用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del. [複製鏈接]

1    0    0    0

看你孩子時間、興趣,自已負擔而定。不要同人比!初小一體或一藝已足夠。學校會按孩子情況建議你加架呢!(自已孩子學校不時有通告,說你孩子有潛質,建議你參加也也物物)。學體藝的目的是展現孩子的潛能,不是羅苦來辛,學到半桶水,千萬不要加!

Yanamami    發表於 14-6-29 16:43

flower9 發表於 14-6-29 21:40
回覆 5tgb 的帖子

最怕要入校隊
為什麼怕入校隊?

引用:回覆+5tgb+的帖子 最怕要入校隊

原帖由 flower9 於 14-06-29 發表
回覆 5tgb 的帖子

最怕要入校隊
有得入即代表小朋友叻呢樣喎,如果老師俾我啲小朋友入,我不知幾開心呀。

其實要練一樣嘢叻,即使有潛質,都要投放好多時間,無free lunch。

我小朋友學gym果度,有個女仔好叻,佢入咗總會的訓練,聽佢媽媽講,假日一日練7個鐘,吾係講笑。一日得24個鐘,時間點用,值吾值得,小朋友點諗⋯好多考慮。

flower9  agree  發表於 14-6-30 10:02

引用:其實要練一樣嘢叻,即使有潛質,都要投放好

原帖由 Jane1983 於 14-06-29 發表
其實要練一樣嘢叻,即使有潛質,都要投放好多時間,無free lunch。

我小朋友學gym果度,有個女仔好叻,佢 ...

同意!因為我想像到即使現时孩子在某一興趣項目幾叻取幾多奖,将来長大后好大机会他都会減少熱誠。

所以我選擇了另一方向,就是讓孩子有幾項性質不同的興趣技能,不需要操練争勝,但要求他做到持續進步。希望可以令孩子有更全面發展,对将来與朋輩社交更有帮助。

醒目開學勳章 王國長老

睇學校要求, 我仔學校會鼓勵, 但無要求一定要學
我女不嬲有學琴, 體育方面, 體操算係掛
我仔有跟學校學長笛, hea住學, 入埋樂團(好易入架咋, 你亦可選擇唔入), 體育好似無wor (平時暑假玩下玩下果d就有)

yeeyeey2k 發表於 14-6-29 23:03
有得入即代表小朋友叻呢樣喎,如果老師俾我啲小朋友入,我不知幾開心呀。

...
學校出錢請導師,也有學校的老師監督質量和進度。

flower9 發表於 14-6-29 21:40
回覆 5tgb 的帖子

最怕要入校隊
到你P5要整portfolio時,你就恨不得小朋有入多兩個校隊啦!

HermanWai  絕對同意 !  發表於 14-7-13 01:03
王家爸爸   Totally Agree!  發表於 14-7-3 20:03

flower9 發表於 14-6-30 10:02
回覆 王家爸爸 的帖子

要為校爭光喎, 壓力好大, 花唔少時間train, push
為校爭光的壓力是開心的壓力,花時間培訓當然要,但可能對升中有幫助,學校和學生的雙贏。

小學階段體藝出色,的確是雙贏,為校增光之餘又多份嫁莊去升中,但到中學,體藝以我黎講就純為興趣&為中學生活添色彩,為校增光?有保留。是關喺HK地,入U都喺睇成績。所以如果小朋友本身有天份同興趣,喺小學階段多加栽培,無可厚非,但千萬唔好因見到人家玩體藝出色而入到名中,就谷自己不太特出既小朋友,希望可以好似人地禁因體藝出色而入名中,本末倒置。體藝呢家野,都喺興去行先,之後睇能力吧~

有時小朋友喺體藝活動中找到自己的亮點,會好投入,你想唔俾他練都唔肯過你呀~~有樣野他玩得出色,連自信都大d。

回覆 Yanamami 的帖子

很贊同孩子在體藝中找到亮點,叫他停學也不肯。孩子學了足球(初小注重球品多於球技那類)後,改變很大,自律性強了,起碼喝得停。同很多學足球的家長意見相同,專心了,功課進步了,連學其他體藝也專注了。但孩子學校没有足球隊,在校外比赛亦難取到個人獎項,看似對升中沒有幫助 ; 但由於能提升孩子自律及專注,相信足球是孩子體藝的鐵胆了。

Yanamami  Priceless!  發表於 14-6-30 20:10

回覆 ha8mo 的帖子

原來踢足球對升中有幫助架!想問下,自已男孩住灣仔區,區內有那一間中學有足球隊架!十二歲升中前,足總或其他機構有何支援呢?最好有例子,那一間灣仔區中學曾因足球而收生呢?如孩子有幸取到此等資料就好啦!多謝!

5tgb 發表於 14-7-1 07:04
回覆 ha8mo 的帖子

原來踢足球對升中有幫助架!想問下,自已男孩住灣仔區,區內有那一間中學有足球隊架! ...
St. Joesph 足球校隊幾出名。山度士係舊生,而家佢run緊"山度士足球學校"。
‹ 上一主題|下一主題