用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫未開学,已用了萬元,好貴
樓主: maniris
go

金巴倫未開学,已用了萬元,好貴   [複製鏈接]

回覆:jsmanhim 的帖子

經濟冇問題咼!只是冇谂過原來金巴同約克—樣噤勁吧!

呢個情況就好似養和/浸會/伊利沙伯醫院,呢間學校價錢應該係浸會價卦

其實樓主用到吾忿氣及局比來形容,請問 "貴"是以什麼原因講出來?
1)用市場價同同類學校比較後覺得貴?
2)付出金錢收不到合理回報覺得貴?
3)以自已經濟能力來說覺得貴?
4) 冇諗個這樣覺得貴?

是不是已經有錯配情況發生?是不是可選擇有學券的學校? 你有得揀讀邊間,你老早自已要做野有比較過應選擇離開,上來說吾忿氣都沒有用 , 若冇得選擇的話就要感激仍然有學校收不至於那麼惶恐

其實成曰聽人講有D學校睇家長住址,專收中產,唉!俾我係校長都費事煩!

kwokkwokma    發表於 14-7-17 13:30

回覆:金巴倫未開学,已用了萬元,好貴

樓上講得啱啦

囝囝讀緊Y學校, 當初都想考SN,因為好似學費平啲和小班, 但了解過後, 發現只係平好少, 而且都係25人以上一班. 反而我係Y升K1就平好多, 因為好多雜項PN時買咗, 一路升上去都會用番,唔使再買. 校服, 外套, 可以著番, 亦識咗啲高班家長會留書和書包俾我. 我覺得唔係呢兩間先係呢啲價錢. 樓主上網check下好多新興地區嘅"國際幼稚園", 比呢兩間更貴嘅多的事,仲要冇outdoor係商場入面.

其實選學校都要考慮自己經濟可唔可以付擔, 而且應該用全年使費去比較, 唔係只睇學費.

引用:囝囝讀緊Y學校,+當初都想考SN,因為好似學費

原帖由 TeriAnla 於 14-06-26 發表
囝囝讀緊Y學校, 當初都想考SN,因為好似學費平啲和小班, 但了解過後, 發現只係平好少, 而且都係25人以上一班 ...
現在幼兒教育真係超貴!  平靚正的好少又難考!

引用:+本帖最後由+Audreynov+於+14-6-26+12:15+

原帖由 Audreynov 於 14-06-26 發表

呢個情況就好似養和/浸會/伊利沙伯醫院,呢間學校價錢應該 ...
哈哈 好鐘意你養和 vs 浸會 vs QEH 這個比喻.
我想樓主係唔開心,心想浸會和st Teresa 收費應該差唔多,點知出院時棉花、紗布、針筒都貴好多咁樣

其實私校一定會有唔同型式的雜費,㨂得一間學校,當初一定有其可取之處吧。樓主不如開開心心咁等開學。還有,小心小朋友聽到你數間學校,會影響到佢心理

其實私校一定會有唔同型式的雜費,㨂得一間學校,當初一定有其可取之處吧。樓主不如開開心心咁等開學。還有,小心小朋友聽到你數間學校,會影響到佢心理

其實school fees 加15% 我都覺得加多咗小小( around 5%-10%好像合理啲), 其實樓主唔係話比唔起,只係同當初budget 有啲出入, 所以唔太開心.
樓主好意是想話比出年想報的人知道這間kg 雜費唔平, 要報時(考慮埋雜費) .( 多啲用善意角度去諗人)..
有時我地啲新手媽媽多數留意school fee 貴唔貴, 無太在意雜費其實可以好貴…

回覆:lizwai2003 的帖子

Yeah!

確要留意!SN同好多九龍塘私校一年要比11個月學費,York要比12個月。

其實好多幼稚園只列出學費,雜費資料無從得知,要到幼稚園真係收左自己小朋友先會話清楚有乜費物費要畀 我覺得樓主唔係畀唔起,而係無諗過畀下呢樣畀下果樣,雜費竟然多學費成倍,又真係有點氣結既

另外,york出名貴,我自己都因為咁而報名都費事,但真係好少人提金巴倫貴。話說回來,點解大家會知york貴,係因為好多家長在ek報料嘛,所以樓主既經歷都係等大家知道金巴倫多點。知道左,唔一定會唔選,因為每間學校也有優點,但想選金巴倫既家長可以多一個預算。就正如如果我一早知浸會同養和一樣禁貴,我可能仍會去浸會。預左要畀一萬,同無預過突然話要一萬,感受真係好唔同。

都要留意好多學校收11個月學費,由9月番到下一年6月。Y學校收12個月學費係8月第二星期開學番到下一年嘅7月中。暑假係短啲。

Bbpig2014  請問邊間學校收11個月學費但只返9月至6月呢? 知你不停唱好York架啦,但吾使亂講其它學校,York真係差到要有其它學校衰過佢至有位企  發表於 14-6-26 21:52

其實茶點可以唔使俾。好多家長都俾小朋友自己帶。SN同york,施丹福,萊恩都係同一個老板,我唔知SN係咪拆開咗,但我相信就算拆咗都唔會無啦啦突然平好多。以家好多私校都係收咗先知要俾咁多雜費,唯有報之前預鬆啲budget。唔係以家咁樣怨,你唔開心小朋友都會feel到,咁唔鍾意間學校對大家都無好處。加油。

引用:唔係喎,好似約克同史丹福才是同—個背後老

原帖由 maniris 於 14-06-26 發表
唔係喎,好似約克同史丹福才是同—個背後老細,金已經同他们拆開了,

...
其實大家出發點一定係為自己小朋友好!我都十分認同sn有好多無謂雜費要比,而你亦只是想比多D資料给BK家長!不過我覺得字眼上十分負面啫,而我都想分享下,就是sn大部分老師,不敢講100%,都很有愛心,現在要畢業了,每天也有同學忍不住喊,大家都對學校好有感情,學術上我覺得夠用,當然你有更理想offer梗係好好!不過如果真係要讀sn的話,希望你慢慢可以欣賞下間學校,欣賞下D老師!應該會覺得值得的!

雖然自己最後無揀sn offer , 不過好認同呢間係好學校,讀緊既朋友都讚!希望樓主快d 收到其他offer, 放返呢個出黎,我仲有朋友等緊waiting!

tenko 發表於 14-6-27 00:26
雖然自己最後無揀sn offer , 不過好認同呢間係好學校,讀緊既朋友都讚!希望樓主快d 收到其他offer, 放返呢 ...

祝願樓主有更好offer , 放番個位出來! 為你祈禱!

引用:其實好多幼稚園只列出學費,雜費資料無從得

原帖由 WinnieCatCat 於 14-06-26 發表
Well said!!

better to compare yearly cost...... u may find similar for all private kgs.....
呢度平,第二度又貴返....

不過教育係冇得平....

回覆:852kk 的帖子

一句講晒,讀有學卷既幼稚園,咁咪吾會話貴lor, 要有私校質素,但係又吾想比咁多錢,呢喃個社會邊有咁著嫁。

‹ 上一主題|下一主題