用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 Ls 叩門面試次數
樓主: joan1021
go

Ls 叩門面試次數  

醒目開學勳章 貢獻勳章

FATSHIT 發表於 14-6-20 22:56
回覆 小曳人 的帖子

你個仔真係好叻,你幾時去LS考插班呀,係咪你自己寄信去申請?我想你仔仔一定係佢地杯 ...
搞到咁高調咁~

係呀~自己寄信去,然後等運到!

佢得兩年機會,益唔到細佬就可以收工,安安份份响私校讀到畢業
如果今年唔得,真係要佢去參加多d數學比賽......攞多幾個獎見人!

FATSHIT  你其實會唔會TRY多幾間自己喜歡的津校,如果細佬又讀私校到時學費會好勁  發表於 14-6-21 15:16
FATSHIT  你大個個係咪升小二,吟細佬幾大呀  發表於 14-6-21 15:13
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

做哥哥真係辛苦啲,我都係因為細佬先去叩門,但其實佢喜歡自己考到嗰間多啲

引用:Quote:FATSHIT+發表於+14-6-20+22:56+回覆+

原帖由 小曳人 於 14-06-20 發表
搞到咁高調咁~

係呀~自己寄信去,然後等運到!
你大仔好似同我讀梗同一間小学,细仔又好似同一間幼稚園,我自己估可能係咋。

小曳人    發表於 14-6-21 06:12

回覆 bubuG 的帖子

以我所知,HKMO所舉辦的華夏盃是沒有越級挑戰的。最低年級係一年級生。如果是其他機構也有辦華夏盃,咁就不得而知了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

joan1021 發表於 14-6-20 23:27
回覆 小曳人 的帖子

做哥哥真係辛苦啲,我都係因為細佬先去叩門,但其實佢喜歡自己考到嗰間多啲 ...

舊年叩收LS嘅兩位同校生,兩位都打算讀sfa,兩位都有細佬,當收到LS消息,其中一位媽媽透露,好唔捨得放sfa,但為咗細佬...
大家加油呀!

retriever  是SFA幾年級叩入LS?  發表於 14-7-15 14:00
恐龍家

回覆:Ls 叩門面試次數

既然不是真心想入LS的,就不要入好了。

回覆:longlokma 的帖子

有同感, 不想讀但又去考, 考到又話唔捨得現有的學校, 自相矛盾, 亦阻住真心想讀的人

回覆:Ls 叩門面試次數

LS的学生大部份来自九龍塘名幼,幼稚园教快教深幾多不一定有用的,LS不需要学生追趕学年,而是要讓学生享受小學生涯。     

若傾慕sfa的教学模式,以标榜孩子為所謂資優生的不要讀LS,   因為LS的資優生是隐形的,学校和家長也從不作出标簽,人人在校享受同等学習机会,真正資優生的家長自然会在校外栽培,無需学校自吹自擂,以收所謂資優生为榮。

總结,把LS学位留回真心想入LS的同学。

引用:+本帖最後由+longlokma+於+14-6-21+07:20+

原帖由 longlokma 於 14-06-21 發表

LS的学生大部份来自九龍塘名幼,幼稚园教快教深幾多不一定 ...
LS 讓學生享受學校生活,不追趕?講緊邊間LS呀?

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-06-21+發表

原帖由 Argyle 於 14-06-21 發表
LS 讓學生享受學校生活,不追趕?講緊邊間LS呀?
题目是边間?

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 14-6-21 07:17
LS的学生大部份来自九龍塘名幼,幼稚园教快教深幾多不一定有用的,LS不需要学生追趕学年,而是要讓学生享受 ...
老師係會投訴家長,唔睇實小朋友嘅學業,而呢位唔係包尾嘅學生,而係孩子放太多時間响興趣(並有好好成績),佢只係因為考十名以內,唔夠前,而被投訴.....咁,算唔算"讓孩子享受小學生涯"呢?

