用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 家住屯門的嶺小學生
go

家住屯門的嶺小學生 [複製鏈接]

我是15~16年度的小朋友家長,家住屯門,甚心儀此校。打過去學校問,知道有3位小朋友是現住屯門,校車再出深井,荃灣,再直接回學校。請問若在屯門上車,會是什麼時間呢?下午回到屯門又會是什麼時間呢?謝謝。

0    0    0    0

回覆:Ehyclhphth 的帖子

屯門校車方面會麻煩点,青山公路沿線會好D,市中心同碼頭區就難搵到,一般校車由九龍返黃金海岸附近大概一個鐘3個字左右

引用:屯門校車方面會麻煩点,青山公路沿線會好D

原帖由 li_penguin 於 14-06-27 發表
屯門校車方面會麻煩点,青山公路沿線會好D,市中心同碼頭區就難搵到,一般校車由九龍返黃金海岸附近大概一 ...
謝謝,我們住在置樂附近,似乎是終站了。校務處人員話,三位小朋友在泥圍,田景,美樂。我覺得好散,唔知佢肯唔肯接,又或要超早。anyway, 收先算,又或讀先算吧。謝謝你的info :)

唔使客氣,分享多小小,住置樂如果有人接送可以考慮坐52X,時間同校車差唔多,屯門元朗區直資既只得玄園同李宗德,都可以考慮。屯門區熱門津校全部都谷,而且今年派得好差:

引用:唔使客氣,分享多小小,住置樂如果有人接送

原帖由 li_penguin 於 14-06-28 發表
唔使客氣,分享多小小,住置樂如果有人接送可以考慮坐52X,時間同校車差唔多,屯門元朗區直資既只得玄園同 ...
還有一條龍的宏信。要坐校車,正是因為無人手接送啊

li penguin,你屯門區情況都知,好厲害!

回覆:ireneleecat 的帖子

哈哈!過獎啦!只不過有好朋友住屯門,所以清楚D,佢就慘啦!派左去最尾志願既伊斯蘭

seems 7am arrive Tsuen Wan. it may be 6:30am or earlier at Tuen Mun.

引用:seems+7am+arrive+Tsuen+Wan.+it+may+be+6:

原帖由 bbkingdombb 於 14-06-28 發表
seems 7am arrive Tsuen Wan. it may be 6:30am or earlier at Tuen Mun.
未必…………我鑽石山都 0650

引用:哈哈!過獎啦!只不過有好朋友住屯門,所以

原帖由 li_penguin 於 14-06-28 發表
哈哈!過獎啦!只不過有好朋友住屯門,所以清楚D,佢就慘啦!派左去最尾志願既伊斯蘭

...
我也有朋友派了去ec蘭。。。幸好最後扣門成功。所以一定要兩手準備,而且直私要魚翁撒網!

我小朋友係14-15年新同學,會喺兆麟上車,但校車公司未覆幾點上車

引用:我小朋友係14-15年新同學,會喺兆麟上車,

原帖由 kisskyoro 於 14-07-05 發表
我小朋友係14-15年新同學,會喺兆麟上車,但校車公司未覆幾點上車
好近! 我們住置樂附近。不過。。。收了先算啦 :b 你小朋友是那幼稚園的呢?

加州天地幼稚園 (Sunkids)

加油!

引用:加州天地幼稚園+(Sunkids)加油!

原帖由 kisskyoro 於 14-07-06 發表
加州天地幼稚園 (Sunkids)

加油!
My girl is from sunkids too! 你小朋友還有其他同學入嶺小嗎?

原本仲有一個,但最後佢選擇左圓玄

引用:原本仲有一個,但最後佢選擇左圓玄

原帖由 kisskyoro 於 14-07-07 發表
原本仲有一個,但最後佢選擇左圓玄
謝謝你。圓玄的確近好多。但想看看你選嶺小又是什麼原因呢?不怕小朋友travel得太遠而辛苦嗎?只是想比較二者,當然暫時完全不知兩間學校會否收我小朋友。

回覆 Ehyclhphth 的帖子

我鍾意嶺小既教學模式,活動教學,加上小班教學,關顧d我覺得好適合我個仔
加上基督教學校,我希望我個仔個品德都好好

至於圓玄,個語境真係好d,外籍老師都有8個到,如果想小朋友英文好,圓玄係好既選擇

但我想我小朋友愉快學習,睇下你追求既係咩

早起身都無辦法架喇,其習都係習慣黎架姐
習慣左早睡早起,我覺得應該無問題

引用:回覆+Ehyclhphth+的帖子 我鍾意嶺小既教學

原帖由 kisskyoro 於 14-07-07 發表
回覆 Ehyclhphth 的帖子

我鍾意嶺小既教學模式,活動教學,加上小班教學,關顧d我覺得好適合我個仔
這些都是我喜歡嶺小的原因。但我以嶺小都好多NETs? 嶺小是英小嗎?還是中小?再次謝謝你的分享。

Ehyclhphth 發表於 14-7-7 22:04
這些都是我喜歡嶺小的原因。但我以嶺小都好多NETs? 嶺小是英小嗎?還是中小?再次謝謝你的分享。

...
中小黎架

嶺小係直資中小,有兩位外籍同英文科主任都係NET

‹ 上一主題|下一主題