用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 半小時言語治療服務
go

[聽/語障] 半小時言語治療服務 [複製鏈接]

各位:
阿仔岩岩3歲, 去做了政府評估, speech delay 1.5 年

我搵倒一間言語治療中心,  每次 30mins

想請問

1. 30mins 足夠嗎??因見出面好多都係 45-50mins, 但我仔仔是一個坐唔倒20mins既小朋友

2. 元朗唯聽香港聽覺及言語中心 ,請問有人上過嗎???ok嗎????

謝謝!
   0    0    0    0

引用:各位:阿仔岩岩3歲,+去做了政府評估,+speech

原帖由 韓太 於 14-06-24 發表
各位:
阿仔岩岩3歲, 去做了政府評估, speech delay 1.5 年
我今日都去過唯x, 沙田,我覺得30分鐘短。㨂另一間,一小時。

回覆:韓太 的帖子

若果小朋友只坐到20分鐘,開始時上30分鐘其實都冇問題。最重要睇下個治療師同小朋友夾唔夾,個30分鐘學咩,家長返屋企識唔識得訓練。我相信如果小朋友上到三十分鐘,治療師應該會逐步加時間。

其實30分鐘是足夠的。上堂最重要的是家長學習了技巧,回家不停的訓練小朋友。如果只靠每星期上一兩堂,不做家居訓練,是不足的。

引用:Quote:原帖由+韓太+於+14-06-24+發表各位:

原帖由 assado 於 14-06-24 發表
我今日都去過唯x, 沙田,我覺得30分鐘短。㨂另一間,一小時。
今日第一次同小明友去言語治療,覺得做30分鐘,定60分鐘,好視付小朋友專注力好吾好。家長從中學習同小朋友在家練習。

回覆:半小時言語治療服務

咁30分鐘,收費幾多?

回覆 py84ko 的帖子

30 MINS=600元

30分鐘$600 出面一般$600-800/45分鐘

30分鐘都收$600……

原帖由 韓太 於 14-06-24 發表
各位:
唔好只係睇時間長短,仲要睇埋呢30分鐘學到d咩,小朋友同導師夾唔夾,我試過上沙田唯聽,佢地除左上堂仲會教我返屋企要同阿女做咩練習,所以只係上一堂,阿女都有學到野,但另一間就只靠一星期上一堂,所以阿女學左3-4個月都學唔到野

回覆:monkeydiary 的帖子

你好。我想問唯聽係邊度的呢?謝謝。

其實我小朋友未試過上30mins, 所以未知夠唔夠,佢只是上開45mins, 但 我小朋友45mins內不停努力去講嘢,係未停過,我自己工作上講30分鐘presentation都講到口水乾啦!更何況對於有語障小朋友要佢不停講,都比較辛苦。

所以唔好嫌30分鐘短!對於小朋友可能已經夠。

我自己隻腳曾經受傷,做過物理治療,每次做兩、三項嘢,每次做10-15mins, 夾埋共45mins, 做每項運動是不停做,如果冇受傷絕對係easy job, 但在隻腳受過傷情况下咁做,我真係攰爆兼吃力,嗰晚都特別好瞓啲!

‹ 上一主題|下一主題