我自己問過好幾個家長,唔同班級,唔同入LS途徑,當然,無你第一身咁清楚,但係我相信就算同一間學校,對唔同仔都有唔同嘅感受同壓力!

而LS收生方法(叩門/插班),的確係會收到好多資優生,學校唔夠support就當然要自己揾,呢d係不幸,香港資源不足,去到邊間學校都不足,其實分別不大
恐龍家

引用:Quote:longlokma+發表於+14-6-21+07:17+LS

原帖由 小曳人 於 14-06-21 發表
老師係會投訴家長,唔睇實小朋友嘅學業,而呢位唔係包尾嘅學生,而係孩子放太多時間响興趣(並有好好成績), ...

"老師係會投訴家長,唔睇實小朋友嘅學業,而呢位唔係包尾嘅學生,而係孩子放太多時間响興趣(並有好好成績),佢只係因為考十名以內,唔夠前,而被投訴.....咁,算唔算"讓孩子享受小學生涯"呢?"      

老師点解要"投訴"呢?  要想想,学校極其量只会投诉下游学生不努力,何必投诉中上游学生不考前少少? 有何需要?  究竟对边个有好處?
其實好可能是老師一片好心,向你朋友建議减少興趣活動而令学業成绩更好,但出來效果竟然被視為投訴!   只要想想老師動机便知是荒謬了。

引用:Quote:longlokma+發表於+14-6-21+07:17+LS

原帖由 小曳人 於 14-06-21 發表
老師係會投訴家長,唔睇實小朋友嘅學業,而呢位唔係包尾嘅學生,而係孩子放太多時間响興趣(並有好好成績), ...

"LS收生方法(叩門/插班),的確係會收到好多資優生"         

資優生是派入的更多,知道吗?  好多家長知道自己要什麼,做什麼,学校能给予什麼,一早已鎖定心儀学校去報讀,而不是週圍叩下考下,三心兩意的不知自己想点。   插班的不代表資優,只是有些在原校成績突出或有其他特別技能,和是否資優無直接关係,学校不会因為出示資優证明便收,因校內各级已有不少資優生。

引用:+本帖最後由+longlokma+於+14-6-21+08:40+

我唔知個例子是否真確,不過如果成績已屬前列,追求多完化發展而真的被投訴,咁呢啲老師真係好荒謬。諗吓都知為邊個啦。我從來無聽過LS小學唔追趕 ,當然能否應付好睇個人能力。

回覆:Argyle 的帖子

我可以講,LS绝對不是標榜吹谷成績的小學。

回覆:jefftam06 的帖子

梗係唔吹谷啦,因為谷唔起果D会畀勸退,留低㗎都係有实力,根本唔需要学校自己谷。。。一間学校会勸退,未入去讀已經好大壓力啦

引用:梗係唔吹谷啦,因為谷唔起果D会畀勸退,留

原帖由 xyzroom 於 14-06-21 發表
梗係唔吹谷啦,因為谷唔起果D会畀勸退,留低㗎都係有实力,根本唔需要学校自己谷。。。一間学校会勸退,未 ...
有幾大壓力?就算真是有人被勸退,即有关学生根本不適合在該校继續讀,勉強下去又对谁有好處? 在什麼学校也有留班或被勸退的可能,自己做回本份就夠了

引用:Quote:原帖由+xyzroom+於+14-06-21+發表梗

有幾大壓力?就算真是有人被勸退,即有关学生根本不適合在該校继續讀,勉強下去又对谁有好處? 在什麼学校 ...
你講得非常啱,弱肉強食世界裡係應該咁做。。。但一間傳統神校,担起育苗重责,係咪應該对(有关学生)進行補課,教好(有關学生),而唔勸退。。。應該盡返D社會责任

回覆:xyzroom 的帖子

係咪應該对(有关学生)進行補課,教好(有關学生)

你又怎知無呢?

回覆:jefftam06 的帖子

我又好肯定地講LS係有輔導班去幫有需要的同學