用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 第一次中文考試合格,仲要超出左我期望。 ...
樓主: rean_chau
go

第一次中文考試合格,仲要超出左我期望。 [複製鏈接]

引用:鄧你高興!也給了我正能量,我也努力中,並

原帖由 tutik 於 14-06-21 發表
鄧你高興!也給了我正能量,我也努力中,並非追分族,只希望他感受有付出才有收穫,且自信。
人家談論怎樣 ...
明白你感受,唔係個個小朋友可以放心,既然自己又無咁專業既知識針對性幫佢,惟有邊摸邊學。  你都加油!

回覆:第一次中文考試合格,仲要超出左我期望。

叻仔!

替你高興

引用:一直以來阿仔中文都好差,屬於遲起步果種,

簽名被屏蔽

真係近期睇得最開心的post!
恭喜你,你是一個好媽媽,同囝囝一齊努力,唔會靠人幫。
囝囝都好乖,希望你地繼續努力,唔好放棄!

原帖由 rean_chau 於 14-06-20 發表
一直以來阿仔中文都好差,屬於遲起步果種,第一次測驗二十分,第跟住測驗考試都係三四十分,常識因為多生字 ...
你的努力有回報!👍

引用:Quote:原帖由+rean_chau+於+14-06-20+發表

原帖由 chunsamyuen 於 14-06-21 發表
恭喜晒,我囝都係得76分,幾時幫手教下我點教佢有咁好成績。
其實我囝狀態唔穩定架,成日都有好多意想唔到既錯,今次有咁好成績我覺得係超水平發揮。平時教識左都會有智障成績返黎,今次真係估佢唔到架。
如果你講既係常識科,我今次會提早一個月將課本作業內所有可疑生詞抽曬出來貼係白板,日日認讀,返學前認幾個,飯前飯後又幾個,臨訓再認幾個(好似食藥咁)。我估咁樣增加左佢識字量,所以成績好好連中文都提升左。
其實我覺得小一成績差係因為識字量少拖低分數,保持閱讀同朗讀,增強語感同理解,去到二三年級可能會有大進步未定。
唔好失望,下次佢會做得更好,暑假多做預備。

令人鼓舞!!我囡小四,中文閱讀上學期64,下學期68。進步左幾分,不過我也很讚賞她,一定要再努力,會有突破的……今個假期真係要更努力寫中文字,追看書,做練習。我囡常識,作文那些也A到,單在閱讀一項吾好。

恭喜你苦盡甘來,我也在努力中文科,謝謝你上次給我的建議。
希望每天開心渡過 ;-)

多謝分享!
我仔九月升小一。佢中文都係好差,正正因為佢中文唔好,所以我專登揀間中文小學比佢。我都預左初初追中文會追得好辛苦。希望一年後,我會好似你甘,o係度出個類似o既post!

原帖由 rean_chau 於 14-06-20 發表
一直以來阿仔中文都好差,屬於遲起步果種,第一次測驗二十分,第跟住測驗考試都係三四十分,常識因為多生字 ...

引用:多謝分享! 我仔九月升小一。佢中文都係好

原帖由 camomile00 於 14-06-22 發表
多謝分享!
我仔九月升小一。佢中文都係好差,正正因為佢中文唔好,所以我專登揀間中文小學比佢。我都預左 ...
我個仔都係學英文早過中文,到k3我自己仲諗住佢上左小學自然會識所以無特別同佢搞中文,點知一上小學即傾瀉,先發原來中文係咁難學,咁多字要識。不過我囝本身有輕微學習問題,所以難度高左。如果你揀左中文學校,呢個暑假就要幫佢做下功夫先,儲多啲中文詞語。

恭喜呀!如果係我,我會狂嘴囝囝。哈哈!

加油啊!!!!!

恭喜
一分耕耘一分收穫

rean_chau 發表於 14-6-22 10:29
我個仔都係學英文早過中文,到k3我自己仲諗住佢上左小學自然會識所以無特別同佢搞中文,點知一上小學即傾瀉 ...
連老師都忍唔住打電話俾你, 我諗老師都好好好開心。

我也想分享下。我女兒小一,她也是英強中弱,雖然我在上年升小一的暑假已開始執中文科,但開學後發現還是相差很遠。佢間小学原来中英都深,她讀的幼稚園是教英文数。小學教中文數,開始時連應用題理解都有問題。要急起直追。追得好辛苦呀,。上次中文63,今次在病中苦戰,竟然有87,我和亞女都好開心,老師都讚她進步了很多。常識也有95,有了成功感,現在不抗拒看中文書和做中文練習了。這個暑期要好好利用打好個底。

另有樣更想分享,我細仔中二,他有讀障,小一二時學中英文非常困難,尤其中文,学每個字都是用眼淚堆出來的。默書日日温。温兩個星期都會捧蛋。幸好他性格樂天和勤力。我和他一起努力。五年班時默書已可放手自已温有七八十分。中文卷有八十幾分。入band two 中 的中學。上左中学。中文仲難,怎麽深層意義。我吾識教。請個中文補習老師帮佢。佢之前一向中文肥佬全級倒数二十。今次竞然有78.5全班第一,全級起碼有中上了。補習老師讚他肯努力又聽教。我眼濕濕好安慰

rean_chau  睇到都感動!!! 努力聽教最重要!!  發表於 14-6-24 12:41
王家爸爸  考試全班第一,相信信心提升了不少吧!   發表於 14-6-24 09:35

引用:另有樣更想分享,我細仔中二,他有讀障,小一

原帖由 貓太太 於 14-06-24 發表
另有樣更想分享,我細仔中二,他有讀障,小一二時學中英文非常困難,尤其中文,学每個字都是用眼淚堆出來的。默 ...
恭喜!!努力就是出路。堅持的心態也很重要因素。囡囡小四,中文閱讀仍是6字尾。今個暑期要再努力,希望上到7字尾可惜她知道要努力,卻仍改不到賴散和貪玩性格。

‹ 上一主題|下一主題