用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友面試後感..........
go

小朋友面試後感.......... [複製鏈接]

今晚食食下飯,佢無啦啦話:點解我面試得甘好,又識答晒d問題,點解都無學校收?
我聽完自己都好痛
   3    0    0    0

回覆:wendyaupooh 的帖子

你為咩向小朋友講佢無學校收?
我只會向小朋友講:間學校太遠,我們不能接受,要再申請過

王家爸爸    發表於 14-6-20 22:04

回覆:小朋友面試後感..........

之前我同小朋友講去間學校玩下問答遊戲

王家爸爸  好方法   發表於 14-6-20 22:05

回覆:nillnill 的帖子

港同我都係同我個仔講:好遠呀,唔去啦

回覆 nillnill 的帖子

我從來無講過無學校收佢架

回覆:wendyaupooh 的帖子

哦,誤會一場

唉,總之就心痛啦。
佢知自己揀邊間第1,2志願,我都知佢好比心機去面試。
但所有result我地無講過。可能我叫佢去派到個間上體驗課,佢覺得自己要讀派到個間。

引用:唉,總之就心痛啦。佢知自己揀邊間第1,2志

原帖由 wendyaupooh 於 14-06-20 發表
唉,總之就心痛啦。
佢知自己揀邊間第1,2志願,我都知佢好比心機去面試。
但所有result我地無講過。可能我 ...
好差嗎

我反而用呢個機會同呀囡講:老師都係喜歡小朋友斯斯文文,乖同有禮貌
你記住平時都要係咁呀,因為可能有時候係街撞見D老師,你咁粗魯真係嚇親人呵呵
又得喎!有改善!

wendyaupooh 發表於 14-6-20 20:58
今晚食食下飯,佢無啦啦話:點解我面試得甘好,又識答晒d問題,點解都無學校收?
我聽完自己都好痛:p ...

Sad movies always make me cry...
http://www.youtube.com/watch?v=pbPF-DA9PeM

很心痛,但要告訴孩子,在媽媽眼中,他們永遠是獨一無二的the best of the best!

wendyaupooh 發表於 14-6-20 21:07
回覆 nillnill 的帖子

我從來無講過無學校收佢架
有時真系有苦自己知。

我有同佢講,盡左力就得,媽媽知佢係最叻既。只係太多人,唔夠位。

我會同小朋友講揀緊間最適合的給你,你盡力in 就得啦

小朋友不應承受這些結果,如真扣不到,要同他講這是一間好學校,俾心機讀,將來讀間更好的

醒目開學勳章 王國長老

係啊我都係同小朋友講,睇多幾間,大家睇下大家適唔適合。咁可以因為我地覺得唔夠適合架嘛,係咪?

我都叫佢試下而家派個間,話可能佢好快覺得好岩佢。

我覺得學校咁 in 法係會比小朋友好大壓力,陰影同傷自尊心, 覺得自己無用, 小朋友得幾歲, in 到d 咩, 不如係堆申請 form 到挑選十個就算(如有十個位) 之後可再約見呢十個

完全明白小朋友嘅失望!我女派到最後一個志願⋯⋯我地就同阿女講:不如我地一齊努力去揾一間自己更喜歡嘅學校,而老師又喜歡我地嘅學校,最緊要盡力,無論结果係㸃已經贏左自己,其他我地控制唔到嘅事就交俾天父爸爸為我們安排啦。同時,我地去到邊間學校都可以讀得好開心,有好多好朋友。
因為一定要有最壞打算,讓孩子能正面開心入到任何一間學校,以免影響他們的學習生活。

dyl 發表於 14-6-21 00:02
我覺得學校咁 in 法係會比小朋友好大壓力,陰影同傷自尊心, 覺得自己無用, 小朋友得幾歲, in 到d 咩,  ...
我都係咁諗, 我個小朋友試過去左課室後, 1個半鐘先出返黎, 我真係想問今日識得計哂D MATH無錯, 串字又無錯, 咁係唔係一定係高才生.
‹ 上一主題|下一主題