用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有call waiting
樓主: lativ
go

蔡繼有call waiting

引用:Quote:ozoz+發表於+14-6-30+00:21+其實能入

回覆:蔡繼有call waiting

在小學一覧有家長話好似去年見6次,唔知真定假

其實學校係體恤的, 我覺得應留比sibling, 可能小朋友"interview"唔叻, 但學校應本住有教無類精神, 位又唔係多, 何必浪費人力物力去精挑細選...

利申: 我好鐘意cky, 係第一回就無份果種

引用:其實學校係體恤的,+我覺得應留比sibling,+

原帖由 evacalbee 於 14-06-30 發表
其實學校係體恤的, 我覺得應留比sibling, 可能小朋友"interview"唔叻, 但學校應本住有教無類精神, 位又唔係 ...
冇一間收學費的學校會有教無類,IB成績唔唔好已經響警號,梗係想收D好學生,但佢in 4次都冇用,好sharp 嘅小朋友(or I should say 識得interview 嘅小朋友) 已經有其他地方落戶,真係等你收幾千蚊個月,仲有咁多不明朗因素咩。

引用:在小學一覧有家長話好似去年見6次,唔知真

引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+14-06-30+發表

引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+14-06-30+發表

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-06-30+發表冇一

原帖由 naughtybj 於 14-06-30 發表
問題係人哋當佢係水泡⋯🏊
咁就咪鬼水泡扮上菜啦

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-30+發表

bubuG 發表於 14-6-30 08:29
冇一間收學費的學校會有教無類,IB成績唔唔好已經響警號,梗係想收D好學生,但佢in 4次都冇用,好sharp 嘅 ...

有見地
IN咁好次真係好折磨家長同小朋友

回覆:naughtybj 的帖子

我今年認識約十個考到cky的小朋友,其家長們大都喜愛此校的,但奈何他們很多到最後都係捨不得花這筆學費而打退堂鼓!

如不是香港教育制度有咁大問題,相信家長們不會一窩蜂大包圍去考私小back up, 他們心態都係收咗至諗,所以不能避免搵cky來做水泡

最後希望各心儀cky的家長小朋友們在此round能順利考入

引用:在小學一覧有家長話好似去年見6次,唔知真

六次就多數唔係真,似寫錯或作大多

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-30+發表

原帖由 bubuG 於 14-06-30 發表
咁就咪鬼水泡扮上菜啦
扮上菜

我覺得學校要立刻做的,就是攪好學生公開考試和入大學的成績!否則講乜學習埋念都冇用!

期待7月3日in 完的家長上黎分享一下

引用:我覺得學校要立刻做的,就是攪好學生公開考

原帖由 hosuper 於 14-06-30 發表
我覺得學校要立刻做的,就是攪好學生公開考試和入大學的成績!否則講乜學習埋念都冇用!

...
有無家長知今年預計成績如何?

引用:我覺得學校要立刻做的,就是攪好學生公開考

有可能是學校美其名"call 4th in" 其實就是 call waiting。此一著就將這次 "turn down offer" 的學生變成 "沒去4th in" 而已。如果真是這樣,即是去得 4th in 的學生都會收,也無壞的。不過學校未免太多小動作了。希望只是我想多了。