用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 校車公司禁住黎搶
樓主: mouse_tomato
go

校車公司禁住黎搶

tlmum 發表於 14-7-3 08:50
我北角去北角750元!
My home to school only one-stop $650!

kaman710 發表於 14-7-7 14:07
係呀, 搭的士來回$44. 我諗唔到原因要比. btw, 而家轉左校, 唔駛比 ^^
Can the children take taxi by themselves alone?
If not, need to double $44 for return journey should be $88!

藍藍媽 發表於 14-7-4 15:12
嘩!轉個彎就到,撘的士可能仲平
When there is heavy rain, thunderstorm, etc. is that easy for you to take a taxi?

引用:Quote:kaman710+發表於+14-7-7+14:07+係呀,

原帖由 kenwong888 於 14-07-10 發表
Can the children take taxi by themselves alone?
If not, need to double $44 for return journey should ...
44 已是來回的價錢了,小朋友也不能自己落樓撘校車,都要有大人帶住直至上校車呢…… 我不是反對大家撘校車,只是有時或許有其他的選擇啫……

藍藍媽 發表於 14-7-11 11:21
44 已是來回的價錢了,小朋友也不能自己落樓撘校車,都要有大人帶住直至上校車呢…… 我不是反對大家撘校車 ...
OIC!
Exactly true!

藍藍媽 發表於 14-7-11 11:21
44 已是來回的價錢了,小朋友也不能自己落樓撘校車,都要有大人帶住直至上校車呢…… 我不是反對大家撘校車 ...

冇錯. 而且我家人話學校附近等3hrs放學不用來回程. 兼且就算要來回, 一個大人搭巴士都好平.
其實我只係想帶出個訊息 - 搭校車未必人人能夠負擔得黎.
我住第2重災區.
而家係學校揀我唔係我揀學校.
我都希望有間在湊我小朋友的家人附近收佢.
點知全部都唔收焗住搭校車.