用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 2014-2015 小一叩門分享及進展
go

2014-2015 小一叩門分享及進展

昨天去左筆試, 囡囡說有題目唔識, 而跟據佢講返題目, 又唔係好深, 睇來都無乜希望收call second in 啦!

等我分享下昨天囡囡叩門試的內容先,唔知佢有無記錯, 大家小朋友係咪一樣呢?

首先係做中文卷, 第一部分係閱讀理解, 由老師讀文章及題目一次 內容大致如下: -

貝貝很想學飛, 晚上媽媽帶貝貝到天上飛到一棵大樹上, 貝貝望下去, 看見自己在很高的大樹上, 她很害怕, 哭了起來, 後來媽媽送她到陸地上。每天貝貝都會嘗試飛, 媽媽、爸爸和同伴們都鼓勵她。 最後貝貝飛得很高, 貝貝很開心呢!

問題一

貝貝想學甚麼?

o 貝貝想穿新衣

o 貝貝想學溜冰

o 貝貝想學飛

o 貝貝想學游泳

問題二

貝貝是甚麼動物? (老師跟她們說, 妳們答會飛的動物便可以)

問題三

貝貝飛到大樹上, 有甚麼感覺? (老師說有二個答案的, 妳們只可揀一個不可以揀哂兩個)

o 貝貝興奮得很

o 貝貝哭起來

o 貝貝很期待

o 貝貝很害怕

第二部分係, 供詞看圖作句 (供詞是帶備)

圖中有一個女人拿著一把雨傘,口中在說話, 另外有一個男孩.  老師說她們要看圖用供詞作句, 圖中人物是在對話, 所以句子中要有說字, 有多少個說字都可以.

跟住是做英文卷, 首先是閱讀理解, 由老師讀內容同題目一次, 內容大致如下: -

Susan is writing a message to Lucy.

Thank you for your message.  I am happy in England,Englandis so hot now.  And I have many sun-glasses,do you want one of them?  If you want, Iwill send to you. I love England.  Do you love Hong Kong?

Question 1

Susan is writing the message to who?

Question 2

Where does Lucy live?

Question 3

What is the weather in England?

Part 2

Fill in the blank with: When, Where, Who,What

1. _________are you?

2. _________ are you doing?

3. _________ are you going?

4. _________ are we going to picnic?

Part 3 Rearrange the sentence

1. Mary has sheep a .

2. We playing are toy-car a .

最後做數學卷

Part 1

1.  17-9-3=

2.  6+3+9=

3. 6, 9, 14, 20 ____ (我懷疑佢記錯左最後個數字)

4.  都係推理題, 但佢唔記得題目

Part 2 看日曆答題, 有個一月份的日曆

1.  一月共有多少天?

2.  一年有多少個月?

3.  一星期有少天?

rosaki  勁!!   發表於 15-6-23 11:14

有無其他媽咪可分享下考左乜呢?

回覆:2014-2015 小一叩門分享及進展

你個女記到晒d題目已經好了不起

SND

你小朋友考幾年班?

1 年班 叩門

回覆:2014-2015 小一叩門分享及進展

今年真系淺咗甘喎!?

引用:1+年班+叩門試

原帖由 SND 於 14-06-24 發表
1 年班 叩門
你囡咁叻,可以全部記得考了什麼,應該已經順利入左second in,預祝你成功叩入!

雖然佢記得題目, 但有些唔識, 所以都係凍過水, 同埋唔知佢會唔會有些題目唔識做, 直頭當無唔講呢, haha.  如昨天真係有人收call 2n in, 果d 小朋友應該全部做岩哂, 好叻叻呀!

SND 發表於 14-6-22 20:31
昨天去左筆試, 囡囡說有題目唔識, 而跟據佢講返題目, 又唔係好深, 睇來都無乜希望收call second in 啦!
等 ...
你阿女記性非常好!

考完,阿女表示完全忘記!我問她懂不懂回答,她竟說很簡單,完全識晒,嚇死我們!
被她激死!

我將你提供的試題,問下阿女,前面的閱讀理解(可能是老師問,考生答)都有,但數學題有出入,她說(記性不佳),其中有一題 “本來有5隻鳥,飛來20隻,後又飛走20隻,現剩下幾多隻鳥?“也沒有問日曆環節。不過,不要信我阿女,她凡是”全部都識“信她一成都死

引用:我將你提供的試題,問下阿女,前面的閱讀理

原帖由 busy_penny 於 14-06-26 發表
我將你提供的試題,問下阿女,前面的閱讀理解(可能是老師問,考生答)都有,但數學題有出入,她說(記性不 ...
我女都說沒有日曆題

Thanks for sharing !!!