:41

回覆 iwff 的帖子

你仔仔就是昨日六年級的小司儀?我仔都係in仔梗將軍澳其中兩間,但經過昨日的簡介會,我最心儀是港同。
我仔仔雖然夠信心講野,但只限於廣東話,英普有難度,怕考唔到!

回覆 baby0903 的帖子

我仔仔冇做簡介會小司儀呀,但我知道港同好多學生都有能力做小司儀的。我仔仔當年都有考播道,優才(將軍澳校舍),陸慶濤,這些都是不錯的直資小學,但我和老公都係忠情於港同。語言能力可以培養的,考左先算啦,唔好想太多,祝福仔仔考到適合他的小學。

多謝你鼓勵!
希望你仔仔都有愉快的中學生活!

學校喜歡收那一類形學生?

回覆:今日聽完簡介會,好感動!

港同是否不用交小一portfolio?  還是在2nd interview 才需要?

回覆 TYBB1 的帖子

簡介會上校長講左唔收portfolio,根本無時間睇!

baby0903 發表於 14-7-3 09:47

今年講左話唔收呀?
我地果年校長話其實個PORTFOLIO 唔會影响收定唔收, 不過佢知道如果話唔收, 家長一定會好唔安心, 所以比家長交六版紙, 同埋唔好用file 夾, 因為好唔環保. 我諗校長今年真係唔想晒家長心機, 索性話唔收.....

little_kid 發表於 14-7-2 14:40
學校喜歡收那一類形學生?
如果你有去簡介會見到當日的小司儀同服務生, 就會知道佢鍾意收邊類型的學生.
通常都比較活躍, 唔怕羞, 多野講同有自信的小朋友, 但係當然斯文型都有, 不過佔的比例唔多.

醒目開學勳章 王國長老

baby0903 發表於 14-7-3 09:47

係wor, 今年份form講明唔收額外資料wor

醒目開學勳章 王國長老

mimi1102 發表於 14-7-3 10:04
如果你有去簡介會見到當日的小司儀同服務生, 就會知道佢鍾意收邊類型的學生.
通常都比較活躍, 唔怕羞, 多 ...
勇於接受挑戰, 合群主動
有年有個笑話, 學期尾出通告選校隊, 學生自由sign up, 好多一年班話要選pingpong, 但原來全部都唔識打, 學校又俾佢地報, 家長又由得佢地報, 港同學生就係咁

真係勇於嘗試喎!

仲有講左要交今年幼稚園成績,但我地要8月尾先有,已過了報名日期。今日打去學校問,有個職員話交最近期果份,又叫我唔好後補,好似好怕收多余紙咁。不過最近期都係上年同期果份咋。

相信今年申請人數可能有4 ﹣5000, 大家努力呀。

王國會長

yk 發表於 14-7-4 14:08
相信今年申請人數可能有4 ﹣5000, 大家努力呀。
乜咁多人爭架?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:yk+發表於+14-7-4+14:08+相信今年申

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-07-13 發表
乜咁多人爭架?
舊年30xx,今年未知,近年家長都對派位無信心

引用:Quote:mimi1102+發表於+14-7-3+10:04+如果

原帖由 Charlotte_mom 於 14-07-03 發表
勇於接受挑戰, 合群主動
有年有個笑話, 學期尾出通告選校隊, 學生自由sign up, 好多一年班話要選pingpong,  ...
係呀,Charlotte Mum,我女今年(1314)小一。
佢都係唔識去參加選拔pingpong,仲要返來好開心話自己打得好。
真係笑死人。

今日去交表, 個號碼只係2xx, 點會咁少啊?