用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田林漢光好嗎(會否好谷) ?
樓主: 香香
go

沙田林漢光好嗎(會否好谷) ? [複製鏈接]

引用:唉…只不過係揀或讀林漢光啫………如果俾妳

回覆 香香 的帖子

其實你唔洗憂慮,好睇自己家庭教育,11歲D小朋友識分別是非,我女同你女一樣P5,佢班上有一至二個小朋友成日講大話,借同學錢已約有500左右都冇還,我女有同佢玩,但每次返黎同我講,我會問佢咁樣做啱唔啱,女答唔啱時,我會教佢每個人都有長處同唔好D嘢,我哋學人哋的好嘢,唔好的嘢唔學,久而久之,個女知個二個同學D衰嘢越多時,佢自己都同佢哋保持巨離啦!

其實大家點睇林漢光、郭得勝同鄭榮之。如果派到其中一間,又會唔會走去第二間度叩門?

Joanma03 發表於 14-6-24 16:32
回覆 香香 的帖子

其實你唔洗憂慮,好睇自己家庭教育,11歲D小朋友識分別是非,我女同你女一樣P5,佢班上 ...
小學階段還受父母影響,小學同學影響較少.但一上到中學就唔同,開始進入三年零八個月的反叛時期,到時係受同學影響較多,抗拒父母說話.昔日國文書教:昔孟母,擇鄰舍,就係咁解. 孟母點都估唔到今日地理書會話:地少人多.

回覆 KYCY 的帖子

其實三間是否差不多

KYCY  就khmama的統計睇三間排名不相同,胡忠仲前過郭得勝  發表於 14-6-25 13:58

KYCY 發表於 14-6-24 21:44
其實大家點睇林漢光、郭得勝同鄭榮之。如果派到其中一間,又會唔會走去第二間度叩門? ...

如果BAND 1學生只求一間英文中學,無謂去叩。

如果係BAND 2學生派到,應該感恩。
‹ 上一主題|下一主題