用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St louis 同浸聯, 會選那間?急!thx
樓主: ssannie9182
go

St louis 同浸聯, 會選那間?急!thx [複製鏈接]

ssannie9182 發表於 14-6-25 21:33
真的有很多st louis学生住荃灣?是小學生還是中學生?
真的有很多叩門学生住荃灣!
They want one more seats!
Choose ST. Louis please!

我真係想阿仔入st louis但好擔心佢小一人仔真是會辛苦, 浸聯我知是好學校, 但它是活動教學, 我對它認識不深, 又不知小明友能否讀得好成績將來升中學, 驚選錯會後悔, 話晒機會難求,估唔到都會咁down

回覆 ssannie9182 的帖子

我認同 St Louis 係好學校, 有上過導向班就知. 我小朋友都好鍾意 St Louis, 但幾堂後佢問我點解無女同學...果刻我先想起無同佢講 St. Louis 係男校 . 之後問佢喜歡男女校定男校, 佢話較喜歡男女校. 有時其實家長可問下小朋友意見, 再加上其他因數再決定.

kiddodo, 咁你最後是否選st louis?

香港浸信會聯會小學waiting list!
Hurry up please!

抽到心儀津小時已放 St Louis, 有個細既跟尾, 兩年後唔想再玩小一呢個 game...

ssannie9182 發表於 14-6-26 07:54
我真係想阿仔入st louis但好擔心佢小一人仔真是會辛苦, 浸聯我知是好學校, 但它是活動教學, 我對它認識不深 ...

聖類斯中學只是一間BAND1C的中學,浸聯的畢業生有一半都派到和他同級或更好的中學,所以你自己衡量一下值不值得每日讓小朋友浪費兩個鐘時間,山長水遠去讀一間其實只是二線的小學和中學.還有返學難道你放心小朋友一個人搭交通工具返學?起碼都要接送兩三年,大人也很辛苦呀!

很多荃灣家長包括自己很喜歡浸聯,其實除了因為她是區內成績最好的兩所小學之一,最重要是學校有很強的關愛文化,小朋友讀得開心.況且成績好有時不是一味靠谷,學習是貴精不貴多,浸聯的課程在這方面我覺得是很不錯的.

jcctiu 發表於 14-6-27 21:40
聖類斯中學只是一間BAND1C的中學,浸聯的畢業生有一半都派到和他同級或更好的中學,所以你自己衡量一下值不 ...
Exactly true!
Best of the best 不是一味靠谷!

jcctiu, 你講得很道理, 謝謝! 你小朋友也讀浸聯嗎?

是呀,不過亞仔已經畢了業,今年將要升中三了.

Gary_family 發表於 14-6-25 11:55
St. Louis of course x 3 ,
一間小朋友及家長有比選過,一間by luck來自五湖四海!
一間中西區,一間荃灣(大把新移民幸運入咗)
你自己諗啦!

這位家長一定不是住荃灣,唔知道麗城全部都是私樓,想在區內找個新移民都不是易事!如果只是想像出來的事,請發表的時候加上我估”,”可能等字,切勿誤導其他家長.

我以一個麗城區的居民和浸聯舊生家長澄清,浸聯的學生絕少是新移民.荃灣新移民學生比較多在荃灣市中心的幾間小學返學,因為對於他們來講就算區區車費,可能也是一個難題.他們是比較少去選擇麗城,深井,馬灣這些邊緣地區的學校.

llmlps 發表於 14-6-25 18:44
有直升一定首選直升

都要睇睇直升中學的質數是怎樣.如果中學只是BAND 1C的雞肋,而仔仔是BAND 1B1A的成績,你甘心直升嗎?情況咪同無龍校的學生一樣去報QC, KCSJC.最驚係神校考不到,但返SLC叩門又唔要你這條回頭草!

alanwong238 發表於 14-6-25 16:36
如果我無記錯的話,因為聖類斯中學留比直屬小學既位比小學六年級人數還多,所以即使成績唔好,都可以直上。 ...

成績唔好,都可以直上,難怪中學的成績被拖低晒.

引用:Quote:llmlps+發表於+14-6-25+18:44+有直升

引用:Quote:原帖由+jcctiu+於+14-06-27+發表都要

Gary_family 發表於 14-6-28 02:06
係蒙恩小學!打錯!

用手機版EK,字體有時會不由自主地變大,如閣下用電腦去睇,字體大小係會變為正常嘅

Jackieson  係呀.  發表於 14-6-30 01:35

多謝大家, 我最後揀左浸聯, 放左st louis, 希望我的決定是冇錯la.

荃灣升中競爭好大,小心!

中西區是否無咁大?

Jackieson  中西區都大, 除非聯繫/直屬/龍校  發表於 14-6-30 01:38

1241mum 發表於 14-6-29 07:04

荃灣升中競爭好大,小心!

Exactly true!
But 浸聯 is the best of the best!
No need to worry at all!

Given that he is admitted ST. Louis, his standard must be at least above average
He must be band-1 in Tsuen Wan for sure!

‹ 上一主題|下一主題