用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: isamchan
go

真道面試

我女話畫畫,,
掉豆袋,,
有張好多格圖畫要圈出正確答案!!

係呀,抱歉,關於工作紙,原來我搞錯咗。

問返我個仔,佢話真係有工作紙要做,但佢只係記得要做連線同埋圈圖形,其他就唔記得⋯

Nesdove    發表於 14-7-2 17:30

Nesdove 發表於 14-7-2 16:07
我女話畫畫,,
掉豆袋,,
有張好多格圖畫要圈出正確答案!!
咁駛唔駛帶顏色筆?

死啦, 我全家體育都好差, 掉豆袋真係........

回覆 little_yolky 的帖子

唔洗帶ga!!!!
dont worry ,,我女都係運動唔得,佢話接到wo,,她話好近wo

回覆:little_yolky 的帖子

呢到好多慷慨家長,明明大家小朋友係競爭對手,仍然樂於分享自己小朋友的面試內容,可能你地對自己小朋友充滿信心、又或者只當真道是熱身賽,但相信有不少喜歡真道的家長會認為係呢度無私分享的家長,其實對佢地已面試的小朋友很不公平。面試仍然在進行中,希望大家能維持一個公平的環境給已面試的小朋友!

little_yolky 發表於 14-7-2 17:05
咁駛唔駛帶顏色筆?

死啦, 我全家體育都好差, 掉豆袋真係........
唔一定要接到豆袋, 可以拋幾次, 上年阿女有一次接唔到都過關

引用:呢到好多慷慨家長,明明大家小朋友係競爭對

原帖由 ltpp 於 14-07-02 發表
呢到好多慷慨家長,明明大家小朋友係競爭對手,仍然樂於分享自己小朋友的面試內容,可能你地對自己小朋友充 ...
我未in 都覺得你啱!

其實真道都係我想女女其中一間想入嘅學校
點解會分享呢!因為自己都想有人提點下,奈何自己係第一輪
亦相信有offer係80%靠運(由考幼稚園就知道)!

ltpp 發表於 14-7-2 17:41
呢到好多慷慨家長,明明大家小朋友係競爭對手,仍然樂於分享自己小朋友的面試內容,可能你地對自己小朋友充 ...

明白你嘅憂慮。

其實,真道打從我女5年前1st interview已經要拋嘢,不過有時拋豆袋、有時拋皮球,面試內容多變,所以今個星期拋豆袋,下個星期可能轉第二類測試,旨在了解小朋友動作是否靈活,呢樣臨時臨急好難train,所以俾其他家長知道冇所謂嘅。

此外,工作紙內容大家都冇講得好深入,究竟要識咩,大家其實都係估估吓,加上面試內容會變,所以就算話今次要識ABC,下星期面試好可能又會考第二啲嘢。

順帶一提,我女當年拋豆袋拋得麻麻,但最後真道都收咗佢,我相信評估嘅因素係多方面,唔使為一個半個「貼士」搞到咁緊張。

有貼士其實好多時都要睇個小朋友是唔知是做倒,好似奧運會禁姐,得唔得睇臨場發揮同平時訓練。好似考試都是有曬大綱有人考得好有人考得唔好。無須太介意。

引用:+本帖最後由+littlefaith+於+14-7-2+21:29+

原帖由 littlefaith 於 14-07-02 發表
Support!

我阿女都考完,我都覺得就算分享吓比來緊要in 嘅小朋友,都無所謂.
其實佢哋只得4丶5歲,你講曬佢知,都唔等於佢哋識得表達返出來。
正如樓上D媽媽所講,我哋以前考會考,夠有曬範圍同past paper, 我都狂操,結果咪又考唔到狀員.

各位媽媽,平常心吧,先放鬆自己,再幫仔女放鬆心情。
希望各位都入到心儀小學。

上年我係第一日in, 一行出門口巳經有朋友問貼士, 阿女係可以講番所有問題, 前後加埋答了10多人, 最後得3個去到2nd in.  所以比埋答案你都無用.

其實我囝囝第一日已經面試, 不過事後佢樣樣都只係講小小, 所以我會入來睇下佢當日做過甚麼... 睇落年年差不多, 要準備的都已經準備左, 未準備的也急不了

醒目開學勳章 王國長老

littlefaith 發表於 14-7-2 21:22
明白你嘅憂慮。

其實,真道打從我女5年前1st interview已經要拋嘢,不過有時拋豆袋、有時拋皮球,面試內 ...
我都覺得唔駛太擔心, 因為咁多年黎都係無咩點變, 要有心搵, 網上都search到好多資料

引用:上年我係第一日in,+一行出門口巳經有朋友問

原帖由 AgapePa 於 14-07-03 發表
上年我係第一日in, 一行出門口巳經有朋友問貼士, 阿女係可以講番所有問題, 前後加埋答了10多人, 最後得3個 ...
咁嗰3 個有無咩共通點呢?

今日in完,覺得學校好有效率,小朋友話有幾頁工作紙,有畫畫,寫自己既中英文名,要聽老師說話根住做,有玩豆袋

引用:呢到好多慷慨家長,明明大家小朋友係競爭對

原帖由 ltpp 於 14-07-02 發表
Totally agree

引用:Quote:原帖由+ltpp+於+14-07-02+發表呢到好

原帖由 tinnor 於 14-07-06 發表
Totally agree
若有幸入到第2輪面試,幾時會收到信通知?有無過來人可以告知?

引用:Quote:原帖由+tinnor+於+14-07-06+發表Tota

原帖由 CHUNGMIU 於 14-07-06 發表
若有幸入到第2輪面試,幾時會收到信通知?有無過來人可以告知?
我上年8月收信,8月尾2nd in.