用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 14/7 放榜
樓主: pauline.c
go

14/7 放榜   [複製鏈接]

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 13:33
亞仔完全冇報eapps 或其他, 真係擔心, 如果失手點算

阿囡都唔肯報,強逼唔到,沒法子,到時先算。

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 14-6-30 14:05
阿囡都唔肯報,強逼唔到,沒法子,到時先算。
亞仔話報副學士寧願將聯招d志願改低d

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 14:08
亞仔話報副學士寧願將聯招d志願改低d

你仔安排有道理喔,佢理科強,只要保到中文,失手機會低,你又唔洗太擔心。

我囡文科就好難預估,改卷人傾向及偏好都會影嚮成績。

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 14-6-30 14:18
你仔安排有道理喔,佢理科強,只要保到中文,失手機會低,你又唔洗太擔心。

我囡文科就好難預估,改卷人 ...
我仔擔心衰英文, 反而中文佢有把握, 如果英文衰左真係邊度都吾使諗~

引用:Quote:October.+發表於+14-6-30+14:18+你仔

原帖由 yanyan-mummy 於 14-06-30 發表
我仔擔心衰英文, 反而中文佢有把握, 如果英文衰左真係邊度都吾使諗~
我仔最初都唔肯報副學士或自資學士學位, 話唔需要。但我話只怕(touch wood)衰左中文,做d準備工夫,無壞啫。而且報名費又唔貴。所以佢就順我意思報左2間。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:Quote:原帖由+yanyan-mummy+於+14-06-30+發

原帖由 PCCW2319 於 14-06-30 發表
我仔最初都唔肯報副學士或自資學士學位, 話唔需要。但我話只怕(touch wood)衰左中文,做d準備工夫,無壞啫 ...
係要買保險,唔慳得㗎!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 14-6-30 14:18

我囡文科就好難預估,改卷人 ...

我識2人有JUPAS offer 唔要, 寧讀讀副學士,上年今年都入番U,

另外一位都有offer 唔要, 寧願重讀.

醒目開學勳章 王國長老

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 14:25

我女英文OK, 中文........

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 14-6-30 14:44
係要買保險,唔慳得㗎!

好多成績好好係唔會報咖,
我女好多同學都無報.
我女知自已事, 自己主動報.

ZZdaphne 發表於 14-6-30 17:08
我識2人有JUPAS offer 唔要, 寧讀讀副學士,上年今年都入番U,

因爲唔係心儀既科目 OR 唔係心儀既大學?

ZZdaphne 發表於 14-6-30 17:15
好多成績好好係唔會報咖,
我女好多同學都無報.
我女知自已事, 自己主動報.
個個人期望不同,三大首選,理大城大做安全網,自然不用去到咁盡!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 14-6-30 17:20
因爲唔係心儀既科目 OR 唔係心儀既大學?

無詳細問,只知一個嘅offer 不是心儀科目.

男生降低要求可以揀Engineering, 女生都唔知揀乜????

香香 發表於 14-6-30 16:10
不好意思, 點解呀?? 係咪第二考會扣起D分架.

我姨生諗住不太好重讀. 仲要自修果隻喎.

我自己就同阿仔咁分析, 唔知大家同唔同意.

touch wood  阿仔失手中文 (level 2), 而其他科有好成績 ( 4 科共有22分 或以上, ). 總之, 重讀中文, 拎level 3後, 到時5科總分25或以上, 就可以值得考慮重讀.

因為重讀/考1科中文, 只要返"天王補習班"及做past papers, 拎level 3 應該唔太難.

如果好多科成績都唔太理想, 要重讀/考幾科至可以拎25分或以上, 咁就唔值得考慮. 因為重讀比正式係中學返學時更加難拎好成績. 係學校, 有老師/學校監督/谷. 但自修就難免有惰性, 未必兼顧到咁多科.

而且, 我諗緊, 係咪可以一邊讀副學士課程, 一邊報自修生, 重考中文, 考番好中文, 博入8大.

不過唔知可唔可行, 有待確認.

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

ZZdaphne 發表於 14-6-30 17:27
無詳細問,只知一個嘅offer 不是心儀科目.

男生降低要求可以揀Engineering, 女生都唔知揀乜????

教書?

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+yanyan-mummy+於+14-06-30+發

我仔最初都唔肯報副學士或自資學士學位, 話唔需要。但我話只怕(touch wood)衰左中文,做d準備工夫,無壞啫 ...
我仔係就算副學士收左都吾會肯讀,考得吾好佢寧願重讀,所以其實作用不大

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:October.+發表於+14-6-30+14:18+你仔

原帖由 ZZdaphne 於 14-06-30 發表

我一路同亞仔硏究點填時,去到後面果D亞仔已經吾係好想揀,佢一心入3大,如果入吾到都擔心佢連其他offer都吾要

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:香香+發表於+14-6-30+16:10+不好意思

我自己就同阿仔咁分析, 唔知大家同唔同意.

touch wood  阿仔失手中文 (level 2), 而其他科有好成績 ( 4  ...
分析得好好,我都諗過如果亞仔衰左一科要重讀,期間係未可以讀住副學士再自修,咁係未可再聯招定用其他途徑升讀

引用:Quote:原帖由+PCCW2319+於+14-06-30+發表我

原帖由 yanyan-mummy 於 14-06-30 發表
分析得好好,我都諗過如果亞仔衰左一科要重讀,期間係未可以讀住副學士再自修,咁係未可再聯招定用其他途徑 ...
係我認知裡面,應該係經non jupas 以自修生考8大。 所以揀修讀副學士時,會揀8大搞嗰d有關科目,希望對以non jupas 考8大有關科目,會有d優勢。

yanyan-mummy 發表於 14-6-30 18:03
我一路同亞仔硏究點填時,去到後面果D亞仔已經吾係好想揀,佢一心入3大,如果入吾到都擔心佢連其他offer都 ...
這樣想法最危險!
‹ 上一主題|下一主題