用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中文成績
樓主: foresight
go

中文成績   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:中文成績

可能我女早熟,我不記得小五定小六,我已經在圖書館借瓊瑤的小說比佢看,有朋友話過我好甘早比佢看愛情小說,但我覺得,與其收收埋埋,不如早早同佢好似朋友甘傾下呢d話題,如果你係女主角,你會揀邊個?之類呢d問題,依家個女升中五,未聽過佢想拍拖,事實亦無拍拖,反而佢同學拍拖,返黎會同我研究你係該女同學,你會不會同呢個男仔拍拖的問題(話題走遠了). 佢第一本瓊瑤小說是還珠格格,之後係梅花珞,題才比較敏感的好似窗外就無比佢看,我印象中,升中一前,差不多看晒佢的作品

而金庸,不記得是升中一,定升中二果年暑假看,第一本好似係書劍恩仇錄,佢不知係邊樹看到書劍其中一章的節錄,之後就去圖書館借黎看,果年暑假就全程看金庸,好似差不多看晒金庸的作品

我寧願比佢看舊年代作者的書,好過看現代才女的書

依家大左,佢會自己去書局揀自己想看的書,岩岩去完台灣先買左一大堆返黎

joyjoyparent    發表於 15-1-19 19:48

醒目開學勳章

引用:Quote:hw1115+發表於+14-6-24+19:01+想知初

原帖由 foresight 於 14-06-24 發表
初中成績中文並不是最差的,好過英文,但現在反而英文成績不錯,中文才取50分,其實我都知道係個仔從小就沒 ...
50分,全級名次呢?

我女中文40分合格,佢得4*. 但全級不記得係不係得1*個同學合格,所以佢雖然得4*分,名次已經頭十內,有時學校特登手緊/出得深,等d學生驚下

CrabPincers 發表於 14-8-2 09:23
50分,全級名次呢?

我女中文40分合格,佢得4*. 但全級不記得係不係得1*個同學合格,所以佢雖然得4*分,名 ...
是指中文全級名次嗎?佢學校中四有17X名學生,好似每科前60名會在成績表上顯示出來,他並不在此60名內,不過因佢其他副科考得不錯,計埋其他科總平均分都有6X分,全級是在前三十名內。

foresight 發表於 14-6-24 17:25
到了高中,中文相對困難,阿仔現中四,而家剛考完試,也已知道各科成績,各科中數中文最差,僅僅合格邊緣, ...
樓主兒子九月升中五,若果中文基礎較弱,距離公開試時間不多,這段時間內單靠閱讀來爭取成績,趕不及了。要"目標為本"了。

樓主試買本或借本香港中學生文藝月刊,四月號,有訪問去年考DSE的聖保羅書院學生陳樂行關於中文科取得5的備戰經驗

據陳同學說,自覺中文科成績不理想,於是在最後階段發力。文中附有他的中作卷文章,他當年揀作"己所不欲,勿施於人"。

老實說,看文,能看出他的中文寫作能力只是四平八穩,中間水平,非優秀文筆。

最難得,是他講述如何準備中文科各卷,包括取消fb account,減少玩樂,堅持多作文,多做文言文練習,多找同學練習說話等等

*我並不是反對透過閱讀來提升語文水平,金庸,亦舒都看遍了。上述不是提升中文水平的方法,是分享短期內如何應付DSE中文科。

YDLFATHER    發表於 15-2-15 21:56
noelching39  你是對酌  發表於 14-8-9 07:28
MacMa    發表於 14-8-5 11:41
Marco-ma  Good sharing   發表於 14-8-4 20:47
Yanamami    發表於 14-8-4 16:05

中文各卷均有大量技巧,靠睇書係提高中文水平,但唔代表成績會好,作文卷字數要多,但更重要係落位準,知道寫作重點,否則文筆幾好都唔合格!!!

YDLFATHER    發表於 15-2-15 21:57
joyjoyparent    發表於 15-1-19 19:49
熙媽媽    發表於 14-8-7 14:04

allnnone 發表於 14-8-5 15:07
作為一位剛退下來的中文老師,我覺得多閱讀和精讀經典作品可以提升語文基礎和語感,但要應付DSE,考試的策 ...
考試策略和技巧有一定的重要性,所以天王有搵食空間。

allnnone 發表於 14-8-7 13:34
高中補習只可以短時間應付考試,學生欠缺基本能力,面對一些陌生或較新的題目和題型,便會無所適從。如果從小培養語文能力,面對一些「花招」,也能輕易點破,從容處理。 ...
完全同意

順帶一提,就作文卷而言,因為評分包括內容、文句、經織和字體標點,所謂離題,理論上只影響內容和組織的評分,文筆好的學生,也可以取得合格成績。我的學生就試過在公開試作文離題,仍取得C等成績。(僅供參考) ...
我有少少唔同嘅睇法。

如果舊制(2007年以前,即係用ABCD而唔係以LEVEL顯示成績嘅)CE,卷一分綜合改寫+短寫+作文三部分,所以作文離題,一方面有另外兩部分幫補一下,另一方面,作文部分佔分唔似得而家佔晒100%,所以作文就算被判離題無而家影響咁大。攞合格( grade E)唔難,攞C都有可能。

