用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 14/7 放榜
go

14/7 放榜   [複製鏈接]

之後果幾日有乜野要做?

hhma  good luck  發表於 14-6-29 18:37
   6    0    0    0

回覆 pauline.c 的帖子

考得好 -> 去慶祝狂歡 -> 有需要的話改 JUPAS 志願

考得唔好 -> 更加要改 JUPAS 志願

考得唔好而又冇報副學位打底 -> 立即去報副學位之餘更加要改 JUPAS 志願

CY826    發表於 14-7-14 14:32

引用:回覆+pauline.c+的帖子 考得好+->+去慶祝

原帖由 snoopy008 於 14-06-26 發表

考得好 -> 去慶祝狂歡 -> 有需要的話改 JUPAS 志願
即係touch wood 考得唔好,果幾日都會好忙?咁父母要幫手嗎?

其實除左報私立大學(特別係樹仁),大部份程序都唔係太趕或者太花時間,
最緊要係佢要知道如果失手會有咩打算

已經唔係好似小六升中一咁, 父母忙住一齊去叩門.

但如果仔女想父母一齊陪, 咁又不妨陪下佢, 最緊要係之前諗定後路, 去各相關網站睇下有乜野要帶去, 到時就唔使咁騰雞. 其實一般都係要求高中成績表正副本, DSE成績正副本, 身分證正副本.

回覆 lex 的帖子

贊同你所講, 我昨晚才叫阿女考慮下到時去唔去樹仁拎報名表.

回覆:snoopy008 的帖子

要是取不到最低要求33222-唔知有冇考慮原校repeat 或有冇其他學校收重讀生呢

引用:要是取不到最低要求33222-唔知有冇考慮原校

原帖由 Viman 於 14-06-26 發表
要是取不到最低要求33222-唔知有冇考慮原校repeat 或有冇其他學校收重讀生呢

...
如果只係其中一科失手,其如科目成績唔錯,咁重讀意義大啲,但係如果五科加埋得十幾分,不過有22222,唔建議重讀,因為重讀而成績大躣進機會微,就算重考攞到44444, 要入8大機會係有,但都唔係好高。

引用:Quote:原帖由+Viman+於+14-06-26+發表要是

原帖由 khmama 於 14-06-26 發表
如果只係其中一科失手,其如科目成績唔錯,咁重讀意義大啲,但係如果五科加埋得十幾分,不過有22222,唔建 ...
同意。重讀應該係其中1主科失手,而其他科目成績唔錯至有機會以考入8大。 如果其他科成績都一般,就唔好浪費時間。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆:14/7 放榜

回覆:14/7 放榜

簽名被屏蔽

回覆 Viman 的帖子

我阿女冇諗住 repeat, 已搵左d 副學位打底

回覆 snoopy008 的帖子

仲好似要有相片的....

ryanhowh 發表於 14-6-26 22:09
留意jupas特別預留左人人唔同既24小時time-slot比你改choice以防網絡擠塞,如果錯過左就無得改架啦 ...

係呀, 出哂EMAIL 啦, 學生應該知道自己咩時間去改 JUPAS 的啦...
(每人得24小時, 改一次)

回覆 Marco-ma 的帖子

多謝提醒! 樹仁要求交一張相, 不過因為要先親身攞表格, 後再按時間交表及文件, 都仲有時間影相.
仲有兩個星期多d d 就放榜嘞, 好緊張! =P

ryanhowh 發表於 14-6-26 22:09
留意jupas特別預留左人人唔同既24小時time-slot比你改choice以防網絡擠塞,如果錯過左就無得改架啦 ...

仲有得改呀,不過要俾錢改。

snoopy008 發表於 14-6-27 14:08
回覆 Marco-ma 的帖子

多謝提醒! 樹仁要求交一張相, 不過因為要先親身攞表格, 後再按時間交表及文件, 都仲 ...
樹仁最出名係唔係新聞呢?但見到收生最高份卻是社工系。

回覆 October. 的帖子

其實我對樹仁也不太熟悉, 請問在那裡可以找到樹仁的收生分數呢?

你哋會唔會陪仔女去學校睇成績?
‹ 上一主題|下一主題