用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一數學考試失手,控制唔到唔開心
go

小一數學考試失手,控制唔到唔開心

小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分,雖知求學不是求分數,但內心忍不住有點難過。請問是否需要去補補數學呢?

cosyfook 發表於 14-6-23 17:37
小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分,雖知求學不是求分數,但內心忍不住有點難過。請問是否需要去 ...
如果只是突然失手,沒有必要擔心。

小朋友計數, 粗心大意, 加減唔小心計錯數, 如果唔係底子有間題, 暫時唔駛咁早補住.

小一出問題,可以及早幫到小朋友執番好,「代價」最細。吾使難過,學習係個過程。

回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

我同你一樣, 今次英文科失準, 狀態唔好, 成版半無做, 收到卷超唔開心, 但佢又唔係唔識嫁喎. 到今日收埋其他卷, 科科都有9字頭先開心番. 唯有暑假惡補果科啦.

講明失手,即唔係唔識啦,咁冇問題。我仔今次中文都失手,之前都是接近滿分的,老師話他做得太快全部都是錯字. 都唔知他趕什麼,又不是最後一科趕收工. 只要不是底弱唔明白,問題不大。

978212  咁似我個仔考英文嘅,15分鐘做咗8版卷錯漏肯定多,今次俾佢一個好大嘅教訓。  發表於 14-6-23 18:34

“粗心大意, 加減唔小心計錯數”~真是說得非常正確!正正就是這樣。十分感激你地各位嘅安慰,令我開懷不少。謝謝!

WINGYIBB  其實切身處地, 自己細個都成日唔小心同大意, 不過是一個6歲的人仔. 我自己的小孩小一時科科70幾, 因未適應小學, 到越大小五了, 大意小了分數高了.  發表於 14-6-25 13:50

初小失手好過呈分先失手啦

曾經有位好老師同我講:唔好以為淨係大人識錫小朋友,其實小朋友都好錫爸爸媽媽,即使只有三四歲,亦唔想因為自己而令爸爸媽媽擔心或者唔開心。

家長因為子女成績下跌而唔開心,係好正常嘅感覺,我都會,但我也會提醒自己不要傳遞錯誤信息,讓小朋友以為考試考得好係為咗爸爸媽媽開心,考得唔好爸爸媽媽就會傷心。我會要求佢儘力而為,考完試就送一份小禮物俾佢,作為用功讀書的獎勵,而非派完試卷或成績表後見到成績好才獎勵。我也會提醒佢讀書係為自己,而非父母,其實也是同自己講如果考得唔好都唔好太唔開心,否則大人細路都好大壓力。

對於careless mistakes,我覺得考試咁緊張,其實都幾難做到零錯誤,只要唔太過份,我都只會叫佢下次小心啲。

來日方長,一次失手下次再努力囉!加油!

WINGYIBB    發表於 14-6-25 13:39
annie40  You are so nice .  Well said.  發表於 14-6-25 13:39
王家爸爸    發表於 14-6-24 14:09
happy_lavender    發表於 14-6-24 10:13
cosyfook  很對  發表於 14-6-24 07:08

小一喎!小朋友在你身上學到什麼?

我的兒甥女自恃聰明, 數學測驗時沒有認真應付, 結果只得七十多分(我妹妹當然嬲爆), 但兒甥女能痛定思痛, 在考試取得一百分

joanthony 發表於 14-6-23 18:02
老實講p1數大部份幼稚園都教過, 所以9x分都未必能作准, 真正有點tiu戰性的是小二時鐘加減(e.g火車2:15分開, ...
小二時鐘咁麻煩架!
考試全部時鐘錯, 佢依家都有時間加減, 但係整點, 即好似小朋友睇書由2:00開始, 睇到5:00, 共睇咗幾多個鐘。小二仲要加減埋分, 真係死緊。
我最擔心係二年班既乘數表。

HaYi  我見有些p2時鐘只教半同正, 有d要埋分, 又要計幾點到幾點會是用左幾耐, 其實會幾難  發表於 14-6-24 10:54

little_yolky 發表於 14-6-24 09:59
小二時鐘咁麻煩架!
考試全部時鐘錯, 佢依家都有時間加減, 但係整點, 即好似小朋友睇書由2:00開始, 睇到5:0 ...

呢個暑假努力惡補時鐘吧, 聽完上面講我都要自己補補我個囝.
希望每天開心渡過 ;-)

oh_really 發表於 14-6-23 23:36
曾經有位好老師同我講:唔好以為淨係大人識錫小朋友,其實小朋友都好錫爸爸媽媽,即使只有三四歲,亦唔想因 ...

非常同意你講, 我都係每次一考完試就會獎勵我囝, 獎勵佢好比心機溫習, 但派成績表無論考得好/不好都不會有獎, 今次我囝考英文都失手, 一收到份卷梗係有點唔開心, 但我睇返佢都係careless mistake多, 有d題目佢就睇d唔睇d所以寫少左野, 咁即係唔係唔識啦, 唔係唔識咪得羅, 咁樣諗就會開心d.
希望每天開心渡過 ;-)

HaYi  我見有些p2時鐘只教半同正, 有d要埋分, 又要計幾點到幾點會是用左幾耐, 其實會幾難  發表於 4 分鐘前

囡囡間學校無教快, 除咗半同正, 已經要學差不多同多一些(例如四點半多一些), 至於幾點到幾點用左幾耐亦學咗, 但如果計埋到分, 就真係.........

引用:HaYi++我見有些p2時鐘只教半同正,+有d要埋

引用:小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分