用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 矯齒複習case - 先天缺恆齒
go

矯齒複習case - 先天缺恆齒 [複製鏈接]

女女天生無了幾隻恆齒,那些位置只有BB牙,但成排牙非常不齊,想幫她cool牙,問了醫生,說了兩個方案,一是把BB牙脫了,cool入去,但會露牙肉,不好看,令一方案,不脫牙,但BB牙過多十年八年會自行脫落,到時要植牙。兩方案都好像不太好,請問有媽媽的小朋友有天生無了幾隻恆齒嗎?有的類似的case嗎?
   2    0    0    0

引用:女女天生無了幾隻恆齒,那些位置只有BB牙,

原帖由 junlymom 於 14-06-23 發表
女女天生無了幾隻恆齒,那些位置只有BB牙,但成排牙非常不齊,想幫她cool牙,問了醫生,說了兩個方案,一是 ...
我大女天生缺4隻恆齒!cool牙必要脫牙,所以唔cool啦!由佢自己脫落再算!同埋要搵面脥矯型牙醫cool牙,要矯「骨」牙煙,咪搞

701003, 謝謝妳的分享,我們最後決定幫女女cool,會保留BB牙,同時亦要矯「骨」,但只是帶一個類似牙膠的物體, 不用手術。等她長大後種牙,希望果D BB牙吾會太快脫落啦.

回覆:junlymom 的帖子

阿仔又係天生缺4隻恒齒也沒有智慧齒,所以整棚牙向左傾,要cool 牙並保留了兩隻幼齒大牙,撐住d位,留位待成年後種牙,,但要小心他臉形輪廓生長,怕長大後下巴向後縮變得好似冇下巴,cool牙時間要長d,cool完後要帶定位器,只好叫他好好保護牙齒,唔係就買少見少

仔仔天生門牙不齊整,見了矯齒医生後話要矯埋顎骨,
要全身麻醉及住院!
現中二,我地都决定唔到做唔做,定睇多個医生攞多個意見?
大家有冇此等經驗?謝謝!

回覆 junlymom 的帖子

我都係用牙膠矯骨! 係wear一個頭cool物體

my case poor that all

大仔無8隻
阿妹無6隻
now my son 11 yrs old,..

回覆 cc_2012 的帖子

睇多一,兩個醫生先, cool牙唔可行先決定做手術, 手術都好普遍, 若果政府收就最好, 如果唔係手術費好貴不過手術應該是等仔仔發育完成先做

我自己天生缺2隻恆齒, 左一隻,右一隻, 牙齒整齊不用cool牙,左邊BB牙已脫落,當時醫生建議可以搭橋, 套住前一隻及後一隻(車細左),中間是假牙,都已經有五年,完全無問題,費用$6000, 分兩次比。
而右邊BB牙仲用緊,有小小鬆, 我已經三十幾歲
‹ 上一主題|下一主題