用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 據聞小李現在很亂,校長很差,是嗎?
樓主: Niceday200
go

據聞小李現在很亂,校長很差,是嗎? [複製鏈接]

回覆:woodstockling 的帖子

請不要人生攻擊,我只是不清楚,請教大家。如果我可以能進拔萃,就不會在這裡請教。

回覆:Niceday200 的帖子

宜家好似係你人生攻擊緊我地校長同埋學校WOW...仲要開新A/C黎攻擊..吾覺得你吾清楚 LAW,關於呢間學校既野我地都無你咁清楚,吾知以為你係記者Tim ,anyway想讀就報名,吾好諗住自己可以用個人力量可以改變一切,每間學校都有好有吾好,李宗德最好就係我地上下家長團結一心,小朋友開心成長,老師亦好有愛心有意見可以隨便表達,校長亦係聽取意見,要靠每個人做好自己,吾係聽埋聽埋就當係真…就算你有料讀到神校,道理都係一樣

仲有呀...我地學校叫李宗德小學,你可以叫李小,吾係小李呀!!!

回覆:據聞小李現在很亂,校長很差,是嗎?

當初我揀李小,主要係因為學校主張閱讀同有好多課外活動。
我仔讀左3年,每日都書不離手,有時佢同我傾談既話題,會係課本以外既知識,我問佢係邊度得知,佢會答我係學校睇書睇返黎。學校係呢方面真係做得好好。
另外,因為學校有好多活動提供,令到小朋友接觸得到更多,令小朋友搵到自己既所長,我仔成日同我講學古箏,捉圍棋,仲有其他活動,佢好開心甘同我地分享佢捉圍棋捉成點,教我地點捉。
至於老師,我認識既每一位老師都好關心學校。佢地會主動同家長傾談學生既不足之處,希望學生可以改善。上年數學考試,呀仔0同6寫到好相似,老師打俾我同我講,老師們開會一致決定俾唔到分我個仔,雖然我睇唔到份卷,但老師主動同我傾呢個問題,等我知道個原因同問題出左係邊。我仔成日都會好開心分享佢同老師之間既事。上英文堂,老師會將課文變成劇本,要學生扮演唔同既角色,呀仔每日係屋企都佢拎劇本出黎讀,係屋企分演唔同角色俾我地睇。
我仔讀左3年,眼見佢每日都開開心心,呢樣係我想得到既野,亦證明我無揀錯李小。我只想同樓主分享我選擇李小既原因。希望樓主可以參考。

一個小朋友在學校的學習經歷(不止成績,還有與人相處等),好影響家長對學校的評價
所以只能做參考,自己作判斷。
我識有人盛讚,也有人會彈,我自己就覺得ok咁啦, 詳細唔會再講。
揀小學其實有時好主觀,講感覺,有心就考左至算。

謝謝各位提供寶貴意見。在這裡我感到李小的家長的質素大部分都非常好,評價中肯,對學校非常支持,可見學校辦得非常成功。對只有小部主觀和陰謀論人事要警惕!

Bye Bye 吾送喇

引用:+本帖最後由+woodstockling+於+14-6-28+01:

原帖由 woodstockling 於 14-06-27 發表

宜家好似係你人生攻擊緊我地校長同埋學校WOW...仲要開 ...
我都無留意係新會員, 你真細心

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆:moondream3003 的帖子

我都吾記得同新會員講,如果再有新問題又或者想再挑機既話,非常歡迎,我地上下齊心既家長一定樂意解答,不過記得再開返過新A/C 先黎問

聽你所講,D家長真係幾......
兩個老師改公平D , 好似寫作咁, 公開試都有兩個評卷員啦
教打羽毛球係咪用來做比喻咋, 點會咁怪呀?
不過叫學生做Porfolio呢, 叻個班就得JE, 差個班咪又係我地家長做返
我想幫仔女選一條龍小學呀~唔洗煩升中一

雖然我仔仔在李小成績一般,但他十分十分喜歡上學,很enjoy 與同學及老師相處的時間。亦常常跟我分享很多我從末接觸過的東西。

引用:當初我揀李小,主要係因為學校主張閱讀同有

原帖由 superlover_mak 於 14-06-28 發表
當初我揀李小,主要係因為學校主張閱讀同有好多課外活動。
我仔讀左3年,每日都書不離手,有時佢同我傾談既 ...
閱後好羨慕你小朋友入到一間好學校,希望我小朋友都有機會入讀

想請教下仔女讀緊嘅家長,係咪真係每年都有小朋友因為跟唔上而退學呢?謝謝

有人退學是事實
但好難界定原因
每個家長 有不同選擇
可能學校要求學生重讀, 家長不喜歡
例如搬屋 / 移民 / 轉去更出名學校 /  覺得學校 不夠谷
不能一概而論..
‹ 上一主題|下一主題