用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有call waiting
樓主: lativ
go

蔡繼有call waiting [複製鏈接]

回覆 lativ 的帖子

wait until mid july wor😩

引用:CKY是全民考IB,不是挑選精英去考,有此成

原帖由 Parisienne 於 14-07-07 發表
CKY是全民考IB,不是挑選精英去考,有此成績,實在令人鼓舞!
證明愉快學習都能有好成績。
...
Agree !

回覆:蔡繼有call waiting

香港的教育制度確實是令現今家長、小朋友增添壓力,但家長在幫小朋友選擇學校時,不是以是否認同學校理想、或是否適合自己小朋友而去報考嗎?

CKY既教育理念、路向明顯地與其他傳統名校及津校不同,既難相提並論,更難作出比較!但一句是別人的水泡似乎對學校不太公平!

http://cky.edu.hk/保良局蔡繼有學校ib文憑試成績2014-international-baccalaureate-diploma-ibdp-results/

係呢一個咁 hot 嘅topic上面,作為 Cky 家長又點可以唔發聲呢!
學校嘅行政混亂,唔係今時今日發生,我哋D家長亦都希望學校可以改善一下!至於要 in 咁多次,其實我哋都係覺得冇咁嘅必要!但係學校要咁做,其實都冇辦法,一個願打、一個願挨,今次去到 4th in,都一樣有大把人去,自由社會就係咁!至於要 6th in,有無咁誇張就唔清楚,但係肯定去年就有人見到第五次。呢樣嘢係校長係一個公開場合同我哋班家長講嘅!呢個係一個非常特殊的例子,因為小朋友自身有特別嘅問題,但係家長就非常有誠意,不斷寫信去打動校長,希望學校可以俾多次機會自己個小朋友!其實往後幾次 interview 校長都係親身去見呢位小朋友,你估校長真係好得閒咩!
有好多人都質疑 Cky 只有愉快學習,但成績就未如理想!其實大部分嘅 Cky 家長對學校係非常之有信心!我哋嘅着眼點唔單只係愉快學習,而最重要嘅就係小朋友係學校的教學模式下可以培養到自學能力同探索精神!佢哋大部分都熱愛學習、喜歡上堂,我深信自願去學嘅小朋友成績應該唔會比填鴨式教學下出來的成績差太遠!
另外功課數量亦都唔太多呢個係一個事實!但係唔等如可以好快做完D功課,因為佢哋嘅功課質量係比較高層次,唔係普通背誦抄寫,而係需要小朋友去思考完成!
之前有位家長提到老師流失率高,其實本地老師嘅流失率好低,外籍老師嘅流失率亦都唔算太高,要知道呢間學校出唔起其他國際學校俾嘅高薪,咁如果人哋高薪挖角,你話班外籍老師會唔會同你講人情呢?其實外籍老師留失率偏高晌本地學校係一個非常普遍嘅情況,我唔覺得有幾出奇!仲有,"放學後到學校走走,你會有另一番體會",究竟呢句話又有啲乜嘢意思呢?
去年學校 IB成績未如理想,大家都有啲失望!街外人更加多冷嘲熱諷!對我來講公開試成績唔係最重要,但係今年嘅成績咁好確實係令到我哋好開心!原因係佢哋終於可以證明到俾其他人睇 Cky 呢種教學理念其實真係 work 嘅!劉校長對教學真係充滿熱誠,而唔係一個 marketer!
要踩一間學校其實有幾難,但係我覺得對學校嘅師生同家長都好唔公平!今年考 IB嘅一班學生,佢地其實背負咗好大嘅壓力,不過最後佢地都幫學校爭番一口氣!

NIDmama 發表於 14-7-10 00:31
係呢一個咁 hot 嘅topic上面,作為 Cky 家長又點可以唔發聲呢!
學校嘅行政混亂,唔係今時今日發生,我哋D家 ...
多謝分享!

我知剩係計siblings,想入CKY的都大把爭崩頭。
何況今年IB成績好,往後入學競爭只會越來越大。

CKY的特別之處是一向堅守其獨特的教學理念,所以家長必須認同和信任學校的教學方向。
否則只會係錯配結果。
要set甘多次interview雖然無必要,亦有人話係marketing出招做勢。但知道校長的人,忙到不可交關都親見甘多次,目的只係珍惜每一個有限學位,可以offer到最適合的小朋友。

希望真心鍾意CKY的可以順利過關!
也希望學校選出適合的學生和家長。

bbb330    發表於 14-7-12 16:01

回覆:lativ 的帖子

NIDmama 發表於 14-7-10 00:31

我也是CKY 家長,絕對贊同你所講的說話! 凡事都總有兩面,要視乎你從什麼角度去睇...

今日子 發表於 14-7-10 08:28
這只會令落撰的學生有負面情緒,教育只會對早熟的學生付出?

我相信有教無類,負面情緒通常只是由家長帶出來,孩子如何面對或接受失敗,要用什麼態度和語言去跟孩子分享自己的感受,這才是家長要學習。

引用:係呢一個咁+hot+嘅topic上面,作為+Cky+家長

原帖由 NIDmama 於 14-07-10 發表

回覆:soon 的帖子

Agree

請問是否有人經過4th interview,已經回覆信呢?
yy2022yy

引用:係呢一個咁+hot+嘅topic上面,作為+Cky+家長

回覆:蔡繼有call waiting

當你還未有一間似樣的學校取錄,你便會珍惜每一個interview 的機會! 何況3rd in 和4th in 隔左半年及個大抽獎,再in都係合理,可能有waiting的抽到頭一二獎,便不需那4th in! 但仍有很多人仲pray緊,會好多謝不來4th in 的人。我知今年有間名津小得幾個叩門位,往年大抽獎後只見一次,今年都要in起碼兩次!

只嘆英小學校太少吧! 又知今年插班考試有些中小的學生考完後有大部份唔知考左什麼,不是份卷超級深,只是他們不習慣一些專用英文詞,無奈

回覆 NIDmama 的帖子

多謝分享!

‹ 上一主題|下一主題