用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教所有名校家長
樓主: monmonbbb
go

請教所有名校家長 [複製鏈接]

回覆:請教所有名校家長

怎會有家長面試班?!

我個女一張沙紙都冇,都入都一間幾好的私小。
很多時實力和小小運氯都要。
不過培養讀書興趣就一定冇錯

monmonbbb   我就係吾想迫阿女學好多野, 但個個都HOLD MANY CERTS
好彩有你, 我仲以為係我有問題  發表於 14-6-22 22:31
monmonbbb   我就係吾想迫阿女學好多野, 但個個都HOLD MANY CERTS
好彩有你, 我仲以為係我有問題  發表於 14-6-22 22:31

我地今年經歷完考小一,縱觀認識的人(同學、朋友仔女、鄰居、興趣班同學...),只好講句,運氣和策略真系好緊要,識幾個小朋友真系算係好叻,但只係得與他們能力吾相稱的offer...

引用:我地今年經歷完考小一,縱觀認識的人(同學

原帖由 Jane1983 於 14-06-22 發表
我地今年經歷完考小一,縱觀認識的人(同學、朋友仔女、鄰居、興趣班同學...),只好講句,運氣和策略真系 ...
Jane, 可否分享下多少少?例如咩策略?

Jane1983  可能佢地真系bad luck,要再想清楚先  發表於 14-6-22 22:16

回覆 Argyle 的帖子

有些面試班可以俾家長參與但又貴啲~~有時我都怕係因為自己而無OFFER

Jane1983 發表於 14-6-22 21:11
我地今年經歷完考小一,縱觀認識的人(同學、朋友仔女、鄰居、興趣班同學...),只好講句,運氣和策略真系 ...
策略~~~!!!請賜教

引用:我地今年經歷完考小一,縱觀認識的人(同學

原帖由 Jane1983 於 14-06-22 發表
我都想知

引用:回覆+Argyle+的帖子 有些面試班可以俾家長

原帖由 monmonbbb 於 14-06-22 發表
回覆 Argyle 的帖子

有些面試班可以俾家長參與但又貴啲~~有時我都怕係因為自己而無OFFER
家長要靠面試班,有料嘅校長一interview 就睇得出啦。

回覆:Jane1983 的帖子

Jane1983, 可否分享下所指策略?

哎呀,我其實無也精辟看法,只系覺得兩個仔甘叻又乖,梗系當黑或策略失敗先會出事....

回覆 monmonbbb 的帖子

要準備D也,看樓主心儀級數啦!自已先前扣三、四千人叩果D,也都做齊,在心儀學校門口影報名相,面試班,體藝活動等。但所謂沙紙,就一張都無。最後都叩入心儀小學,但覺得點影相,點面試都不是最重要,因為去到有D級數學校,祗看報名表,獎項、備註欄無亮點,面試識八國語言都無用,因為跟本無得見。要突圍,最好體藝有獎項,面試機會高D。如果叩三、四百人或一、二百人叩果D,學校可能看 profo, 甘整靓D,自已感覺良好D甘解啦!叩數十人叩果D,沙紙就發揮作用啦,果D有沙紙的話,音樂椅一日未停,一日都重有機會。

芝士BB 發表於 14-6-22 16:12
如果我是校長,我會揀少沙紙的果個,因為家長唔駛點train 都可以同一個train 好行的人同分,試想邊個叻D?: ...
我都會揀三張沙紙果個...(不過我唔係名校家長)
不過原因同你有少許不同...

而係我認為咁細個小朋友, 應該係從玩耍中學習, 而唔係不停去呢度果度返學嘅....太多沙紙對咁細個小朋友嚟講未必一定係好事

以上只係個人意見, 不喜勿插
(我都只幫呀女報咗2個興趣班 only, 仲係佢自己話鍾意嘅先去, 最近 cut 咗一個, 將由樂器補上)

Jane1983 發表於 14-6-22 21:11
我估唔只睇成績同能力, 仲會睇佢哋嘅態度, 禮貌, 性格的......(我同朋友傾開, 佢同我有相同睇法, 當然我哋都唔可以代表啲校長s係咁諗啦...)

回覆 SillyPigPig 的帖子

呢個梗系,吾守規,除非識人,再叻都無用……因為1st in就篩走。

‹ 上一主題|下一主題