用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 這是小一中文閱讀理解練習,不知大家的子女能否做到? ...
樓主: cherrieshum
go

這是小一中文閱讀理解練習,不知大家的子女能否做到? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+koyetsebb88+於+14-06-27+發

回覆 pooh仔 的帖子

新雅優才教育,呢本只係一上册

cherrieshum 發表於 14-6-26 21:56
完版都是文字,例如第三段"一陣微風拂面,送來淡青草和泥土的氣息,其中還飄散著令人陶醉的香氣。 ...
單是這個段,擬人法和比喻法已經不是小學一年級學生可以理解的。

這本補充太深了, 跟本不是小一的程度, 一般小學小一的閱練問題都是很直接的, 字數亦不會那麼多~

我有買過俾阿女做, 不過係小二三, 反而唔係同現實小一課程有咁大差距, 底子打好了上到去中高小, 就無有怕。
一開始做就深, 其實無需要, 只係出版商marketing。想深容乜易, 小一買本小二三來做即可, 害苦孩子。暑假有時間多看優良課外讀物仲好, 升上小一才因應學校考卷需要做適量補充好過

回覆:這是小一中文閱讀理解練習,不知大家的子女能否做到?

亞仔小一學校有這些練習做,是TSA,學校正規課程無咁深的。

不排除有叻的K3生會讀, 但我覺得太多裝飾性的字, 一般小朋友會較難理解或在自己作文中用番出來, 即是學不到野, 尤其是要長答, 我相信K3或P1不合做.

cherrieshum 發表於 14-6-27 06:25
現在只做了兩篇,阿女雖能理解文章,但問題不懂做!
我只想問問小一就要看那麼長的文章嗎?

...
小一生可以看這麼長的文章, 但唔能夠完全理解入面既意思, 尤其係擬人法。如果係普通故事, 敘事散文, 係看得懂的。

引用:回覆+pooh仔+的帖子 新雅優才教育,呢本只

原帖由 koyetsebb88 於 14-06-27 發表
回覆 pooh仔 的帖子

新雅優才教育,呢本只係一上册
嘩,這個出版社,等我有時間打書釘順便吓未料先。

在此唔該晒你。

我覺得呢本既文章真的比較長,一般小一是無咁長編的,但我未買呢本比阿女做時,佢第一次考試兩篇閱讀理解共扣咗成二十分,但佢嗰次考試是80分即全部分都在呢部份扣,之後買咗呢本比佢做,佢之後兩次考試閱讀呢part都差不多可以啱晒,佢話呢本好長有d難,做完呢本覺得學校嗰d好短好容易

回覆:這是小一中文閱讀理解練習,不知大家的子女能否做到?

我個仔小一都做緊呢本,他又ok 喎,當然答問題也會有錯。反而學校測考的文章就沒有這麼長的,比較簡單。

引用:我個仔小一都做緊呢本,他又ok+喎,當然答

原帖由 hadwinboy 於 14-06-27 發表
我個仔小一都做緊呢本,他又ok 喎,當然答問題也會有錯。反而學校測考的文章就沒有這麼長的,比較簡單。

...

引用:我個仔小一都做緊呢本,他又ok+喎,當然答

‹ 上一主題|下一主題