用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友面試後感..........
樓主: wendyaupooh
go

小朋友面試後感.......... [複製鏈接]

引用:今晚食食下飯,佢無啦啦話:點解我面試得甘

原帖由 wendyaupooh 於 14-06-20 發表
今晚食食下飯,佢無啦啦話:點解我面試得甘好,又識答晒d問題,點解都無學校收?
我聽完自己都好痛:p ...
亞仔都有問過我同樣既問題 .....

回覆:小朋友面試後感..........

其實小朋友面試唔識答時,他自己都唔開心,所以不肯再去面試,但當講俾他聽這間收了你啦,自信心番晒來,還問仲有冇學校要面試呀?所以家長除了調節自己的心情還要幫小朋友心理輔導

喜樂果子 發表於 14-6-21 00:08
我都係咁諗, 我個小朋友試過去左課室後, 1個半鐘先出返黎, 我真係想問今日識得計哂D MATH無錯, 串字又無錯, ...
最慘係如何 in 左個半鐘後都吾得, 個小朋友都吾知失敗在那裡, 只會覺得自己蠢

我覺得好多學校都係做 show,  佢地知道要多人爭位, 要佢挑選你先, 咁先比人覺係有名氣, 佢地下下話有二百人扣門, 邊個知係吾係真

作為父母, 聽見小孩這樣說, 必然心痛! 唯有努力調節自己和小孩, 時刻提醒自己幫他們輕鬆面對

我仔都係咁講,佢話自己好叻,答岩哂,問點解間學校未打比我,或間學校收左我未?差唔多日日問,之類,好難受,點解大多同學都抽到好學校,而自己考得唔好,每次考學校都話會盡力,真係好心痛,咁細個就有咁大壓力,我其實都明白阿囝個心情
希望明天收到好消息,明天就係心儀學校打來報喜日子

引用:Quote:原帖由+wendyaupooh+於+14-06-20+發

原帖由 2LittleMonkey 於 14-06-21 發表
亞仔都有問過我同樣既問題 .....
我小朋友都有問過,仲喊住問

我小朋友話5想再in

Kathychoi928 發表於 14-6-21 01:18
我小朋友話5想再in
我小朋友都係唔想in, 而且每次同佢講幾時去in, 佢都好逃避

做媽媽嘅聽到呢番話,心真係好難受,老實講,大人去見工壓力都冇家吓小朋友叩門大,回想起來以前我年代主動權大都喺家長度,叩幾間分分鐘間間都中,宜家……唉~人浮於事了

記得自己升小學時, 冇咩觀念邊間學校好唔好,
我阿媽淨係同我講, 去唔同學校參觀下, 同d老師傾下計,
如果我有禮貌又乖, 傾完計阿媽會送禮物俾我
我記得我收過貼紙,扭蛋,出奇蛋....
當時唔知咁多, 以為只係1個遊戲,
冇咩壓力

我都覺得似係做show多,因為可能某D學校已經有耐定,真係好氣餒,所以我都係當帶個小朋友去參觀下見識下(呢個係我自己既感覺)

我個仔成日問:媽咪,我係咪無小學讀,點解要面咁多試?
又或者問:係咪我要讀間最差嘅學校

果日去左荃天面試,要同家長一齊見2位老師,可能第一次同我們一起見,佢緊張到整個人崩緊晒,老師問two, ear佢都講唔出,連看圖認節日都答唔到,一出學校門口哇一聲喊出嚟,話好驚答錯比我們見到所以唔敢答,當時我真的很心痛,好想唔再見任何學校
聽到佢問題其實好心痛,我解釋佢聽,無最差嘅學校,只有自己唔努力先係最差嘅學生,去到小學自己勤力努力點就會係好學生

rainnie1303 發表於 14-6-21 09:18
記得自己升小學時, 冇咩觀念邊間學校好唔好,
我阿媽淨係同我講, 去唔同學校參觀下, 同d老師傾下計,
如果我 ...

而家小朋友好醒, 佢地已經明白面試唔係玩架喇. 我女K2, 上星期同佢去一間私小面試, 未見前, 佢已好正經咁同我講, interview唔係玩架. 見完後, 佢都問我間學校收唔收佢. 我話冇咁快知架, 要見晒先, 到出年6月先知結果(諗住大抽奬後無論點都有一間俾佢讀).

會一早比佢知道面試的目的 ; 要預備怎樣回答 ; 有offer的會讚他表現好;
無offer的會同佢講叻的人比佢多, 要他自己要加油. 唔會隱暪

引用:今晚食食下飯,佢無啦啦話:點解我面試得甘

原帖由 wendyaupooh 於 14-06-20 發表
今晚食食下飯,佢無啦啦話:點解我面試得甘好,又識答晒d問題,點解都無學校收?
我聽完自己都好痛:p ...
我都係阿女每次面試完或者筆試,她都說全部都懂,全部都會,但結果

引用:Quote:原帖由+wendyaupooh+於+14-06-20+發

原帖由 cherrieshum 於 14-06-21 發表
我都係阿女每次面試完或者筆試,她都說全部都懂,全部都會,但結果

...
我小朋友都係
當見了四五間
我都唔敢再問
因為好像不可信

原帖由 cherrieshum 於 14-06-21 發表

...
我小朋友都係
當見了四五間
我都唔敢再問
因為好像不可信

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-06-21+發

原帖由 nillnill 於 14-06-21 發表
我小朋友都係
當見了四五間
我都唔敢再問
同病相憐

我相信表現只係一部分,因為佢地的問題好多人都可答到, 學校應該已有佢地選擇人的標準, 例如宗教。。。,  或者內定了.....
‹ 上一主題|下一主題