DSE如果被判離題,攞LEVEL 2都有可能,不過攞LEVEL 4就真係好難

根據網上考生自己提供2013買卷後知道實質成績,有學生2013年卷二攞51.5都只得LEVEL3, 52.9先攞到LEVEL 4

所以如果離題但呢張卷攞到LEVEL 4,可能原因係:
1.考生誤會自己離題,但係只係扣題唔緊。
2. 文句真係筆下生花+字體鐵畫銀鉤+標點準確而多樣化
3. 佢係MARGINALCASE,但係個年cut-off score低左少少,所以上到高一個LEVEL

高中補習只可以短時間應付考試,學生欠缺基本能力,面對一些陌生或較新的題目和題型,便會無所適從。如果從 ...
"文筆好的學生,也可以取得合格成績。"
看合格是指3還是2, 作文離題拎2有d 可能, 拎3机會好微.......

引用:Quote:hw1115+發表於+14-6-24+19:01+想知初

初中成績中文並不是最差的,好過英文,但現在反而英文成績不錯,中文才取50分,其實我都知道係個仔從小就沒 ...
路過。其實我也很迷惘,閱讀對中學高中成績真的有幫助嗎? 我自幼稚園開始已不停看書,書痴,一目十行,半日一本小說。高小中文成績名列前茅,一直keep 住是書痴,但會考中文只有D,我同班同學從來不看課外書(學校要求除外), 中文會考也是 D. 當然,現時我仔也喜歡看書,我也大量提供,但將來成效.... 誰知.

回覆 hadwinboy 的帖子

我考CE年代,卷二有閱讀理解+問答,分別佔分幾多就已經唔記得。

1 閱讀理解方面:篇章比而家淺,問得又直接D。
白話文考生得分會接近,分別只在於有人會放棄文言文(可能時間唔夠或唔識)。

2 讀本問答:
睇溫書夠唔夠,都好似起到決定性作用。

所以以前呢卷影響大嘅係讀本問答,唔似得而家成份卷係閱讀理解,無晒讀本問答。

hadwinboy 發表於 14-8-8 15:18
路過。其實我也很迷惘,閱讀對中學高中成績真的有幫助嗎? 我自幼稚園開始已不停看書,書痴,一目十行,半日 ...

我覺得睇書有幫助,問題在於
1 睇咩書
2 會唔會一路睇,一路想本書嘅內容(想想係未寫得合理,自己對書有「睇法」

正如睇小說好,不過銖多戈睇小說只睇情節,少思考,用字亦唔留意。
例如一個人只睇愛情輕小說,睇黎睇去同一個作者,類似嘅情節,另一個人睇得闊D,具人生思考嘅小說,咩《活著》呀,《金鎖》呀,內容層次唔同,思考深度唔同。

如果要應付DSE,或者要睇多少少思考性、哲理性嘅文章,梁實秋呀,周國平呀,張中行呀……。一路睇,一路想本書嘅內容立意,唔同意作者講法亦得。

剛剛完左嘅書展,嚴歌苓(即張藝謀套《歸來》嘅原著《陸犯焉識》嘅作者)有個講座,名為「從讀書人到寫書人」,我覺得佢講得幾好,有時間可以睇睇呀!
https://www.youtube.com/watch?v=4_txNQW5k0w&list=UUA2X-HD4lnFkFfmpe1XIRFw

引用:+本帖最後由+熙媽媽+於+14-8-8+19:49+編輯+

原帖由 熙媽媽 於 14-08-08 發表
多謝推介。我覺得我看書是屬於少分析思考內容那類,但寫作文筆尚可,所以高少初中還撐得住,會考成績便令自己失望了。

引用:+本帖最後由+foresight+於+14-6-25+12:12+

到了高中,中文相對困難,阿仔現中四,而家剛考完試,也已 ...
試下去揾名師補習班, 如用心補, 我覺得有效架

有用, 不過要認真, 我女去年考 dse 的, 佢中文一向不好,在校內係14x 人 考 11x - 12x,  中五去補最出名嗰個天皇, 去年中文都考左個5, 人人話閱讀難, 但佢係攞 5**, 所以你盡早比阿仔補

熙媽媽 發表於 14-8-8 19:23
我覺得睇書有幫助,問題在於
1 睇咩書
2 會唔會一路睇,一路想本書嘅內容(想想係未寫得合理,自己對書有「 ...

記得以前老師要我地睇王文興嘅《家變》,作者係自序竟要求讀者慢讀,細個時點會咁做呀!為左做讀書報告,快快脆脆睇完。不過佢個「慢讀」建議卻一直留係腦中,因為對我而言,呢個建議好新穎。

近日睇到王文興自己解「慢讀」好有意思: 「一目掃過,讀到的是你自己的思想,你變成這一句的作者,只有一字字慢讀,這一句才是作者的思想。」
或者呢個都係古人對於好書睇完又睇嘅原因,「好書不厭百回讀,熟讀深思子自知」。

回覆 88muimui 的帖子

中文補習導師邊個好?
‹ 上一主題|下一主題