用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一數學考試失手,控制唔到唔開心
樓主: cosyfook
go

小一數學考試失手,控制唔到唔開心

引用:大人?我講緊由細至大噃小一時候做小一數噃

原帖由 naughtybj 於 14-06-24 發表
大人?我講緊由細至大噃小一時候做小一數噃???
你定你小朋友科科一百分?!從未失手過?係就恭喜你!每個人都不同!

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-24+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-06-24 發表
你好無禮貌

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-24+發表

你好無禮貌
超級無禮貌~~

你好無禮貌
超級無禮貌~~

講到7x好似有問題咁,其實有d小一小朋友連寫幾隻字呀,做功課,阿媽叫讀書就嘈呀,媽媽都搞佢唔掂果d,真係唔知幾時先至有7x分,分數高低都好睇小朋友合唔合作

其實我估naughtybj架意思係,如果由大人(佢)去做小一份卷,冇科科9X,咁就佢資質有問題啫,應該唔係有其他意思...係我厚多士,只係覺得討論嘛!唔好攪到咁架氣氛啦!

講番正題先,我仔學校有3考2次,重要考試卷唔派回家,第一次測驗全九,第一次考試,英文突然跌到八十頭,我好緊張吖!因為突然暴跌14分唔係常理,咁架情況只有2個,1.情緒出問題(即有d咩唔開心,影響情緒,引致考試狀態唔好)2.唔識。我第一時間了解我仔考英文同其他科時有無唔同,見冇,一定係唔識某d野,但好唔好彩,碰上我仔英文老師係無心幫小朋友的,佢又唔肯講我仔弱d咩錯d咩,只係答d大圍野,但我知急都冇用,因做唔到對症下藥,只會白廢心機,所以等睇第二次考試,先發現弱喺閱讀上,二篇冇晒分,我就知佢唔識d咩!但爸爸覺得需要睇定d,等埋第二次考試成績先,同樣得八十頭,向阿仔了解過,原來又係comprehension失晒分,分別一份short question同complete sentence都唔明同唔識,由果刻我知唔可以再等,二次都因英文拉低左好多名(全級),我無為名次罵過阿仔,但心知地基打唔好,日後只會累積問題,因學習只會越來越心,所以決心搵上門補習幫下佢,導師好有經驗,未上堂我已send曬測驗卷和textbook比佢,又同佢溝通過阿仔弱喺邊,三月尾開始補,到第三次考試攞九十頭,而最開心阿仔話complete sentence果part啱晒,但short question就4條啱1題,3題唔識,即詞彙上重要努力,重有其他part錯係唔小心留s,ok!我同阿仔講,有八十中我就開心,依家超額完成已經好叻,不過重有進步空間,再加油努力就ok了,成績表未,但我唔太在乎,重點阿仔對自己弱項唔識架有改善已值得開心。

重點想講,應先了解問題所在,再針對改善,咁改善改進先易d得成効。再講,唔好再為小朋友搵借口,唔小心就係唔識,如果識就唔會輕易錯啦!加油!努力為小朋友搵開心方法學習...

naughtybj 發表於 14-6-24 19:34
其實點解唔可以有100分?小學數有幾難?

How about you yourselves?

引用:其實我估naughtybj架意思係,如果由大人(

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-06-24+發表你

引用:Quote:原帖由+birdbird522+於+14-06-24+發

原帖由 naughtybj 於 14-06-25 發表
吓吓駡、打、哭是解決不了問題。
請問他有哪句說話有"罵、打、哭"呢?

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-25+發表

引用:Quote:原帖由+egg.plant+於+14-06-25+發表

你想知咪問吓佢囉!?
我就係見到佢無講過,所以先問你

引用:其實我估naughtybj架意思係,如果由大人(

引用:Quote:原帖由+birdbird522+於+14-06-24+發

吓吓駡、打、哭是解決不了問題。
真係好多謝你既意見…不過我都係覺得你無禮貌~~~

annie40  old habit, die hard.  Don't take it personal  發表於 14-6-25 13:45

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-25+發表

原帖由 egg.plant 於 14-06-25 發表
我就係見到佢無講過,所以先問你
等我答你啦,因為佢睇左我既舊post !!!post內容係講我第一次喊住地打左我仔仔pat pat幾下,事後原來係我誤會了仔仔,我都即時同左亞仔say sorry!!!不過,我唔明點解佢用“吓吓”去回應我,唔通我詞不達意……

回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

我仔今次考試都明顯比之前幾次差左,但睇返試卷,都明顯深左,而且老師冇讀卷,所以雖然分數係跌左,但我了解左其中原因之後,都冇唔開心!!一次失手唔代表咩,下次唔好重覆錯同樣既錯誤就ok~~~

引用:我仔今次考試都明顯比之前幾次差左,但睇返

naughtybj 發表於 14-6-24 19:52
份卷點可能錯多過2x%,就算我唔溫數學未試過低過80分,信不信由你。
吓, 你小學數學最底試過80分呀, 都好差喎, 小學數有幾難呀, 我一般都97-100的, 我全科平均分都有97.X, 得果80分, 點會唔信你丫。