用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Oxford reading tree和 read at home的分別?
go

Oxford reading tree和 read at home的分別? [複製鏈接]

請問有什麼分別?如果只有歲半適合睇邊套?Thx!

3    0    0    0

回覆:ngakiho 的帖子

咁啱路過!在圖書館借咗本,sorry!不過我唔知有冇分別!

引用:咁啱路過!在圖書館借咗本,sorry!不過我

原帖由 ching2ee 於 14-06-25 發表
咁啱路過!在圖書館借咗本,sorry!不過我唔知有冇分別!
原來圖書館都有等我都去睇下先,thx!

回覆:ngakiho 的帖子

係呀!希望幫到你

回覆:ching2ee 的帖子

我見大同小異,所以兩套都睇。但read at home 好似得5個level, 每本後面都有幾條問題。而ORT 就有成9 個 level,由繪本到32頁再上係treetop series. 而兩個series 個作者唔同。

回覆:ching2ee 的帖子

引用:我見大同小異,所以兩套都睇。但read+at+ho

原帖由 HQM 於 14-08-14 發表
我見大同小異,所以兩套都睇。但read at home 好似得5個level, 每本後面都有幾條問題。而ORT 就有成9 個 le ...
Thx

回覆:Oxford reading tree和 read at home的分別?

ORT 係故事,read at home 不是故事,我仔睇floppy's abc係A-Z每頁一個字母+一句子!

這套書好多人用

回覆:Oxford reading tree和 read at home的分別?

沒什麼分別的。歲半應該和父母看灰到紫色的oxford reading tree一起探討繪圖,因為這些故事書的繪圖很有意思的,還可以讓小朋友找一下書裡的小眼鏡,你現在可能不懂我說的意思,去圖書館看看你就懂了,very enjoyable!

引用:沒什麼分別的。歲半應該和父母看灰到紫色的

原帖由 beekay 於 14-09-26 發表
沒什麼分別的。歲半應該和父母看灰到紫色的oxford reading tree一起探討繪圖,因為這些故事書的繪圖很有意 ...
謝謝分享!我剛買左Ort level 1-2 了,遲d可以同佢慢慢讀!

引用:Quote:原帖由+beekay+於+14-09-26+發表沒什

原帖由 ngakiho 於 14-09-28 發表
謝謝分享!我剛買左Ort level 1-2 了,遲d可以同佢慢慢讀!
圖片很精彩的,看圖已經可以一起探討很久了。別忘了找一找隱藏在插圖的小眼鏡喔,很好玩的。
還有Osborne Phonics Reading 也不錯。故事可愛,插圖顏色很吸引小朋友。還可以一起找藏在插圖裏的小黃鴨。

引用:回覆+ngakiho+的帖子 Ort+level+1-2++多少

原帖由 stk9013 於 14-10-05 發表
回覆 ngakiho 的帖子

Ort level 1-2  多少錢?
280幾人民幣

‹ 上一主題|下一主題