用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解家長與家長之間會明爭暗鬥架?
樓主: n828lpy
go

點解家長與家長之間會明爭暗鬥架?

其實經歷今次升小後,我會提醒自己…
學校是小朋友去求學問的地方…
不等如是家長交朋友的地方…
如果遇着班好家長當然好…
遇着d 都平常心…社會縮影囉

Jane1983  講得啱!  發表於 14-6-23 09:42

黑洞都無乜所謂,遇到放流料就...

引用:我都知人係咁,本人都派得ok+,見到人怪表

原帖由 n828lpy 於 14-06-19 發表
我都知人係咁,本人都派得ok ,見到人怪表現……有啲感嘆啫
如果你覺得好奇怪就真係好天真,我以前跟你一樣,乜都講,乜都分享下,點知派位後的一整個月見盡嘴臉就知,原來我很天真

引用:平時笑笑口……內裡就另外一個樣……點解唔

原帖由 n828lpy 於 14-06-19 發表
平時笑笑口……內裡就另外一個樣……點解唔可以一齊努力,一齊向上呢?咩野心態呢?又經常要人分享資料心得 ...
香港地,大地呢啲人,周街都有,包括你我office 裡面

回覆:點解家長與家長之間會明爭暗鬥架

我都用心分享㗎,只不過人哋未必信,有時仲俾人圍

Jane1983    發表於 14-6-22 11:38

回覆:點解家長與家長之間會明爭暗鬥架

我同樓主一樣遇到一個非常自私,非常愛比較嘅家長,句句頂住曬都算,仲要比說話我小朋友聽!口口聲聲話吾好比較,叻過佢就即黑曬面!我怕怕了,已經遠離佢!廢事我和我小朋友也受罪

引用:平時笑笑口……內裡就另外一個樣……點解唔

siusin54 發表於 14-6-21 15:37
我個女派得唔錯,而佢有些同學派得唔好,我都會問下叩門叩成點,如個收到有關消息都會分享下。但我feel到有 ...
They think you want to show-off how lucky you are!

害人之心不可有,防人之心不可無!

要靈巧像蛇,馴良如鴿子!

共勉之。

回覆:點解家長與家長之間會明爭暗鬥架?

也見識過別人的陰暗面,敬而遠之吧!

peggy爸爸 發表於 14-6-22 13:00
也見識過別人的陰暗面,敬而遠之吧!
Their grandpa or grandma are also needles, don't disclose too much to them when queuing up outside the kindergarten picking children up!

回覆 silvia_ng 的帖子

回覆:點解家長與家長之間會明爭暗鬥架?

遇到好多呢種家長,表面同你做朋友,實質其實你睇得出佢用意;派咗位後更看盡世情,所以學校絕對唔係家長交朋友既地方。

回覆:karbb1217 的帖子

我都係剛剛先派完位,真係唔可以做到朋友? 點解咁架……仲未明,可以遲啲會明

引用:分享經驗其實好開心,又幫到人,又幫到自己

原帖由 甘恩 於 14-06-19 發表
分享經驗其實好開心,又幫到人,又幫到自己。
我覺得你真是很好,非常慷慨分享育兒心得! 抵讚!

我女同學嫲嫲問我點樣一定入到想入嗰間,因為係超熱小學,咁我就答要等大抽獎,佢就即黑面

arlokmama 發表於 14-6-23 08:22
我女同學嫲嫲問我點樣一定入到想入嗰間,因為係超熱小學,咁我就答要等大抽獎,佢就即黑面 ...
唔好怪佢,上一代可能多靠人士

MrBeast 發表於 14-6-23 08:28
唔好怪佢,上一代可能多靠人士
Exactly true!  In my generation, I know parents paid money to teachers directly!

回覆:kenwong888 的帖子

俾錢? 應該不會呀? 因為應該唔可以收架啵

回覆 MrBeast 的帖子

今年我見幾個吾起眼,或者講係能力算弱的小朋友,入到名校神校。一問之下,一個亞媽係舊生、家姐在讀;一個亞爸係舊生,係舊生會好落力的.....
所以,大家咪咁認真,自己和小朋友盡咗力就得。