用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一數學考試失手,控制唔到唔開心
樓主: cosyfook
go

小一數學考試失手,控制唔到唔開心 [複製鏈接]

我覺得我個女考得好過我當年。。
我不敢投訴..啊啊

回覆 IloveJJ 的帖子

同意媽媽係小朋友最好架良師,小朋友架優缺點,無人比媽媽更了解,但有樣野,唔係個個媽媽都識或有效教授到架,就係答題技巧。我唔係鼓吹補習,只係家長如果識選合適而又有趣,效果會快而好啫!

annie40  小一要學答題技巧?太神奇。  發表於 14-6-25 20:09

引用:小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分

原帖由 cosyfook 於 14-06-23 發表
小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分,雖知求學不是求分數,但內心忍不住有點難過。請問是否需要去 ...
如果只是由於不小心而失分,不要请補習,也不要太过責備孩子,因為信心对学習好重要,千萬不要令孩子失去自信,否則问题更大

回覆 Snafkin 的帖子

我真係唔知小一要學答題技巧有幾神奇,請教要等到幾時先學吖!對妳黎講真係神奇妳就唔好聽啦!妳啱架,記住到中六先教妳小朋友答題技巧喎!加油!(唔識唔緊要,上得呢版多數係父母,大家真心分享架啫!有必要攪到咁氣氛咩!我雖然孤陋寡聞,但答題技巧係每科都必須穩固架!我又唔係邊位,當然唔值得妳信,去請教妳小朋友架老師!食到老學到老吖家長)

birdbird522 發表於 14-6-25 09:30
我仔今次考試都明顯比之前幾次差左,但睇返試卷,都明顯深左,而且老師冇讀卷,所以雖然分數係跌左,但我了 ...
Right, the main point 可能係老師冇再讀卷。

引用:Quote:birdbird522+發表於+14-6-25+09:30+

原帖由 Anniemun 於 14-06-25 發表
Right, the main point 可能係老師冇再讀卷。
係架,好似中文卷,太多字,小一生要自己睇,然後理解當中意思,再寫答案,其實都好花時間!!而且相比而家同我當年既小一課程,真係深左好多!!

回覆 birdbird522 的帖子

真係深左好多,我個不才,無可奈何地都要傳受d考試技巧丶被hk教育怪獸化左。

引用:回覆+birdbird522+的帖子 真係深左好多,

原帖由 MrBeast 於 14-06-26 發表

真係深左好多,我個不才,無可奈何地都要傳受d考試技巧丶被hk教育怪獸化左。 ...
而家香港d小朋友好慘,讀書好大壓力……前幾日,學校既家教會先舉辦講座,提我地d家長要每日比小朋友最少一小時遊戲時間……

birdbird522 發表於 14-6-26 07:24
而家香港d小朋友好慘,讀書好大壓力……前幾日,學校既家教會先舉辦講座,提我地d家長要每日比小朋友最少一 ...
我已好努力,以during the week 計,真係找不到1 hr per day. 30mins at best

MrBeast 發表於 14-6-26 07:51
我已好努力,以during the week 計,真係找不到1 hr per day. 30mins at best
有乜可能有1小時玩耍時間, 所以暑假補番俾佢, 每日有一半自由時間, 因為有兩日下午要學游水, 佢就同我bargain:阿媽, 點解呢兩日個free time咁小既?

Snafkin 發表於 14-6-25 21:19
回覆 Snafkin 的帖子

我真係唔知小一要學答題技巧有幾神奇,請教要等到幾時先學吖!對妳黎講真係神奇妳就 ...
係, 我都唔明白點解小一要學答題技巧係好神奇既事。
例如英作, 有4張圖, 作約30字。最初阿女係咁講第一張圖, 仲同我講要寫100字。我同佢講:阿女, 人哋叫你寫30字, 你最多寫39字, 寫得多會扣分喎。仲有, 4張圖作30字, 即係每張圖只可以寫少於10字, 你唔好一張圖寫咁多, 唔係唔夠字寫後面張圖喎。

呢啲咪答題技巧囉。

Snafkin  咪係囉!有見地👍!唔通小學就由佢跳step去寫大學論文咩!簡潔精要都未識,中六都過唔到啦!重點有機會寫論文吖!唉~難為了小朋友啦~  發表於 14-6-26 23:06

玩耍時間包括睇卡通片嗎?

little_yolky  我係包括埋。  發表於 14-6-27 09:45

醒目開學勳章

loveDD 發表於 14-6-26 12:05
玩耍時間包括睇卡通片嗎?
我仔平日都有一小時玩耍時間,包括睇卡通片

最忙星期1至4,阿仔有最少10hrs(average 每日2.5hrs)玩耍,包括睇卡通片1hr, 出年3年希望少極有1.5hrs

引用:最忙星期1至4,阿仔有最少10hrs(average+

引用:最忙星期1至4,阿仔有最少10hrs(average+

引用:回覆+birdbird522+的帖子 真係深左好多,

真係深左好多,我個不才,無可奈何地都要傳受d考試技巧丶被hk教育怪獸化左。 ...

引用:Quote:birdbird522+發表於+14-6-26+07:24+

真係有d難度架!!!!講座中既遊戲時間,唔係坐係度睇電視,最好係要流汗心跳加速既,比如去公園玩,踩單車,或是係有互動既遊戲……

回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 14-6-25 13:56
吓, 你小學數學最底試過80分呀, 都好差喎, 小學數有幾難呀, 我一般都97-100的, 我全科平均分都有97.X, 得果 ...
數學來來去去都係+ 、 - 、 x 、 ÷,80真係好差
‹ 上一主題|下一主題